De ce suntem mai săraci ca anul trecut?

Știe cineva ce înseamnă “inflație”? Că tot auzim la știri în ultima vreme cuvântul ăsta, dar parcă nu îl explică nimeni. Cum explici unui puști care e interesat să strângă bani pentru Neversea că s-au scumpit toate? Și de ce ar trebui să îl intereseze pe el?

Într-o economie de piață, adică în majoritatea țărilor civilizate,  prețurile cresc sau scad. Se aplică la orice, de la servicii la produse. E firesc să se întâmple asta. “Inflație” este atunci când cresc toate prețurile, atât la bunuri cât și la servicii, nu doar la o categorie specifică. Practic, cu 100 de lei, poți cumpăra mai puțin decât puteai cumpăra acum un an. Nu e chiar atât de simplu, inflația se referă la o medie. Adică, nu înseamnă că pâinea e mai scumpă cu 10,2 procente față de anul trecut. Înseamnă că media între toate scumpirile este de 10,2 %.

Economia de piață este un sistem economic în care deciziile privind distribuția de bunuri și servicii sunt luate bazat pe cerere și ofertă. De exemplu, dacă fiecare român va cumpăra astăzi câte un ananas, mâine ananasul va fi mai scump și mai mulți distribuitori de fructe exotice se vor îmbogăți. Într-o economie de piață, așa cum este în România, deciziile de investiții nu sunt planificate, așa cum se făcea în perioada comunismului, când făcea Ceaușescu planul cincinal.

În primul rând, economia României, la fel ca multe altele, a avut de suferit în 2020 și în 2021, din cauza pandemiei și a restricțiilor pe care aceasta le-a adus după ea. Practic, oamenii au cumpărat mai puțin și astfel, companiile au avut de suferit. Acum suntem în cadrul unei recuperări economice, care implică majorări de prețuri. Adică, fiindcă nu am mai cumpărat atât de mult ananas, distribuitorilor de ananas le-a scăzut profitul, săracii, și acum ananasul e mai scump.
Atenție, dacă rata de inflație este de 10,2 % față de anul trecut, asta nu înseamnă că ananasul e cu 10,2% mai scump. Este, de fapt, cu 12,8% mai scump față de anul trecut. Am verificat.

Bun, înapoi la motive. Schimbările climatice pot fi o cauză a inflației. Dacă în 2021 am avut un an mai secetos, e clar că agricultura a avut de suferit. Astfel, au ajuns pe rafturi mai puține produse specifice și, cererea fiind aceeași, prețurile au crescut.

Alt motiv este războiul. De pe 24 februarie, când a început invazia din Ucraina, prețurile gazului au crescut masiv. De fapt, gazul a înregistrat cea mai mare creștere de la noi, cu aproximativ 45 % într-o singură lună. Grâul și făina la fel, au crescut alarmant. Ce e cel mai grav este că nu se vor opri din creștere. Este o perioadă tulbure pentru toată lumea, dar să rămânem concentrați pe România.

Ce putem face noi în situația aceasta, în care totul se scumpește, din ce în ce mai mult?

Putem fi atenți la cheltuielile pe care le facem. Putem folosi instrumente de comparație între prețuri pentru cumpărăturile online. Putem să reducem din cheltuieli. Pune pe listă toate cheltuielile lunare și vezi unde poți face o economie. Sunt o grămadă de sfaturi pe internet, pentru fiecare situație. Vă sugerez să vă documentați și să rămâneți informați apropos de metode de economie și de scumpirile care au loc, parcă zilnic.

Nu vreau să vă sfătuiesc în ce să investiți, oricât de multă documentare aș face eu, nu sunt în măsură. Dimpotrivă, vă rog să îmi spuneți ce faceți voi pentru a face față scumpirilor care au început acum ceva timp, și care vor continua să ne lovească.

Vedeți aici clipul, e bun de tot: