Bitcoin: de la activ speculativ la metodă de plată

Tesla și Uber ar putea accepta plăți în bitcoin, iar unele instituții de stat analizează opțiunea de a economisi în această monedă. Pe de altă parte, Nigeria și India au devenit primele țări care au interzis tranzacțiile cu bitcoin. Ce șanse are BTC să ajungă o monedă la fel de utilizată ca dolarul sau euro?

Bitcoin traversează o perioadă excelentă în care tatonează pragul psihologic de 50.000 de dolari. Mai important decât acest prag este însă că, în mai puțin de o săptămână, mai multe companii și instituții de stat au anunțat că intenționează să folosească bitcoin într-un mod asemănător cu cel în care folosesc dolari sau euro.

Totul a început în 8 februarie, când Tesla a anunțat oficial că a cumpărat bitcoin în valoare de 1.5 miliarde de dolari ca parte a unui plan mai amplu de a stoca o parte din rezervele financiare în această monedă. Cel mai probabil, strategia constructorului auto condus de Elon Musk este justificată prin devalorizarea puternică a dolarului în fața euro de pe parcursul anului trecut, ceea ce conduce practic la o devalorizare a rezervelor valutare.

Ce vei putea cumpăra cu bitcoin?

Mai interesant este însă că Tesla a anunțat că, în “viitorul apropiat”, va accepta bitcoin ca mijloc de plată pentru mașinile pe care le comercializează.

Sigur, nici măcar asta nu este ceva nou. PCGarage, unul dintre cele mai cunoscute magazine online din România, acceptă bitcoin ca metoda de plată de câțiva ani. Totuși, faptul că un constructor auto aflat pe val pe bursa americană și cu un lider popular precum Elon Musk a făcut un astfel de anunț a generat imediat un interes major.

La numai 3 zile distanță, Uber a anunțat că analizează posibilitatea de a accepta bitcoin ca metodă de plată pentru curse. “Așa cum acceptăm tot felul de monede locale, vom analiza criptomonedele și bitcoin ca monedă de tranzacționare”, a explicat CEO-ul Dara Khosrowshahi.

Între timp, primăria orașului Miami a anunțat că va analiza opțiunea de a păstra o parte dintre rezervele valutare în bitcoin, după o strategie similară cu cea dezvăluită de Tesla. Acest lucru nu constituie însă o surpriză, întrucât primarul Francis Suarez s-a remarcat de mai mult timp ca susținător al criptomonedelor și al fintech-urilor în general.

Până de curând, marile bănci au evitat să folosească bitcoin în orice fel din cauza volatilității puternice. Totuși, în ultimele zile au apărut declarații și documente oficiale care arată un interes crescut pentru criptomonedă: banca germană Deutsche Bank lucrează la prototipul unei platforme pentru monede virtuale, în timp ce banca de investiții JP Morgan a admis că se va implica în tranzacții cu bitcoin atunci când cererea va fi suficient de mare.

De asemenea, Canada a aprobat oficial primul ETF pentru bitcoin. Un ETF este un fond mutual care “colectează” fonduri de la mai mulți investitori și care este tranzacționat pe bursă la fel cum sunt tranzacționate și acțiunile unei companii. ETF-ul canadian se numește Purpose Bitcoin ETF, se va lista la Bursa de la Toronto și va avea simbolul BTCC.U, iar persoanele interesate vor putea cumpăra unități de fond cu dolari canadieni sau dolari americani. ETF-ul va inveati exclusiv în bitcoin, însă prospectul de listare menționează de la bun început că, “din cauza naturii volatile a bitcoinului, există un risc semnficativ ca fondul să nu-și poată îndeplini obiectivele”.

Nu în ultimul rând, statul african Kenya a anunțat în luna februarie că intenționează să transforme bitcoin în monedă națională, întrucât șilingul kenyan s-a devalorizat cu 50% comparativ cu dolarul începând din 2020. Statul african susține că devalorizarea șilingului are loc din cauza Fondului Monetar Internațional (care consideră că moneda locală este supraevaluată) și a pandemiei de coronavirus.

Totuși, înainte să te entuziasmezi că bitcoin poate deveni moneda națională într-o țară africană, este important să-ți spun că Nigeria a devenit în februarie prima țară care a interzis criptomonedele și a blocat toate conturile investitorilor cu efect imediat. Înainte să spui că este un caz izolat merită să-ți atrag atenția că India, o țară cu o economie mult mai puternică, a decis în 12 februarie să interzică tranzacțiile crypto, iar persoanele fizice au la dispoziție maxim 6 luni pentru a vinde criptomonedele deținute.

Fii precaut înainte să plătești cu bitcoin

Chiar dacă este posibil ca în curând să ai mai multe oportunități de a cumpăra diverse produse cu bitcoin, este important să rămâi precaut. Motivul este cât se poate de simplu: volatilitatea bitcoinului este foarte mare, iar creșteri și scăderi de 10% într-un interval de 24 de ore sunt frecvent întâlnite.

De exemplu, să presupunem că vrei să cumperi un laptop de 5.000 lei. Dacă un bitcoin costă 50.000 de dolari, iar un dolar valorează circa 4 lei, înseamnă că același laptop costă 0.025 BTC. Totuși, dacă amâni achiziția cu o zi, iar între timp prețul unui bitcoin scade la 40.000 de dolari, înseamnă că pentru laptopul respectiv vei plăti 0.03125 BTC, semnificativ mai mult decât cu numai o zi în urmă.

Scenariul invers este la fel de probabil. O creștere a bitcoinului la 60.000 de dolari înseamnă că vei putea cumpăra acel laptop cu numai 0.02 BTC.

Tocmai de aceea, cel mai probabil, plățile cu bitcoin vor deveni populare doar atunci când și prețul va fi unul relativ stabil.