Aspiratorul Acesta Trage TOT! – Tineco S6 Flash Dry Pet – Review
Bună ziua! Mă numesc Radu Neagu, am trecut de 40 de ani și brusc am devenit curios și interesat de electrocasnice. Nu, asta e realitatea: după o anumită vârstă, începi să te pasionezi de niște chestii care nu ți se păreau interesante la 20-30 de ani.
Acesta este noul meu ajutor. Se numește Tineco S6 și l-am testat de au mers fulgii la propriu. După cum vezi în montajul de mai devreme, aspiratorul ăsta știe să tragă de toate: atât uscat, cât și umed, cât și ud. Nu contează! Ideea este să îți faci repede curat în casă, pentru asta este gândit.
Hai să îți spun ce știe să facă, cum l-am testat, ce nu știe să facă și aici ezit un pic, pentru că nu prea sunt lucruri pe care nu știe să le facă. În afară de aspiratul unui covor cu fire foarte lungi, pentru că n-a fost gândit pentru asta. El e gândit pentru podele, pentru gresie, pentru faianță. Dacă vrei să-l urci pe pereți, și bineînțeles, știe să tragă absolut orice.
Bine, acum, sigur, n-o să faci ca mine, că n-o să arunci ingredientele unei prăjituri pe jos și apoi să le tragi cu aspiratorul. Dar dacă se întâmplă o boacănă, ori din cauza ta, ori din cauza copiilor sau a animăluțelor pe care le ai acasă, pur și simplu o să te rezolve.
Acum, genul ăsta de aspirator, deși crezi că poate nu ți s-ar potrivi, că nu-i pentru tine, e gândit pentru absolut oricine. Nici eu nu credeam că o să am nevoie sau că o să mă încânte ideea unui aspirator până când nu am primit o serie de modele de genul ăsta la test. Mi-am făcut o idee destul de bună despre cum ar trebui să le folosesc.
Hai să spun cum funcționează, ce mi-a plăcut la el și, desigur, ce nu mi-a plăcut la el. Ce ar putea fi îmbunătățit? Acum, cutia e destul de măricică și asta pentru că aspiratorul vine deja asamblat. Nu mai trebuie să-i faci nimic decât să introduci mânerul și să-l pui în suportul cu care a venit, să-l bagi la încărcat și apoi să îți faci treaba cu el.
În cutie o să găsești un suport, care e de fapt stația de curățare și de încărcare. Aceasta vine direct cu cablul, o să-l bagi în priză și o să pui aspiratorul în ea, pentru că acolo o să se încarce și acolo o să și facă curățarea periilor și a rezervoarelor după ce ai terminat de fiecare dată treaba. Pe lângă asta, mai găsești o perie, o rolă extra și un filtru extra, pentru că ai deja una din fiecare care sunt instalate deja pe aspirator și, desigur, manualul de utilizare, dar și un bidonaș de soluție de curățat.
Și asta pentru că e important ca aceste aspiratoare cam toate funcționează pe același principiu: nu trebuie să pui în ele soluție de curățat care face spumă. De aceea, Tineco îți oferă în pachet o soluție de genul ăsta, care am văzut că e undeva pe la vreo 100 și ceva de RON și care cred că o să țină destul de mult. Cantitatea pe care o pui în aspirator este sensibil de mică. Un căpăcel din acela micuț este suficient pentru tot rezervorul plin cu care o să poți să speli probabil undeva la 80-90 m². Eu am făcut matematica asta pentru că, la mine în casă, am undeva la 40 și ceva de m² utili cu parchet pe care pot să-i spăl cu aspiratorul și mi-a ajuns de aproape două ori și jumătate. De aceea, zic că ești ok până pe la vreo 100 de m². Asta în cazul în care faci o singură curățare, că dacă faci două curățări consecutive, atunci o să consume puțin din lichidul respectiv ca să spele și peria.
Deci nu este matematica exactă precisă. Două chestii mi-au atras atenția la acest model, spre deosebire de celelalte pe care le-am mai văzut în piață. Una dintre ele este tehnologia flash dry, așa îi spune Tineco. Când te duci în față, el curăță apa de pe parchet în același moment. Deci nu ți lasă parchetul umed și pe ca să-l lași apoi să se usuce, ci usucă instant, de aia îi spune și flash dry. Iar a doua chestie care mi-a plăcut foarte mult este că peria poate fi trecută foarte aproape de mobila ta. Pe ambele capete sunt unele aspiratoare care au motorul într-o parte și peria nu permite pe zona respectivă. Trebuie să te întorci cu totul și să treci cu peria ca să cureți cel mai bine zona respectivă.
