TOP 10 FILME 2022

Anul 2022 a fost exact ca ceilalți ani din anumite puncte de vedere, adică filme bune, filme mai puțin bune, ca în viață. 

Pe locul 10 vă propun un film românesc. Marocco. Sau Mikado. Titlul se referă la jocul acela cu bețișoare pe care trebuie să le iei pe rând dintr-un teanc, fără să miști vreun alt băț. Filmul spune povestea unei adolescente și a relației disfuncționale cu tatăl ei, zguduită de un eveniment sumbru pentru care vinovatul o să fie hotărât de tine, spectatorul. Filmul este regizat de Emanuel Pârvu și îi are în rolurile principale pe Șerban Pavlu, Crina Semciuc și niște tineri actori despre care cu siguranță veți mai auzi. Plus, dacă reușiți să vedeți filmul, o să aveți norocul să mă vedeți și pe mine într-un rol scurt. 

Pe locul 9 vă propun un film care a câștigat marele premiu la festivalul de la Cannes anul acesta, Stars at Noon, regizat de doamna Claire Denis, o regizoare pe care ar trebui să o urmăriți, dacă nu o faceți deja. Nu pe ea, personal, filmele ei. Stars at Noon spune povestea unei jurnaliste blocată în Nicaragua în timpul pandemiei, care se îndrăgostește de un britanic și lucrurile o iau razna de acolo. E un thriller romantic, dacă mai țineți minte genul acesta de film, un gen dispărut în mizeriile identince de pe serviciile de streaming. Tocmai asta face ca Stars at Noon să merite atenția voastră, plus că e cu actrița asta frumoasă.

Pe opt vă recomand încă un film premiat la Cannes anul acesta, de data aceasta din Belgia. Ați văzut vreodată un film din Belgia? Dacă nu, aveți acum ocazia. Mă rog, nu știu cum și unde o să aveți ocazia, poate dacă o să fie adus în cinematografe. Eu l-am văzut la un festival de film și mi-a plăcut mult. Este vorba despre doi prieteni apropiați care se confruntă cu criticile celor din jurul lor, mai ales de la școală. Prietenia lor este întreruptă brusc și tu, dacă o să te uiți, vei simți melancolie, nostalgie, tristețe, dar filmul îți va plăcea mult.

Pe locul șapte am pentru voi un film pe care vi l-am recomandat în clipul de aici dar dacă nu mai țineți minte, vă spun de acum despre filmul Athena. Athena este un film spectaculos regizat de fiul regizorului celebru Costa Gavras, Romain Gavras, care mie mi-a devenit cunoscut pentru regia de videoclipuri. Athena nu e un film din Grecia, este din Franța și spune povestea unor revolte din celebrele banlieue pariziene, atingând rasismul, violența, sărăcia, în feluri originale, uneori flamboiante, dar mereu interesante. Regizorul pare că a avut de demonstrat ceva cu filmul acesta, în ce privește tehnica proprie, care mie mi se pare un pic țipătoare pe alocuri, dar cine sunt eu să îmi dau cu părerea, spune-mi tu cum ți s-a părut.

Următorul film din topul meu este Triangle of Sadness, câștigătorul palme d’or la cannes anul acesta, un film satiră. Mai precis, este o comedie neagră care satirizează societatea de consum a zilelor noastre, într-un fel care l-ar face mândru pe Caragiale. Povestea se axează pe pasagerii și personalul de pe un vapor de croazieră de lux, ilustrând câteva situații de un umor extrem de fin și de bun. Dacă ar fi să insist asupra unui singur film din lista mea de astăzi, Triangle of Sadness ar fi acela.

Am ajuns la jumătatea topului și implicit a clipului. Asta dacă nu mă hotărăsc eu să vorbesc 12 minute despre filmul de pe locul cinci, care este pe Netflix și se numește All quiet on the western front. E un film despre primul război mondial, cu o poveste spusă din perspectiva nemților, mai exact a unui tânăr soldat german care cu entuziasm se înrolează și care trăiește ororile marelui război. Ce e interesant aici, pe lângă magnitudinea ororilor în sine, este că perspectiva nu mai este a Americanilor, și te face să empatizezi și cu ceilalți, cu ăia răi. Recomand filmul acesta nu numai pentru că e bun, dar și pentru că este un exercițiu de empatie, ceva ce toți ar trebui să practicăm mai mult în perioada aceasta.

Pe locul patru propunerea mea este filmul Nope, regizat de Jordan Peele. Chestia cu Jordan Peele este că a făcut trei filme până acum și toate trei mi-au plăcut. Vorbesc despre Get Out, pentru care a câștigat și un premiu Oscar și Us, care, deși nu e la fel de bun, tot mi-a plăcut mult. Nope este mai bun decât primele două, deși este la fel de ciudat. Totuși, ciudat este un termen parcă peiorativ un pic, aș spune mai degrabă original. Povestea este a unor frați care se confruntă cu un fenomen supranatural, cu o răsturnare care o să te impresioneze și despre care cu siguranță o să povestești mai departe. Fiindcă, despre asta e vorba, nu-i așa? Filme despre care vrei să povestești și altora.

Am intrat în top trei și fără vreo ezitare vă recomand filmul Moonage Daydream, documentarul despre David Bowie. Sigur, filmul este pentru fanii artistului, evident, dar nu numai. Realizatorul documentarului este Brett Morgen, cunoscut pentru iubirea lui pentru muzică și pentru maniera originală în care abordează filmele sale. Moonage Daydream este un trip, dacă îmi permiteți jargonul, așa cum a fost întreaga carieră muzicală a lui David Bowie.

Pe locul doi, suflând în ceafa câștigătorului, am pus filmul The Northman, regizat de Robert Eggers, un film despre răzbunare, plin de sânge, violență și testosteron. E un film gri, sumbru, complet original, în ciuda faptului că e încă un film cu vikingi. The Northman nu plictisește vreo secundă, dimpotrivă, deși m-aș feri să îl bag în categoria filmelor de acțiune. Este film cu vikingi și cu răzbunare. Și este foarte bun.

Pe primul loc este The Batman. Nu avea ce altceva să fie, este de departe cel mai bun film apărut anul acesta, și nu vreau să aud discuții că thor sau spider-man sau cine știe ce alte prostii. Batman este întunecat, așa cum ar trebui să fie, nu cum este Justice League. Este spectaculos, interesant, captivant chiar, este o surpriză extrem de plăcută în peisajul filmelor cu super eroi, care par trase la xerox. Robert Pattinson și-a spălat păcatele pentru filmele Twilight și întruchipează un Bruce Wayne uman, vulnerabil, violent, instabil uneori, și empatic tot filmul. 

Am două întrebări să îți adresez la finalul anului și al clipului: câte din filmele din topul meu ai văzut? Și a doua – care sunt filmele tale preferate din cele ieșite anul acesta? Scrie în comentarii și hai să vorbim despre filme! Tu ce film ai mai văzut?