Recomandări de filme documentare

Aici e o listă mai lungă de documentare care merită cel puțin un search pe Google din partea voastră:

All Watched Over by Machines of Loving Grace

Catwalk: Tales from the Cat Show Circuit

The Social Dilemma

Sir Alex Ferguson: Never Give In

RBG

The Go-Go’s

Italianamerican

Honeyland

Seven Worlds, One Planet

The Wolfpack

Crumb

8 Days: to the Moon and Back

Maradona

Leaving Neverland

Mothers on the Edge

The Act of Killing

Where Dreams Go To Die

Blue Planet

Art and Craft

Welcome to Leith

Real Scenes: London

My Kid Could Paint That

Citizenfour

Louis Theroux’s Altered States

Little Pyongyang

Three Identical Strangers

Russia with Simon Reeve

Human Flow

The Central Park Five

All or Nothing

World’s Scariest Drug

An Open Secret

Weiner

Amy

Blackfish

Jim: The James Foley Story

Fire in the Blood

Gleason

Boss Keys

Free to Play

3D Printed Guns

WIRED’s ‘Holy Land: Startup Nations’

WIRED’s ‘Shenzhen: The Silicon Valley of hardware’

În clipul de săptămâna asta am împărțit filmele de azi în niște categorii, că nu puteam să le las așa, împrăștiate.

Încep cu documentare despre Muzică

Searching for sugar man

Un documentar surprinzător despre un artist despre care nu auzisem nici eu nici cei mai mulți oameni care l-au văzut. Filmul spune povestea lui Sixto Rodriguez, un artist american din anii 70 care a eșuat în Statele Unite și oriunde altundeva în lume, cu excepția Africii De Sud, unde era cel mai popular artist din Univers. După o știre falsă conform căreia Rodriguez a murit, creatorii filmului pornesc în căutarea adevărului și îl găsesc pe Rodriguez. 

Eu am văzut filmul acesta de vreo 4 ori deja fiindcă e un film care te va umple de bucurie dacă îl vezi și sigur te va face să cauți muzica lui Rodriguez și să o asculți.

Woodstock

Festivalul de muzică din 1969 din localitatea Woodstock, statul New York, a devenit o emblemă pentru mișcarea hippie, devenind, în mod paradoxal, și o sursă de venit pentru mulți producători de tricouri, teniși sau insigne. Și filme, era să uit despre ce e emisiunea. Chestia e că documentarul acesta e chiar bun. A avut premiera în 1970 și de atunci s-a bucurat inclusiv de o restaurare și un așa-numit director’s cut. Deci, uitați-vă la el ca să vedeți cum arăta tinerețea acum câteva decenii.

Hip-Hop Evolution

Nu e vreo noutate că muzica rap este cel mai popular gen din lume și nici că cultura hip hop este asimilată de tot universul. Asta înseamnă că este o vacă pe care o mulg foarte mulți oameni. Ceea ce ne duce la docu-seria Hip Hop Evolution, care în 16 episoade ne plbmbă prin istoria culturii, începând din anii 70 până aproape de prezent. Primul sezon a fost un produs HBO Canada, a prins foarte bine în America de Nord și atunci Netflix a cumpărat drepturile și a scos sezoanele 2, 3 și 4. Este foarte bine făcut, deși sunt câteva momente plictisitoare, dar nu vă zic eu când să dați skip. Vă descurcați și singuri. Există posibilitatea unui al cincilea sezon, având în vedere că nu am ajuns încă până în prezent cu istorisirea. Mai sunt vreo 10-15 ani de acoperit până să ajungă în prezent și, dacă s-au apucat să o mulgă, sunt convins că o să o sece.

La categoria Istorie o să arunc cu două filme înspre voi. De fapt, e un film și o serie.

They Shall Not Grow Old

Peter Jackson e responsabil pentru documentarul acesta, pe care ar trebui să il știți după nume și dacă nu, puneți pauză acum și căutați pe google “am trăit într-o peșteră alături de gollum toată viața și nu am auzit de peter jackson”. Bine ați venit înapoi. NeoZeelandezul a luat imagini din primul război mondial din arhiva unui muzeu britanic și le-a colorizat, folosind tehnici și tehnologii avansate. Procesul este unul laborios și migălos, în mare, fiecare fotogramă din pelicula originală este scanată la rezoluție mare, restaurată, apoi colorizată. Sunetul este iarăși un element important din filmul acesta, întrucât sunt citite scrisori ale soldaților sau reproduse mărturii de-ale lor. E un film foarte frumos, vă recomand să îl căutați și să îl vedeți.