Cum ziceam, odată ce l-ai scos din cutie, asamblarea și întreținerea lui este foarte ușoară. Are și aplicație, spun despre ea mai încolo puțin, și o să te ajute probabil aplicația să-ți dea niște notificări, mai ales în momentul în care lași coșurile umede și nu i-ai pornit curățarea, sau poți face direct de pe telefonul mobil ca să nu cumva să-ți miroasă prin casă.
Hai să vorbim puțin despre cum arată aspiratorul și ce știe el să facă. În partea de sus avem rezervorul principal. Ăsta este rezervorul de apă murdară, cel pe care o să-l deconectezi de aici destul de ușor și o să-l golești, unde se află și filtrul și așa mai departe. Zona asta a aspiratorului o să fie aproape în principal curată pentru că există garnitura asta jos. Aici sus sunt și două contacte care o să-ți dea seama dacă rezervorul este pus în partea din spate. Însă se află rezervorul de apă curată, pe care o să-l demontez foarte ușor de aici.
Cam asta este apa care mi-a rămas după ce am curățat nebunia de acolo. O să-l umpli foarte ușor pe aici, pe sus. Desface clema asta și pac, l-ai umplut. Chiar îți spune aici să nu folosești apă cu o temperatură mai mare de 60°C maxim. Deci poți să pui apă călduță, chiar se recomandă chestia asta, ca să reușești să cureți mai bine. Și, bineînțeles, să folosești doar soluția de la Tineco și ăsta e nivelul maxim de umplere, aici sus. Deci poți să-l umpli până la capăt, fără să-ți faci griji. Rezervorul se așează foarte ușor, se apasă și gata. Acolo e un sticker care mie îmi place foarte mult. Scrie: „Please do not return to store, Tineco is here to help.” Și asta pentru că ei știu că, în marea majoritate a cazurilor, oamenii îl folosesc incorect și tocmai de aceea apar probleme cu el.
Și ca să evite retururile și bineînțeles pierderea de bani inutilă, mai bine îi suni la ei și vezi dacă problema pe care o are, de fapt aspiratorul, nu e mai degrabă o problemă de utilizator. În partea de sus a mânerului o să găsești butonul ăsta de curățare, care este bine să-l folosești, să-l activezi de fiecare dată. În partea din spate, aici, o să găsești un buton pentru conectare la Wi-Fi și desigur, ca să-i oprești vocea, în cazul în care nu vrei să facă gălăgie să vorbească el prin casă, poți să-l oprești sau să-l dai mai jos, în aplicație, că se poate și chestia asta.
Iar aici, pe mâner, în partea din față, ai butonul de pornire și o să-l folosești de fiecare dată dacă vrei să pornești aspiratorul și ăsta este butonul de aspirare maximă, de putere maximă, în cazul în care vrei tu să insiști mai mult pe zona respectivă.
Acum hai să vorbim un pic despre zona de perii, care mi s-a părut foarte interesantă. Ăstea clema asta se poate da jos foarte ușor. Ăsta este scraperul respectiv, care curăță peria în momentul în care o folosești. Iar peria poate fi detașată foarte ușor de aici, din partea dreaptă, dacă nu mă înșel. Ai clema asta și o vei scoate, o extragi, poți să o cureți dacă vrei separat. Nu o băga la mașina de spălat, pentru că nu e făcută pentru așa ceva. Și bineînțeles să mai ștergi mizeria de acolo, de pe lamelele respective, în momentul în care se murdărește mai tare decât trebuie. E important să scoți peria asta periodic, adică o dată la vreo săptămână-două, ca să cureți și zona respectivă. Ăsta este motorul pentru perie și, la fel, se introduce foarte ușor. Dacă este în poziția corectă, o să intre, o rotești un pic și a intrat. Și apoi o asiguri aici în capăt.
La fel și ăsta îl scoți, îl duci la chiuvetă, îl speli cu un pic de apă călduță și vii și-l pui înapoi. Nu ți recomand să-l lași scos și, bineînțeles, e foarte important să rămână acolo, mai ales în momentul curățării, pentru că jetul de aer cald din stație o să ajute să-l curețe mai repede.
