Cinci noțiuni financiare ce ar trebui predate în școală

Începe un nou an școlar, ocazie cu care apar numeroase discuții cu privire la programa de învățământ. Aproape de fiecare dată lipsesc însă discuțiile serioase cu privire la o serie de noțiuni financiare ce nu ar trebui să lipsească din orar. La începutul anilor 2000, când am intrat în clasa a-11-a, am avut în programa școlară inclusiv un curs de economie. Ai putea crede că acea oră săptămânală de economie a contribuit la pasiunea mea pentru acest domeniu. În realitate, Economia Generală din școală era unul dintre cursurile care nu stârneau nici un fel de atracție pentru mine. Dar nici pentru restul colegilor.

Predat într-un limbaj de lemn, cursul de economie pe care l-am făcut la vremea respectivă în liceu era de fapt un curs teoretic cu noțiuni utile mai degrabă companiilor (de exemplu, informații complexe despre cifra de afaceri) sau noțiuni de politică economică (de exemplu, despre produsul intern brut).

Nu știu exact dacă și cum s-a schimbat programa școlară între timp, însă este evident că, la fel ca în cazul multor altor cursuri din școală, noțiunile despre economie ar trebui predate într-un stil modern, mai apropiat de vârsta adolescenților și de nevoile acestora. Astfel, pe baza unor noțiuni financiare elementare pe care copiii ar trebui să le afle de la părinți, școala ar trebui să treacă la nivelul imediat următor și să explice diverse elemente cu care adolescenții se vor confrunta imediat după terminarea liceului.

Iată doar câteva noțiuni care ar trebui incluse în orice curs de economie din școală sau liceu:

Noțiuni despre economii și credite

O serie de noțiuni despre avantajele și metodele de a economisi bani ar trebui să fie una dintre primele lecții predate la un curs de economie în liceu, chiar dacă acestea ar trebui însușite deja de acasă, asta mai ales că peste un milion de gospodării din România întârzie plata întreținerii pentru că nu au bani.

La fel de important este însă ca adolescenții să înțeleagă cum funcționează un credit, mai ales că țara noastră are o reputație proastă la acest capitol: în iulie 2019, peste 700.000 de români aveau restanțe mai mari de 30 de zile la plata ratelor, iar totalul sumelor restante era de aproape cinci miliarde de lei.

Prin urmare, liceenii ar trebui să afle în școală informații despre ce este un credit, ce este dobânda fixă și variabilă și cum se calculează aceasta. În plus, astfel de noțiuni sunt ușor de înțeles pe baza unor exerciții intuitive în care sunt necesare doar noțiuni elementare de matematică, care au fost deja predate în anii precedenți.

Noțiuni despre carieră și salariu

În mod ideal, în timpul liceului, adolescenții ar trebui să se gândească cu seriozitate ce carieră doresc să urmeze, pentru a alege facultatea în cunoștință de cauză. Liceul ar trebui astfel să organizeze un curs de consiliere în carieră prin care tinerii să descopere spre ce s-ar putea îndrepta, pe baza abilitaților demonstrate în liceu și pe baza pasiunilor pe care le-au dezvoltat.

În același timp, școala ar trebui să îndrume și să explice ultimele tendințe de pe piața muncii pentru a oferi informații despre joburile care vor fi căutate în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. În acest context, ar trebui detaliate inclusiv informații despre salariile pe care le pot obține în funcție de profesie atât la începutul carierei, cât și mai târziu, pe măsură ce capătă experiență.

Noțiuni despre proprietate și chirie

După terminarea liceului, cei mai mulți absolvenți se înscriu la o facultate și se mută de acasă pentru a urma cursurile, iar aici se confruntă cu unele dintre primele elemente ale vieții de adult. Cei care obțin cazare la un cămin studențesc învață că trebuie să plătească lunar pentru întreținere, iar pentru ceilalți una dintre puținele alternative este să locuiască cu chirie.

De aceea, este important ca până la finalul liceului adolescenții să învețe noțiuni elementare despre proprietate și chirie. Să învețe că, dacă locuiesc în proprietate au cheltuieli cu întreținerea și cu toate reparațiile ocazionale ale casei. De asemenea, să învețe că, dacă locuiesc în chirie, trebuie să plătească lunar o sumă de bani drept rată plus cheltuielile curente, dar că celelalte cheltuieli pentru întreținerea locuinței revin proprietarului.

Tot acum este momentul potrivit pentru a afla detalii despre ce înseamnă să cumperi o locuință printr-un credit bancar, pentru a înțelege mai bine diferențele comparativ cu ideea de a locui în chirie.

Noțiuni despre taxe

Americanii au o vorbă: poți fi sigur doar de două lucruri: moartea și taxele. Prin urmare, este cel puțin surprinzător că în liceu nu există măcar câteva ore în care elevii să învețe concret noțiuni elementare despre taxe și impozite. Iar aici nu mă refer la elemente complicate de contabilitate și nici la codul fiscal al României care se schimbă atât de frecvent.

În schimb, este important ca elevii să înțeleagă că prețul cu care cumpără orice produs de pe piață include o taxă pe valoare adăugată (TVA) sau că atunci când vor munci vor plăti aproape jumătate din salariul brut sub formă de taxe și impozite, inclusiv pentru sănătate și pensie.

Noțiuni despre antreprenoriat

În mod obișnuit, acasă și la școală învățăm că după terminarea studiilor ne vom angaja pentru a obține un salariu. Prea puțin se vorbește despre ideea de antreprenoriat, ceea ce explică și numărul scăzut de antreprenori din România. Liceenii ar trebui învățați că, pe lângă ideea de a avea un salariu fix lunar, au posibilitatea de a câștiga bani și prin furnizarea unor servicii în regim freelancer pentru mai mulți clienți simultan sau prin înființarea propriei firme cu sau fără angajați.

De exemplu, liceenii ar trebui să știe că pot câștiga bani ca freelanceri dacă dezvoltă aplicații mobile sau că își pot face rapid o firmă dacă le surâde ideea de a vinde diverse produse sau servicii.

Toate aceste noțiuni financiare au rolul de a-i pregăti mai bine pe adolescenți pentru viața de adult cu informații utile de care vor avea nevoie în viața de zi cu zi.