Totul despre MATRIX

Matrix este una dintre cele mai iubite serii din lumea filmului. Sigur, nu sunt așa de mulți fani Matrix cât sunt Star Wars sau Star Trek, dar sunt mulți. Suntem, mai bine spus, fiindcă și mie mi-au plăcut toate cele trei filme apărute până acum, seria animată și jocul pe PC. Știu, Matrix 3 a fost mai slab decât primele două, dar e foarte bun, oricum.

Astăzi mi-am propus să pun în balanță motivele pentru care următorul film, Matrix Resurrections, o să fie bun și motivele pentru care o să fie slab.

Până la motive, vă propun să facem împreună o călătorie în trecut, începând cu anul 1999. Filmul The Matrix apare în cinematografe și dă peste cap toți fanii genului SF, cu efecte vizuale originale, costume din piele și un plot întortocheat. 

Secvențele de acțiune din film sunt cu totul speciale, par complet noi. Asta fiindcă sunt. Sau, mai bine zis, erau, la vremea aceea. Efectele speciale folosite în Matrix au fost numite ulterior “Bullet Time”, sunt sigur că știți la ce mă refer.

Pe lângă efectele speciale, The Matrix s-a jucat cu diferența dintre lumea reală și lumea virtuală într-un fel original.

Îmi tot vine în cap o întrebare: cum ar fi arătat povestea din Matrix dacă ar fi existat criptomonede în 1999? Oare scenariștii ar fi inclus fenomenul în poveste? Oare colegii mei de la CryptoVineri ce părere au despre asta?

Matrix Reloaded a fost lansat în cinematografe în 2003 și s-a lovit de păreri mixte: unii detestă filmul, ceilalți zic că e foarte bun. Cert este că nimeni nu a rămas indiferent. Nimeni nu zice: e un film ok, mi-a plăcut așa-și-așa.

Lupta lui Neo pentru salvarea omenirii continuă în film, bineînțeles ajutat de Trinity și de Morpheus. Să vorbim pe bune, nimeni nu ține minte altceva din film în afară de Monica Belluci și secvența cu prăjitura.

E o chestie importantă de reținut. Momentele de filosofie de liceu sunt slabe, nu au niciun sens. Filmul nu este despre asta. Nu încearcă să fie un film serios, nu are scopul de a schimba viața cuiva. E un film SF cu arte marțiale și ochelari demodați. E ca o revistă de benzi desenate pe care o vezi la 24 de imagini pe secundă.

Următorul film din trilogie, Revolutions, a avut premiera în același an, în 2003. Când se întâmplă asta, mie-mi sună a lăcomie.

Cei mai mulți oameni au fost dezamăgiți de film, dar, pe măsură ce au trecut anii, întreaga trilogie a căpătat un statut foarte bun în rândurile fanilor SF.

Orașul secret Zion este atacat de mașinării, cu niște santinele care arată ca niște caracatițe robotizate și Neo se bate mult timp cu antagonistul psihopat, Agentul Smith.

Filmul e ok, întregește trilogia. Au urmat jocul pe PC, Enter the Matrix, care mi s-a părut foarte bun și seria animată Animatrix, care mi s-a părut, de fapt, cel mai bun produs din epopee.

Al patrulea film Matrix se numește Resurrections. Adică învieri, presupun. Sau renașteri. O să enumăr motivele pentru care filmul nu o să fie bun, bazat pe informațiile pe care le avem până acum:

Lipsește Morpheus. Sau, mai bine zis, actorul Laurence Fishbourne. Apare în trailer un Morpheus tânăr, ceea ce înseamnă că Neo călătorește în timp. Ceea ce ne duce la al doilea motiv:

Neo e bătrân. Nu știu ce vârstă are personajul, dar Keanu Reeves are 57 de ani. Știu, în John Wick se mișcă bine, cum se spune “nu-i dai”. Dar Neo practică alt tip de bătaie. Nu cred că mai duce Keanu Reeves cascadoriile acelea spectaculoase. Asta ne duce la următorul motiv, al treilea: 

Vârsta înaintată a actorului implică folosirea unei dubluri, a cascadorilor, ceea ce va adăuga la artificialul filmului. Sigur, nici primele filme nu au fost într-o cheie realistă, însă, măcar Keanu Reeves era Keanu Reeves, nu un cascador filmat de la distanță sau cu spatele.

Îmi propusesem să enumăr zece motive pentru care cred eu că nu o să fie bun filmul, dar, cu sinceritate, am găsit doar trei. Dacă voi mai găsiți alte motive, vă rog să îmi spuneți.
Până atunci, eu trec la motivele pentru care o să fie foarte bun:

Primul motiv este titlul: Matrix Resurrections. Încă un titlu care începe cu litera R, mie îmi dă impresia de unitate, chiar dacă poate naște confuzii chestia asta. De fapt, titlul este un motiv datorită celuilalt cuvânt, Matrix. Dacă ai făcut ochii mari când l-ai văzut pe Neo cum fentează gloanțele în primele filme, sigur vestea unui nou film Matrix te-a bucurat.

Al doilea motiv este melodia din trailer. Jefferson Airplane – White Rabbit. Observ un trend în folosirea unei piese din anii 60 sau 70, de rock psihedelic, într-un trailer al unui film SF. Cum e și în cazul trailerului de la Dune.

Popularitatea lui Keanu Reeves este mai mare decât oricând. Internetul îl iubește pe Keanu Reeves atât de mult încât pare că nu poate greși. Chiar dacă filmele John Wick au fost kitchoase, fanii lui Keanu Reeves le ridică la rang de filme cult. Asta înseamnă că, în ochii multora, Matrix Resurrections deja e foarte bun, chiar dacă nu a ieșit încă.

Tehnologia a avansat atât de mult încât efectele speciale vor fi mai bine făcute, mai credibile, vor completa povestea așa cum trebuie.

Joacă și Neil Patrick Harris din serialul how I met your mother.

Trailerul face trimitere la filmul Memento – Carrie Ann Moss dă mâna cu Keanu Reeves și îl întreabă “Have we met?”, exact cum se întâmplă în filmul lui Cristopher Nolan.

Povestea pare adusă în prezent și pare că atinge subiecte curente, contemporante. Ne dăm seama de asta din cadrul cu Neo în lift.

Paralela făcută cu Alice in țara minunilor. În trailer apare cartea, care ne aduce aminte aminte de primul film din serie. Iepurele alb din Alice in țara minunilor este un element narativ important în film. Trinity îl momește pe Neo cu asta. Neo urmează atunci iepurele alb, la fel cum Alice urmărește iepurele alb în povestea lui Lewis Caroll.

Există o posibilitate ca spectatorii să poată alege dintre pastila roșie și cea albastră, o alăturare care a devenit parte din cultura populară de-a lungul anilor. Sigur, nu va fi vorba de pastile adevărate, dar mai multe predicții legate de film anunță două variante diferite de traseu pentru Neo, cu două finaluri diferite, în funcție de ce alegi. Mai țineți minte episodul acela special din Black Mirror? Cam așa ar putea fi și aici. Personal, mi-ar plăcea să nu urmăresc filmul cu telecomanda în mână și nu văd cum ai putea alege în sala de cinematograf. Poate în cinema vor fi două filme diferite. Cine știe? Dacă aș lucra în echipa de marketing a filmului, aș propune asta la următoarea ședință.

Ultimul argument este, de fapt un contra-argument la tot ce am spus până acum. Nu contează, pentru niciun film, ce spune o persoană de pe internet. Contează ce îți place ție.