TRIUNGHIUL ȘI STINGĂTORUL – știi să le folosești CORECT?

Dacă data trecută am vorbit despre pană, astăzi vom vorbi despre alte două elemente destinate situațiilor neplăcute.

O să încep cu triunghiul de presemnalizare.

Acesta este destinat amplasării pe carosabil în scopul semnalizării vehiculelor staționate ca urmare a unei defecțiuni sau accident.

Conform legii la bordul autovehiculelor trebuie să se găsească în permanență două triunghiuri. Bine, aici cred că a fost o scăpare a legiuitorului pentru că, în cazul motocicletelor și mopedelor, pe lângă inutilitatea completă a triunghiurilor nu există nici spațiul necesar depozitării lor. Ce nu a fost luat în calcul este faptul că motocicleta (constructiv) nu este prevăzută cu spații de depozitare pentru așa ceva.

Cum se montează și se strânge triunghiul?

-se rabatează cele două laturi mobile ale triunghiului și se fixează la vârf;

-se rabatează cele 4 brate articulate din sârmă zincată;

-se amplasează triunghiul în spatele autovehiculului la o distanță de 50-100 m (adică cam 50 de pași de la mașină minim. În funcție de specificul drumului, îl punem chiar mai departe puțin dacă în apropierea noastră e un viraj, așa încât cel din mașina care vine să fie atenționat dinainte virajului);

-după utilizare se strânge procedând în ordinea inversă a operațiilor;

-se va păstra curat și uscat în husa de protecție.

Stingătorul (ca și triunghiul și vesta) este unul din obiectele din mașină cu care ne întâlnim foarte rar, poate chiar niciodată, și pe care (de cele mai multe ori) uităm că le avem la noi.

Mai mult decât atât, conform legii, stingătoarele trebuie verificate anual, chiar daca sunt in termen de valabilitate si ceasul e pe verde.

Câte tipuri de stingătoare pentru auto sunt?

– în general sunt formă clasică de bidon, de spray; mai e varianta butelie, sau mai nou bilă. Dar totuși nu forma este criteriul de clasificare. 

Stingătorul de incendiu reprezintă un recipient sub presiune care se utilizează la stingerea incendiilor. Diferențierea principală este în funcție de substanța pe care o conțin și în funcție de dimensiuni, stingătoarele de incendiu sunt de mai multe tipuri: cu pulbere, cu spumăcu dioxid de carbon.

În domeniul auto, cele mai indicate tipuri de stingătoare de incendiu sunt cele cu pulbere de 1 kg – tip P1.  

De asemenea, mai exista si stingătoare auto tip spray.  Recomandarea este să evitați achiziționarea acestui tip de stingătoare ,deoarece acestea nu se mai pot încărca, fiind practic de unică folosință.

Stingătoarele sunt obligatoriu a fi in termen de valabilitate și, ca și triunghiurile, certificate de autoritatea specifică.

Mai jos aveți un link către videoclipul integral!