Ai grijă de bateria telefonului tău!

Cred că ai observat cum multe din smartphone-urile de generație nouă nu mai vin cu o baterie detașabilă. Ba mai mult, chiar și pentru tehnicianul din service e destul de complicat să scoată bateria unui telefon, precum Galaxy S6. Nici nu mai intru în subiectul smartwatch-urilor. E aproape imposibil să schimbi bateria acestora chiar și cu uneltele speciale. E atât de bine lipită încât cu siguranță vei strica ceva și dacă te pricepi.

E adevărat, producătorii forțează puțin nota aici. O baterie încorporată înseamnă pentru ei mai puține bătăi de cap cu carcasa produsului, oferă mai mult spațiu pentru componente, în cazul de față, spațiu care este redus pentru a obține o grosime mai mică. Dar, este și un semn că ar trebui să îți schimbi telefonul mai des.

Efectul de memorie

Există câteva reguli de bază pentru a păstra cât mai mult integritatea unei baterii, și care respectată cu sfințenie, te vor scăpa de griji, cel puțin unul sau poate chiar doi ani din momentul în care îți cumperi un nou smartphone. Pentru a le ține minte însă, e nevoie să știi cum funcționează cel mai bine acumulatorul unui telefon.

Poate ai auzit acest termen, efectul de memorie al bateriei. Se întâmplă atunci când nu încarci maxim un acumulator, iar el în timp „uită” care este capacitatea lui maximă. O regulă similară era aceea de a încărca de două trei ori complet acumulatorul unui telefon nou. Însă poți să uiți de aceste două reguli. Se aplică doar acumulatorilor Ni-MH, acei acumulatori normali pentru telecomandă, camere foto mai vechi și alte gadget-uri. Toate smartphone-urile noi folosesc acumulatori de tip Li-Ion sau Li-Polymer.

Baterie_descarcata

Nu lăsa bateria să se descarce complet

Toți acumulatorii de tip Li-Ion sau Li-Polymer trebuie tratați puțin diferit. Se recomandă ca aceștia să fie reîncărcați atunci când ajung la 40-50%. Nu mai jos de atât. Așadar, dacă ai consumat deja jumătate din bateria telefonului pune-l la încărcat. Se recomandă, de asemenea, ca o dată pe lună să faci o descărcare și o încărcare completă. Dacă folosești telefonul în mod constant sub capacitatea de 50%, durata de viață a bateriei va scădea, fiind vizibilă cel mai bine după un an de utilizare.

Dacă ai vreun telefon sau un alt gadget pe care nu îl folosești prea des, chiar și o baterie portabilă, nu le lăsa descărcate. O baterie descărcată, care nu e folosită câteva săptămâni, sau chiar câteva luni, e o baterie care se va defecta. Pune-o în dulap după ce ai încărcat-o cel puțin la 50% sau data viitoare vei avea probleme cu ea. Poate nu mai vrea să se încarce sau își pierde și 10% din capacitate.

Baterie_Supraincalzire

Bateria care se supraîncălzește

Ai citit probabil știri care prezentau situații în care bateria telefonului a explodat, ori fiind pus la încărcat, ori chiar în buzunarul posesorului. Da, sunt reale, și asta pentru că inamicul numărul unu al acumulatorilor este temperatura. La temperaturi foarte scăzute aceasta se descarcă foarte repede, iar la temperaturi ridicate există riscul de degradare și de explozie. La o temperatură de 0 grade Celsius o baterie își pierde cam șase procente din capacitate în fiecare an. La 15 grade Celsius, procentul crește la 20%, iar la 40 de grade acesta sare chiar la 35%. Așadar, dacă ai jucat un joc cu grafică mai complexă și telefonul s-a încins, nu îl pune imediat la încărcat. Lasă-l să se răcească.

De asemenea, vara nu se lasă telefonul în mașină, pe plajă, sau în orice loc în care bate soarele. Ăsta e unul din motivele principale care îi distrug bateria.

Incarcator_original

Folosește încărcătorul original!

Există un motiv pentru care am pus semnul exclamării la acest capitol! Și aici. Fiecare baterie are o anumită capacitate. Încărcătorul are și el elemente de protecție și electronică la interior. Folosite împreună, așa cum au venit, e cel mai ușor mod de a păstra bateria funcțională și de a evita situații prezentate mai sus.

Probabil știți de fast-charging, o funcție cu care vin telefoanele de top din generația nouă. Aceasta se aplică pentru prima jumătate de încărcare a bateriei, de la 0% la 50%, iar apoi se trece la o încărcare normală. Totuși, acest tip de încărcare nu e benefic. Dacă nu te grăbești mai bine încarci telefonul la o tensiune mai mică. Apropo de asta, se consideră normală o valoare de 5V și 1A (Amperi – 1000 mAh). O baterie de 2500 mAh se va încărca în două ore și jumătate cu un astfel de încărcător. Modelele mai noi au încărcătoare de 5V și 2 A care încarcă aceeași baterie în o oră și jumătate.

Dacă folosești portul USB al computerului, acesta oferă doar 0.5 A și astfel încărcarea bateriei respective poate dura 5 ore. Asta dacă nu îl folosești între timp. Dacă vorbești la telefon sau folosești net-ul de pe el, e posibil ca acesta nici să nu se încarce sau să dea eroare.

De asemenea, folosește o baterie originală, atât pentru telefon cât și pentru alt dispozitiv. Camera foto e un exemplu. Eviți problemele mai sus amintite, mai ales pentru că o baterie non-brand nu are aceleași verificări în stadiul de producție. Nu ai garanția că va funcționa corect cu dispozitivul tău sau că nu va lua foc în acesta.

Nu te stresa prea mult

În mod normal, bateria unui telefon are o durată de viață de trei până la cinci ani, asta până când nu mai funcționează deloc. E drept, după doi sau trei ani va avea puțin peste jumătate din capacitatea normală. Nu prea ai ce-i face. Așa sunt gândite, aceasta este tehnologia. Producătorii lansează un telefon nou cel puțin odată pe an. Îl poți schimba așadar liniștit peste 3 ani.