Acum, rezervorul este și el foarte important. Aici o să găsești filtrul acela de care îți spuneam, care poate fi clătit cu apă caldă. De obicei, n-o să ajungă umezeală foarte mult aici într-o spălare normală, dar dacă o să faci ce am făcut eu, se va murdări la fel și zona asta de aicea. Vii cu el, l-ai montat la loc, are garnitura asta de cauciuc și contactele de aici. Iar demontarea se face iarăși foarte ușor ca să-i scoți rezervorul pentru materie uscată, pe care va trebui după aia să-l clătești după fiecare curățare.
Aici, apropo, există niște senzori, niște conectori care e bine să fie curați, pentru că ăștia detectează nivelul de apă murdară din rezervor și nu-l lasă să urce mai sus de nivelul maxim, cum scrie aici. Și, odată închis, va fi etanș datorită garniturii.
Ăsta este rezervorul de apă murdară, pe care și el poți să-l cureți foarte ușor cu apă călduță și, dacă o faci de fiecare dată după ce l-ai folosit, n-o să fie o problemă. N-o să miroasă și n-o să se murdărească, n-o să lipească murdăria de el. Asamblare e foarte ușoară: ai pus pe poziție, l-ai închis, i-ai dat drumul și ți-ai făcut treaba.
Spre deosebire de alte modele pe care le am mai testat și le-am văzut și probabil o să le vezi și aici, pe cavaleria.ro, acest model este puțin mai bine construit. Pare mai robust, asta mi-a fost senzația când am pus prima dată mâna pe el și l-am pus la treabă. E un pic mai gălăgios și asta pentru că este sensibil mai puternic, adică funcția aia de aspirator pentru zona de uscat, în principal, este mai puternică decât la alte modele.
Acum, el nu e gândit din nou să-l folosești pe covoare. E gândit pentru parchet, pentru gresie, pentru podea sau orice suprafață dură care se murdărește în timp. Și nici eu n-am crezut că o să am nevoie de un aspirator de genul ăsta, pentru că de obicei foloseam un mop sau un spălător din acela accesibil cu microfibră. Dar când am trecut la așa ceva, mi-am dat seama că de fapt cât de murdar este parchetul meu, deși eu spăl cam o dată pe săptămână.
Cu jucăria asta, poți să faci chiar mai des de-atât, pentru că îți dai seama că ar fi important să fie mai curat, mai ales dacă ai copii mici sau dacă ai animale prin casă, care oricum îți fac mizerie. Se întâmplă, le aduci de afară și până ajung în baie să le spele pe lăbuțe, tot holul până la baie este murdar.
Și asta ca să nu mai spun de părul de la acei furry kids pe care îi ai tu acasă, pisici sau căței, ce ți place mai mult. Ei lasă păr pe absolut peste tot. Și atunci, când te miști prin casă și se creează curenți de aer, părul respectiv ajunge prin colțuri. Și e mult mai ușor să le cureți cu o unealtă care poate să-l tragă, să-l aspire, fără să vii după aia cu un spălător să faci chestia asta în două etape.
Acum, eu am creat niște scenarii în așa fel încât să simulez cumva deranjul care se întâmplă într-o casă normală cu, nu știu, doi adulți, doi copii și un cățel. Am pus la bătaie ou, care știu că e destul de greu de luat de pe jos și trebuie să vii cu șervețele să-l cureți și după aia să vii cu mop sau cu o lavetă umedă să-l ștergi.
Am pus la bătaie ketchup, deși îmi place foarte mult ketchup-ul ăla, a fost pentru știință. Am pus la bătaie sos de roșii, care e destul de acid și se prinde destul de repede de podele și devine lipicios. Am mai pus iaurt grecesc cu 10% grăsime, că ăla e sănătos. Am mai pus orez, care știu că e destul de greu de tras, mai ales de aspiratoarele care nu sunt gândite special să aspire. Ba chiar aspiratoarele din astea de mână, chiar și cele mai scumpe, au dificultăți în a trage bobul de orez, pentru că e destul de greu și sunt destul de multe la un loc.
Face treabă absolut excelentă, le trage aproape instant. Le-am pus pe toate și le-a aspirat pe toate, fără niciun fel de problemă. Dar indicat este să le tragi pe rând. Nu cred că o să le scap pe toate în același timp, în același loc. Tocmai de aceea zic că ăsta este un test extrem și n-ar trebui să combini uscat cu umed, pentru că atunci cu siguranță se va înfunda.
