Streaming – Viitorul jocurilor video?

În fiecare an, proporția gamerilor care cumpără jocuri din magazinele digitale crește fără oprire. E doar o chestiune de timp până când vom trece cu toții pe digital. Astăzi mi-am propus să duc lucrurile mai departe și să vorbim despre streaming.

Ideea de a juca prin streaming există de ceva timp și până în prezent nu a avut cel mai mare succes din lume. OnLive de exemplu, o companie care practic a pionierat ideea de a rula jocuri video de pe un server a dat faliment în 2015. Asta poate indica două lucruri. Primul ar fi că nu este un viitor în asta și că ideea a fost greșită din start. Al doilea ar putea fi că ideea era cu mult înaintea timpului ei și că tehnologia a fost mult prea în urmă pentru ceva atât de avangardist și îndrăzneț. Din trendul pe care îl observ în zilele noastre, aș fi foarte înclinat să cred că a doua variantă este cea mai verosimilă.

În anul 2010 când serviciul OnLive de stream a fost activat, vă puteți închipui că Statele Unite nu aveau o infrastructură atât de performantă încât să ruleze monștri precum CoD: Black Ops, StarCraft 2, Red Dead Redemption și așa mai departe. Aceste titluri erau cele mai superbe din punct de vedere grafic la vremea lor. Iar toată lumea știe că shooterele trebuie să ruleze în minimum 60 de Hz sau FPS-uri și o milisecundă de lag sau întârzierea de la comandă la acțiune, face diferența între câștig sau înfrângere. Nici nu intru în subiectul jocurilor de strategie precum StarCraft în care timpul pierdut din start nu mai poate fi recuperat.

Acum, citesc tot soiul de știri că Google lucrează la proiectul Yeti, un serviciu de streaming pentru gaming. Microsoft a anunțat deja că lucrează la următorul Xbox și că streaming-ul va fi va parte integrală din experiență. Asta nu surprinde pe nimeni fiindcă PlayStation a cumpărat patentul de la OnLive și după au pornit PlayStation Now, serviciul lor de streaming. Apoi urmează GeForce Now și Nintendo Switch, care de asemenea are un serviciu de streaming. 

Ce e mai interesant e că Xbox a anunțat că toate jocurilor vor fi jucate și pe platformele mobile, nu doar pe consola lor și PC, cum e în cazul Sony. Asta mă face să mă întreb. Oare când vor apărea tăticii de pe consolă pe mobile, mai are vreo șansă Cut the Rope și Angry Birds? Va ucide streaming-ul piața jocurilor de mobile? Nu știu, întreb pentru un prieten. Pe care îl cheamă Evanghelia Gaming-ului. Zic că ar face un subiect bun de o predică.

Dar mă interesează mai mult ce credeți voi. Așa că vă aștept în secțiunea de comentarii. Viitorul e în streaming sau va fi iar o tentativă moartă din fașele unei noi generații?