Cum să călătorești eficient fără să-ți faci credit

Cu câțiva ani în urmă, un prieten a plecat într-un concediu de două săptămâni la Paris împreună cu familia. L-am invidiat pentru decizie, întrucât concediile mele, chiar și cele din străinătate, nu durează mai mult de cinci zile. Iar Parisul este o metropolă atât de mare, cu atât de multe obiective turistice de vizitat, încât nici măcar două săptămâni nu sunt suficiente pentru a putea spune că ai ajuns să-l cunoști.

L-am invidiat însă doar până când s-a întors. Căci atunci am aflat că, pentru acest concediu de două săptămâni, și-a făcut un credit de nevoi personale pe doi ani. Ca să înțelegi mai bine, a plătit rate timp de 104 săptămâni pentru o perioadă de relaxare de două săptămâni. Din păcate, prietenul meu nu este nici primul și, cu atât mai puțin, nici ultimul care adoptă o astfel de strategie. Un raport publicat recent de Intrum (PDF), o companie specializată în managementul creditelor, arată că 18% dintre români consideră că este o idee bună să finanțezi o vacanță pe credit sau cu bani împrumutați de la prieteni.

Probabil că mulți dintre cei care își fac deja bagajele pentru un Crăciun sau un Revelion departe de casă și-au cumpărat vacanțele pe credit, în special dacă luăm în calcul că rata lunară la un astfel de împrumut este de ordinul câtorva sute de lei, aparent ușor de acoperit.

Există însă câteva aspecte importante de menționat înainte de a călători pe credit:

Este absurd să plătești rate pentru o vacanță

Nu are nici o logică să plătești rate timp de minim 12 luni pentru o călătorie care se încheie în câteva zile sau, în cel mai bun caz, în câteva săptămâni. Pur și simplu nu este eficient din punct de vedere financiar, indiferent de destinație și indiferent de experiențele plăcute pe care le vei avea acolo. Un credit făcut doar atunci când folosești banii pentru a genera mai mulți bani prin intermediul unei investiții, care să-ți acopere inclusiv dobânzile plătite la bancă. Un credit făcut doar pentru achiziționarea unor bunuri, așa cum se întâmplă în cazul creditelor de nevoi personale, este în cele mai multe cazuri ineficient și va genera o “gaură” în bugetul tău.

În plus, nu folosi niciodată sumele disponibile prin overdraft pentru a călători, întrucât dacă nu achiți ratele la timp dobânzile sunt usturătoare, semnificativ mai mari decât cele penru creditele de nevoi personale.

Cum să călătorești eficient fără să-ți faci credit

Folosește carduri de cumpărături dacă plătești la timp

Cardul de cumpărături este un instrument financiar care, folosit în anumite condiții stricte, te ajută să împrumuți bani de la bancă pentru anumite cheltuieli fără să plătești nici un fel de dobândă.

Prin urmare, dacă ești o persoană disciplinată și îți plătești ratele la timp, poți călători cu un card de cumpărături chiar dacă nu ai acum la dispoziție suma necesară, fără să plătești dobânda. Totuși, este important de menționat că perioada de grație, în care nu plătești nici un fel de dobândă dacă rambursezi integral suma împrumutată, este limitată de regulă la numai 50-60 de zile. Astfel, această soluție este eficientă numai pe termen scurt, în cazul în care nu vrei să aștepți virarea următorului salariu înainte de a pleca în vacanță.

Cum să călătorești eficient fără să-ți faci credit

Carduri de credit de călătorie

Pe piața din România și-au făcut apariția mai multe carduri de credite lansate de bănci în parteneriat cu diverse companii aeriene. De exemplu, Bancpost a lansat cardul de credit Wizz Bancpost, prin care primești puncte pentru diverse cumpărături pe care le poți folosi ulterior pentru a obține reduceri la biletele de avion oferite de Wizz Air. De asemenea, ai acces gratuit la salonul business al aeroporturilor din București și Viena. Perioada de grație acordată este de cel mult 55 de zile. O altă bancă cu un seviciu asemănător este Banca Transilvania, care oferă cardul BT Flying Blue, prin care primești “mile” pe cardul Flying Blue la călătoriile cu companiile Tarom, Air France și KLM. De asemenea, ai acces gratuit la salonul business al aeroporturilor din București și Cluj-Napoca, dar și diverse alte bonusuri acordate la fel ca în cazul altor carduri de credit obișnuite.

În concluzie, există soluții prin care poți călători cu bani împrumutați fără să plătești dobânzi, inclusiv printr-un împrumut de la un bun prieten. Pe de altă parte, este importat să eviți cu orice preț un credit de nevoi personale, care îți generează cheltuieli lunare inutile pentru o perioadă mai lungă de timp.