Nu mi-a creat probleme de genul ăsta, pur și simplu mi-a spus că rezervorul de apă murdară este plin și ar trebui să-l curăț cât mai repede, ca să nu miroasă în casă. L-am testat așadar pe parchet, pe gresie și chiar și un pic pe covor. Dacă ți-ai aspirat covorul și ai un covor cu fire scurte, cred că o să facă o treabă destul de ok, deși o să-l umezească puțin, o să-i umezească puțin firele. Deci, atenție la lucrul ăsta, că aduci apă în momentul în care faci spălarea cu el.
O chestie care mi-a plăcut foarte mult: tehnologia de care spuneam mai devreme, flash dry, este că atunci când împingi aspiratorul în față, el curăță apa de sub el. Are niște lamele pe perile respective care șterg peria în momentul în care te duci în față. Și atunci, când îl împingi, pentru că ai forță un pic mai mare când îl împingi decât atunci când îl tragi, îți va usca locul respectiv instant.
Senzorul de murdărie este foarte important. Își dă seama bineînțeles câtă murdărie intră în recipientul lui și își crește viteza de aspirare, dar și apa pe care o dă pe mop se întâmplă în același lucru. Și el pornește undeva pe la jumătate. Cam asta este în mod constant, dacă ai podeaua curată. Dacă detectează mizerie, praf sau ce am pus eu pe parchet mai devreme, automat trece la putere maximă și curăță foarte repede.
Partea de întreținere e foarte importantă și o să-i cureți rezervorul de aproximativ două ori. Prima dată atunci când s-a umplut și când îți cere să fie curățat, îl pui în stația de încărcare. O să spună că rezervorul e plin sau chiar și în momentul în care faci treaba, te duci, verși recipientul solid, ai grijă unde-l pui. Desigur, și cel lichid poți să-l verși la chiuvetă, pentru că nu prea rămân acolo resturi solide care să-ți înfunde scurgerea.
Îl clătești repede cu apă, pui rezervorul înapoi, pentru că mai are nevoie de încă o tură de apă ca să-și curețe și peria și apoi să o usuce. Asta e foarte mișto. Grilele alea de jos de pe stația de încărcare sunt gândite special ca să usuce peria după ce a curățat-o și asta o face repede, cam în 10-15 minute după ce l-ai pus acolo. Curățarea pentru ce am avut eu nevoie acum, pentru cât de tare l-am murdărit, a durat în jur de 5-10 minute, ceea ce este foarte ok.
În momentul respectiv, da, o să facă gălăgie destul de mare pentru că își curăță recipientul, desigur, și toate căile de acces.
Acum, aplicația este și ea foarte importantă, pentru că te ajută să faci mai multe lucruri. Conectarea se face foarte rapid, pur și simplu găsești aspiratorul pe Bluetooth Low Energy și-l conectezi la Wi-Fi-ul tău de acasă. Îți vei face un cont, desigur, pentru că doar așa poți să-l administrezi foarte ușor. O să fie conectat la Wi-Fi, comunică cu cloud-ul și-ți spune în ce situație este. Eu l-am instalat aici la mine în momentul ăsta, nu-l găsește pentru că nu este pornit.
Îmi spune că am făcut curat cel puțin astăzi de patru minute și o singură dată self cleaning astăzi, dar pot să văd și istoricul lui, să văd de câte ori am făcut curat cu el, să văd care-i suprafața pe care am curățat-o, pot să văd manualul, care e foarte important în cazul în care nu vrei să deschizi cărțile cu care vine cu el. Poți să-i faci update de firmware în cazul în care, nu știu, îți mai rezolvă niște buguri, poți să-i downloadezi pachetele de voce, are engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, nu are limba română încă. S-ar putea să vină și aceasta ca să te anunțe, bineînțeles, când trebuie să cureți rezervorul, când se usucă, când s-a încărcat și așa mai departe. Poți să oprești funcția asta de pămâner și aia e foarte importantă.
Aici am raportul de curățare, nu l-am conectat la aplicație înainte să-și facă treaba, deci nu și-a luat informațiile. În momentul uite patru minute astăzi. Așa, modul meu favorit este maxim, pentru că îmi place să curăț foarte bine și uite asta. Ăsta este rezultatul curățării de astăzi, unde am pus foarte multă mizerie în el. Am băgat în el cât se poate ca să văd cât de mult ține. Ce-i mișto este că atunci când este conectat la stația de încărcare, îmi permite să-l văd și îmi permite să-i dea curățare după ce și-a încărcat bateria.