How to become a tyrant

Este o serie pe netflix pe care mi-a recomandat-o colegul meu mai tânăr și mai înalt cu 3 centimetri decât mine, Andrei Cosmin Brătucu. Seria combină istoria și politica cu sarcasmul pentru a povesti pașii pe care cei mai puternici dictatori din ultimii 80 de ani i-au făcut. E simpatic, bine realizat și are și niște fun facts despre dictatorii tăi preferați.

Următoarea categorie de documentare este Sport

Schumacher

Michael Schumacher a fost un sportiv extraordinar. Foarte puțini piloți au fost vreodată ca el, în ce privește determinarea, viteza de reacție și forța cu care a pilotat în formula 1. Senna, poate Hamilton. Mie sincer îmi plăcea Mika Hakinen mai mult și astfel îl antagonizam pe Schumacher. Cu toate acestea, i-am recunoscut tot timpul valoarea. 

Documentarul îl portretizează ca un erou, un om plin de determinare, dar și un familist iubitor. E un film bun, dar aș fi preferat să creeze un pic mai multă empatie pentru el. Nu a reușit, deci, să îmi schimbe părerile despre Schumacher, doar să adauge impresii noi la cele pe care le aveam deja.

Senna

Narațiunea documentarului se concentrează pe cariera lui Ayrton Senna în Formula 1, evident, de la debutul său în 1984 până la accidentul fatal din 1994 de la marele premiu din San Marino. Filmul accentuează rivalitatea lui cu Alain Prost, folosind imagini de arhivă inedite și interviuri cu personalități relevante din lumea formula 1. Filmul ăsta e emoționant, spre deosebire de filmul cu Schumacher.

The Last Dance

Altă serie documentară extrem de populară, care a generat un hype imens la vremea la care a fost lansat pe Netflix, foarte plăcut de văzut și, cred eu, de revăzut. Spun asta deoarece mi-a plăcut foarte tare. Eu sunt unul dintre aceia care crede că Michael Jordan este printre cei mai importanți sportivi care au trăit până acum. 

În plus, seria e foarte bine realizată în ce privește felul în care povestește traseul lui Jordan din copilărie la MVP.

Formula 1 : Drive to survive

Aceasta este încă o serie super-populară care ne arată niște dedesubturi din lumea formula 1, cu intrigile dintre producători și piloți, ambițiile lor, pregătirea, dezamăgirile și miliardele de euro care se învârt în acea lume. E interesant că te face să empatizezi cu unii dintre piloți, ceva ce nu se întâmpla cu generațiile anterioare, pe care aveam ocazia să îi vedem vorbind doar în puținele și scurtele interviuri pe care le dădeau.

O ultimă categorie de filme documentare este cea pe care am intitulat-o, în traducere liberă, Lumea asta nebună în care trăim

Down To Earth With Zac Efron

Tot pe Netflix, tot docu-serie, Down to Earth e genul de documentar care își propune să aducă în atenția privitorilor probleme reale legate de criza climatică și prezintă niște soluții. Practic, Zac Efron, care mie îmi e antipatic, se plimbă prin toată lumea, mănâncă chestii, descoperă soluții de sustenabilitate și protecție a mediului și are tot felul de conversații cu oameni mai deștepți ca el, ceea ce nu e greu.

Sour grapes

Știți la ce se referă expresia struguri acri, sunt sigur. În documentarul acesta ni se prezintă o lume a colecționarilor de vinuri rare și scumpe, în care se infiltrează un tip din Indonezia. Până aici, nimic special. Însă, tipul ăsta îi păcălește pe cunoscătorii snobi și bogați din California cu vin fake. Adică le vinde sticle de vin cu etichete contrafăcute și ăia nu se prind. Vinde printr-o casă de licitații vinuri în valoare de vreo 40 de milioane de dolari, până se prinde un francez mai atent. E foarte interesant și ușor de privit, perfect pentru o zi de duminică ploioasă

Clipul e mai jos: