Trei motive să renunți la agențiile de turism și să-ți planifici singur vacanța

Imediat ce miroase a toamnă, românul se apucă să-şi facă deja planuri pentru sărbătorile de iarnă, iar gândul îi zboară la următoarea vacanță de o săptămână de la vară. Probabil că eşti şi tu în aceeaşi situaţie, statistic vorbind, şi aceeaşi teorie a probabilităţii ne spune că ofertele timpurii te-au cam băgat în ceaţă înainte de vreme. Ce să alegi, când să alegi, la ce preţ să alegi?

Dacă ești comod, probabil că prima opțiune este să apelezi la o agenție de turism care să se ocupe practic de tot. Cel puțin la prima vedere, există o serie de avantaje: alegi sejurul, iar agenția de turism se ocupă de biletele de avion, de transferul de la aeroport la hotel, de cazare și, în cele mai multe cazuri, îți oferă și opțiuni de petrecere a timpului liber. Scapi de căutatul biletelor pe la diverse muzee sau prin cine ştie care circuite cu autocarul în zonele din împrejurimi. În plus, dacă apar probleme cu rezervările, un simplu telefon la agenție ar trebui să fie suficient. De regulă, aşa şi este.

Cu toate acestea, piața agențiilor de turism a fost bulversată în ultimii ani de o serie de falimente mai mult sau mai puțin cunoscute. În 2010 și 2011 s-au înregistrat doar câte două agenţii care au tras obloanele definitiv, însă lucrurile au început să se complice în 2012, când au existat nu mai puțin de şapte falimente. Alte şase agenții și-au închis porțile în 2013, iar Help Travel a aruncat prosopul în 2014 înainte ca Genius Travel și Mareea să se închidă în 2016. O listă completă cu falimentele din turism găsești aici.

vacanța

În plus, tot în 2016, Ministerul Turismului a retras licența de funcționare pentru aproape 1.400 de agenții de turism care nu aveau încheiată o asigurare în caz de insolvență sau de faliment.

Anul 2017 ne-a adus însă cele mai răsunătoare probleme în domeniu: Paravion, cel mai mare portal de turism, și-a cerut insolvența, în timp ce Omnia Turism are toate conturile blocate în urma unor dificultăți financiare.

Acest din urmă caz este și cel mai grav din istoria turismului românesc. Pierderile sunt estimate la circa 7.4 milioane de euro, întrucât agenția vânduse deja 8.300 de pachete turistice pentru anul 2018 şi devine tot mai puţin probabilă ipoteza că aceste pachete vor putea fi onorate. În plus, clienții au șanse minime să-și recupereze banii. Conform legislației, Omnia Turism avea încheiată o asigurare în valoare de 50.000 de euro, care acoperă practic doar 0.68% din suma totală, iar fiecare client păgubit ar urma să primească înapoi doar 6 euro. Cu banii ăștia, abia dacă ajungi la Ploiești cu trenul.

În contextul tuturor acestor probleme, fiecare dintre noi are dreptul legitim să se întrebe dacă mai este oportun să-şi încredinţeze banii de vacanţă unei agenții de turism. Mai ales că, așa cum am văzut în ultimii ani, insolvențele sau falimentele pot afecta inclusiv agenții de turism renumite pe piață pentru seriozitate.

De ce să-ți faci propria vacanță

vacanță

Știu, unii ar spune că alternativa la agențiile de turism este să rămâi acasă. În realitate, alternativa este să-ți organizezi singur vacanța, după propriile tale criterii. Eu am aplicat această metodă în ultimele două concedii de vară din orașe europene și o voi aplica și în continuare, pentru că există unele avantaje irezistibile:

  • poți obține prețuri mai bune decât agenția de turism

Pe lângă faptul că nu-și bat capul personal cu rezervările, turiștii apelează frecvent la agenții și pentru că prețurile sunt considerate mai mici decât în cazul unei vacanțe pe cont propriu. Nu este însă o regulă, iar cu puțină atenție poți obține tarife mai bune decât agenția de turism.

Companiile aeriene, în special cele low-cost, au frecvent promoții cu bilete de 5, 10 sau 20 de euro pentru destinații populare din Europa, iar pentru cazare poți găsi oferte interesante pe Booking. De multe ori, ofertele hotelurilor de pe Booking îți oferă șansa să anulezi cazarea chiar și cu câteva zile înainte de sejur sau să achiți o sumă mai mică dacă plătești cazarea în avans.

Pentru aventuroşi sau pentru non-conformişti, Airbnb a devenit o alternativă tot mai populară la hoteluri, pentru că îți oferă șansa de a locui într-un apartament obișnuit, cu tot confortul şi intimitatea unei case de om.

  • plăcerea de a planifica singur

Pe lângă aspectele financiare, care pot fi sau nu în favoarea ta, planificarea unei vacanțe pe cont propriu are un efect benefic asupra stării tale de bine. Simplul proces de a căuta zborul potrivit și cazarea perfectă îți induce o stare de anticipare a călătoriei, iar descoperirea unor variante mai accesibile dublează bucuria. De asemenea, la întoarcerea acasă vei avea satisfacția că ai fost într-o vacanță pe care ai gândit-o singur de la A la Z.

În plus, mai ales dacă vrei să călătorești în Europa de Vest, este ușor să găsești mijloace de transport în comun pentru a ajunge de la aeroport la hotel și apoi la principalele atracții turistice. Avantajul suprem este că, în multe cazuri, biletele pot fi cumpărate online înainte chiar de a pleca din țară.

  • program personalizat după propriile gusturi

De regulă, atunci când alegi o agenție de turism, opțiunile de cazare se reduc la câteva hoteluri partenere, iar circuitele includ și trasee turistice pe care poate nu ești interesat să le vezi. În schimb, dacă îți organizezi vacanța după propriul plac, stabilești singur ce și când vrei să vezi și ai posibilitatea de a adapta programul în funcție de condițiile meteo sau de inspirația momentului.

În plus, poate că într-o zi vrei doar să te odihnești după câteva zile pline de umblat prin oraș, fără să-ți pese că prețul plătit agenției include și un bilet la muzeul acela pe care scrie în program că e musai să-l vezi în ziua respectivă.

Când ar trebui să apelezi la o agenție de turism

Există totuși o situație în care ar fi bine să apelezi la o agenție de turism sau cel puțin să cauți cât mai multe informații despre o destinație pe site-ul unei agenții: atunci când vrei să pleci într-o tară exotică.

În Europa, lucrurile sunt destul de simple, însă este dificil spre imposibil să cunoști toate detaliile importante despre țări precum Thailanda, Republica Dominicană sau Sri Lanka. Conexiunile aeriene sunt mai “dubioase”, obiceiurile locale sunt foarte diferite, iar în unele cazuri poate fi extrem de complicat să găsești o persoană care să înțeleagă engleză sau altă limbă de circulaţie internaţională.

Tocmai de aceea, pentru astfel de țări, ofertele agențiilor de turism includ de regulă cel puțin un ghid care va fi alături de grupul tău în fiecare zi a vacanței și care, cel mai important, are experiență în vizitarea țărilor respective.

Ție cum îți place să călătorești? Comoditatea sau potențialele prețuri mai mici te atrag spre agențiile de turism sau, din contră, preferi să faci totul pe cont propriu?