Cele mai bune seriale din 2021
La un clip precedent, cu top 10 cele mai bune filme din anul trecut, Ionuț Poter de pe youtube m-a întrebat dacă nu fac și un top al serialelor din 2021.L-am provocat să facă el primul un top al filmelor. A răspuns provocării și atunci, sunt nevoit să îmi țin partea înțelegerii.
N-am văzut eu multe seriale anul trecut, dar fac aici o listă cu acelea bune din 2021.
Mare of Easttown
Este un serial dramă, concentrat în jurul personajului principal al cărui nume îl găsim și în titlu, o doamnă detectiv jucată de Kate Winslet. Personajul se luptă cu traume din trecut în timp ce încearcă să investigheze crima unei adolescente din micul orășel al cărui nume îl găsim, de asemenea, în titlu
De cele mai multe ori, atunci când din titlul unui film sau serial face parte numele unei localități, povestea nu este a unui personaj singular, ci a unui personaj colectiv, orășelul american fiind, aici, mai mult decât un decor pentru Kate Winslet, ci un personaj în sine. Nu aș vrea să înțelegeți greșit, Kate Winslet interpretează un personaj extrem de complex și empatic. Actrița merită mai multe laude decât orice a făcut până acum pentru rolul acesta, după părerea mea.
Maid
Seria limitată o arată pe o tipă, tânără mamă, care își părăsește partenerul abuziv și se mută cu fetița ei de 2-3 ani la un adăpost pentru persoane fără locuință. Se angajează ca menajeră la o firmă de curățenie și încearcă să își refacă viața. Maid este pe Netflix, are actorie bună și situații credibile, cu care e ușor să empatizezi, de unde și succesul pe care l-a avut.
La serialul acesta vă provoc să vă uitați cu mintea deschisă, nu pentru că ar fi ceva greu de urmărit. Dar te poate face să vezi unele aspecte ale vieții diferit.
Nine Perfect Strangers este genul de serie cu distribuție foarte bună și cu o premiză foarte ofertantă: Un grup de persoane cu diferite probleme se cazează la un soi de clinică de purificare/dezintoxicare, regăsire, nu știu cum să îi spun, condusă de Nicole Kidman. Mă rog, nu de ea, de personajul interpretat de ea, care vorbește cu accent rusesc. Serialul are un singur sezon, deci probabil ar fi mai corect să îl numim mini-serie. Oricum ai vrea să îl numești, este foarte bun.
Scenes from a Marriage este încă o miniserie cerebrală, cu profunzimi și care te pune pe gânduri, cum s-ar spune. Este o reinterpretare a seriei din anii 70 regizată și scrisă de Ingmar Bergman, adaptată la viața contemporană de cuplu din Statele Unite ale Americii. Scenes from a Marriage este o serie tristă, despre o relație de iubire cu crăpături, peticită, între doi oameni ca tine și ca mine: cu defecte, cu frustrări, cu părți bune și rele.
Station Eleven este ceva pentru fanii distopiilor, o ecranizare a unei cărți bestseller scrisă de doamna aceasta. Distopie înseamnă o viziune ficțională, sumbră, asupra viitorului. În cazul acesta, nu este vorba despre un viitor foarte îndepărtat. În serial, o pandemie cauzată de un virus gripal nimicește cea mai mare parte a populației planetei. Există niște grupulețe de supraviețuitori, se nasc conflicte între ei, unii sunt semi-hipioți, alții se comportă ca un cult, e multă actorie bună, muzică frumoasă, ușor de privit. Eu intenționez chiar să citesc și cartea.
Cu serialul Wandavision, Marvel au arătat că pot crea ceva spectaculos și pentru televizor, nu doar blockbustere pentru ecranul mare al cinematografului. Astfel, avem un serial complet special, protagoniștii Wanda și Vision trăind în diferite perioade de timp, într-un soi de omagiu adus sitcomurilor celebre din istoria televiziunii. Mi se pare simpatic atunci când o entitate cu putere financiară atât de mare cum este Marvel face ceva ciudățel, îndepărtându-se de formatul standard al blockbusterului. Sigur, serialul este o producție impresionantă în sine, cu efecte speciale spectaculoase și o îmbinare a elementelor audiovizuale fără eroare.
You
Sezonul al treilea din serialul acesta este cel mai bun de până acum. Ce a reușit serialul You mi se pare impresionant deoarece a făcut spectatorii să empatizeze cu un criminal în serie. Sezonul 3 te face să empatizezi cu doi criminali în serie, care sunt și cuplu, au și un bebeluș și se mută și într-o suburbie standard americană. Cu accente de Dexter și personaje memorabile, sezonul 3 din You este de văzut, cu mențiunea că poate da dependență.
Time
Mai mini-serie decât atât nu cred că se poate, Time având doar trei părți. Este un produs britanic, cu Sean Bean și Stephen Graham, unul închis în închisoare și altul paznic, care, deja ne-au obișnuit cu roluri bune, ridicându-și ștacheta destul de sus. Cumva, în Time, o depășesc. Sunt extraordinari amândoi, precum și celelalte personaje. Seria e plină de tensiune, suspans, dialoguri bine scrise și bine vorbite.
Anul 2022 se anunță unul cu seriale foarte tari, pe care abia le aștept. Poate o să vorbesc despre ele într-un episod viitor. Clipul e mai jos: