L-AU HĂCKUIT! – Și tu ai făcut aceeași greșeală?
Dă-mi voie să-ți arăt de ce n-ar trebui să-i lași pe cei care-ți configurează internetul să-ți configureze și rețeaua de acasă. Ideea asta mi-a venit azi dimineață când am fost la un prieten care are un mic business și a fost “huit”. Hai să-ți arăt ce trebuie să faci atunci când vin băieții ăia cu internetul și îți cablază acolo totul. Și zici “Gata, merge și totul e în regulă” și-ți conectezi toate dispozitivele și faci cea mai mare prostie posibilă.
Acuma, povestioara e destul de simplă. Cei care au venit și au instalat internetul au configurat totul pe acolo și au pus aceeași parolă de la router și la rețeaua de Wi-Fi, la care, bineînțeles, aveau acces și clienții. Și ce să vezi? Într-o dimineață s-au trezit că umblă cineva remote pe laptopul lor. Pot să pun pariu că și tu ai problema asta. Sunt sigur că n-ai verificat setările alea după ce ți le-au instalat băieții cu internetul. Dar, hei, nu mi s-a întâmplat! Acuma, ce se poate întâmpla? Nu e ca și cum aș avea toate fișierele contabile din ultimii 10 ani de la business-ul meu. Nu e ca și cum aș avea toate statele de plată, accesul la bancă, parole, chestii de genul ăsta pe laptopul pe care-l folosesc la serviciu și versiunea aia de Windows instalată de băiatul de pe OLX. Acuma, nu zic că băieții de pe OLX nu fac treabă bună, dar în mare parte de securitate ar trebui să te ocupi tu.
Și uite, astea-s întrebările pe care trebuie să știi să le pui și configurările pe care trebuie să știi să le faci când vin băieții și-ți instalează internetul. Vin cu routerul lor, că e mult mai simplu să-l configureze și ți-l au și vândut ca serviciu. Îl ai probabil în chirie și așa mai departe. Acuma, routerul ăla, din fabrică, vine cu user și cu parolă “admin” și “password” sau “admin-admin”, sau pur și simplu user “admin” și parola goală. Din comoditate și probabil din diferența asta de înțelegere între oamenii tehnici care vin să instaleze internetul și cei care primesc acest serviciu, ei setează o parolă destul de simplă și pe router, și pe Wi-Fi. Una pe care s-o ții ușor minte ca să poți s-o spui la alții.
Ei bine, chestia cu parolele de Wi-Fi ar trebui să fie mult mai complexă și să ai un cod QR eventual, pe care îl pot scana oricine cu telefonul. Că toate telefoanele suportă chestia asta și se vor conecta la rețeaua aia de Wi-Fi fără să știe vreodată parola. Bine, se poate afla și din telefon, dar aia e altă discuție.
Acuma, ce ar trebui să faci tu? Hai că facem niște demo-uri foarte simple. Am aici, de exemplu, o listă complexă cu foarte multe routere. Nu știu ce să alegem. Hai să vedem pe unul de la ASUS, că e un pic mai complex. Și în felul ăsta pot să-ți arăt și cum se configurează un router un pic mai complex. Asta ar fi interfața de administrare a unui router. E un simulator. Stai liniștit. Dacă vrei, îți las linkul mai jos în descriere ca să vezi cum arată mai multe sisteme de operare de routere și să le poți testa înainte să le cumperi eventual sau să te obișnuiești cu ele.
Într-un router, trebuie setată în primul rând parola de administrator. Aia vine la liber, ori e scrisă random pe spatele routerului. Și puțini producători scriu parole random pentru fiecare router în parte. Majoritatea le lasă deschise. Acuma, userul principal n-ar trebui să fie “admin”. Sau, dacă e “admin”, trebuie să-i pui cea mai puternică parolă posibil. Trebuie să te duci la partea de Security. Router login name “admin”. Parola nici măcar nu-i trecută aici. Trebuie să bagi cea mai complexă parolă pe care o poți băga. Eventual din 20-30 de caractere, dacă se poate, cu litere mari, cifre, puncte, semne de exclamare și așa mai departe. Pentru că n-o s-o accesezi decât foarte rar.
Acuma, la partea de Wi-Fi, ar trebui să existe mai multe rețele pe care le poți instala pe un router. Practic, mai multe nume de rețea de wireless. Rețeaua ta de wireless n-ar trebui să se vadă. Nu ar trebui să știe cineva care este rețeaua pe care o folosești tu. Îți recomand să apeși bifa asta să-i dai “Hide”. Și atunci când te conectezi la ea să scrii și numele rețelei de Wi-Fi și parola. Stai liniștit, PC-ul sau telefonul tău se vor conecta lejer la chestia asta.