Că tot vorbim de baterie, bateria ține vreo 35 de minute, așa cum spune și producătorul. Doar că asta într-o curățare completă, adică l-ai scos de la încărcat la 100%, faci curățarea și-l ai băgat înapoi. În momentul în care l-ai băgat înapoi, nu se ia în calcul și bateria pe care o consumă pentru curățarea respectivă, pentru că folosește curentul de la priză. 35 de minute cred că este arhisuficient ca să faci curățenie într-o casă și de 200 de m², pentru că n-o să faci mai multe treceri. Odată ce ai curățat bine de vreo două ori cu el, n-o să mai fie nevoie să insiști foarte mult și să-l ții la modul maxim.
Acum, minusuri: mi-ar fi plăcut, dar nu se poate la modelul ăsta, să se coboare pe spate 100%. Acesta nu poate să intre, de exemplu, mai jos de atât, pentru că aici, în partea de jos, se află pompele și bineînțeles rezervorul de apă curată. Mi-ar fi plăcut, de exemplu, să poți să-l cobori și să-l bagi sub un pat sau sub o comodă sau sub ceva, o canapea de exemplu. Dar acum, realist vorbind, canapelele pe care le avem noi, în general, nu sunt atât de înalte încât să poți băga un aspirator de dimensiunea asta sub ele. Și la paturi, de cele mai multe ori, avem un cadru foarte frumos, elegant, fiecare cum și-l-a dorit și nu e nevoie de așa ceva.
Alte minusuri nu știu, nu mi dau seama de ele. Toate suprafețele sunt mate în așa fel încât să nu se zgârie foarte ușor, în afară de dunga asta de aice de pe el. Dar poate rezervorul mi-ar fi plăcut să fie și el mat, în așa fel încât să nu se vadă zgârieturile după ce-l folosești de nu știu, 5, 10, 15 ori, pentru că cu siguranță vor fi vizibile urmele pe el. Dar în rest, nu am găsit minusuri majore, pentru că le-am luat în calcul și prețul. Prețul lui e undeva pe la vreo 2200-2300 RON, în funcție de oferta la care o să-l găsești. O să-ți las niște linkuri mai jos în descriere ca să poți să ajungi direct la sursă.
Există și variante mai scumpe de atâta, există și variante aproape de 1000 €, care știu să facă mult mai multe lucruri, care au afișaje mult mai deștepte, aplicații mult mai deștepte, perii mai deosebite. Dar pentru o casă normală, de cum ziceam, mai multe persoane, chiar și niște animale de casă, este ideal. O jucărie de genul ăsta, și spun jucărie pentru că are și el un procesor înăuntru, are conexiunea la internet, e un gadget pentru mine în continuare, dar cred că merită să te uiți la un astfel de produs dacă vrei să ai o casă cât mai curată cu un efort cât mai mic.
În concluzie, vreau să-mi spui tu în comentarii dacă ai avut un astfel de produs, dacă ai testat astfel de produse, ce părere ți-au lăsat, pentru că știu că pe piață sunt de vreo 10-15 ani, cel puțin în Statele Unite. Bine, Tineco e un brand care are vreo 30 de ani vechime și s-a născut, mi se pare, în China. A ajuns și în Japonia, a ajuns peste tot. Sunt unul dintre producătorii ăia mari de aspiratoare, chiar dacă nu-i recunoști, pentru că au intrat recent la noi în piață, ba chiar mai mari decât brandurile pe care le avem deja. Și asta pentru că specializarea lor este pe aspiratoare, nu mai fac alte electrocasnice. Poți să vezi pe site-ul lor, de exemplu, din afară, specializarea lor este pe aspiratoare de casă, mai ales din acestea wet-dry. Așadar, spune-mi tu ce părere ai. Dacă ți-a plăcut acest review, dă-i un like, dă-i un share ca să-l vadă și alți prieteni care au nevoie de un aspirator de genul ăsta prin casă, un aspirator wet-dry, un spălător, i-ai putea spune, dar e mult mai mult de atât. Și lasă și un comentariu mai jos și spune-mi părerea ta despre acest model sau despre alte modele cu care te-ai jucat tu. Dacă ți-a plăcut acest review, eu sunt Radu Neagu, am trecut de 40 de ani și am început să mă pasionez de electrocasnice. Cam atât pentru astăzi. Noi ne vedem data viitoare. Numai bine!