15 Lucruri pe care ”ARZI” 1830 LEI, LUNAR

Hai să-ți spun cum să economisești mii de lei în fiecare lună. Cu sfaturi și calcule reale. Îți spun eu ce am făcut în ultimii patru ani ca să îmi controlez bugetul și să nu mai arunc banii pe fereastră. Da, cu toții avem hobby-urile sau viciile noastre, și tocmai de aia, nu mai bine ne cheltuim banii pe ele decât pe lucruri stupide?

Bilete la Loto

Care crezi că sunt șansele să câștigi premiul cel mare la Loto? Îți spun eu, 0.00000007%. Ai de mii de ori mai multe șanse să fii lovit de o mașină pe trecerea de pietoni, ori chiar de un asteroid. Atunci când joci săptămânal și speri ca viața ta să devină dintr-o dată mai bună nu mai cauți alte soluții să o faci mai bună. În plus, 70% din cei care au câștigat la loto nu s-au bucurat de bani pentru că nu au știut să îi gestioneze.

Nu spune nimeni câți joacă la loto, ci poate doar sumele câștigate. Altfel ne-am da seama că suntem o țară de jucători înrăiți. Estimarea este însă de 20% pentru loto, și tot cam atât la păcănele. Statisticile sunt nasoale dacă și ATM-urile din apropierea sălilor de jocuri refuză să scoată bani de pe cardurile străine. Vezi Revolut sau Curve, atunci, ce mai e de spus. 

Economie – Infinită

Abonamente inutile la telefon

10-15-20-25 de Euro pentru un abonament la telefon? Serios acum, chiar și cu un telefon în rate nu merită mai mult de 40 de lei pe lună. Ba chiar 30. Trăim în România și la noi chiar e ieftin. Poți să trăiești liniștit și pe cartelă, eu o fac de vreo 20 de ani și nu am avut niciodată teama că rămân fără minute sau internet. Uite cât internet am consumat eu luna trecută, la o opțiune de 5 euro. Și dacă nu stăteam pe WiFi deloc, tot nu aveam cum să consum toate bonusurile alea.

Economie – cel puțin 50-100 de lei pe lună.

Cablu

Suntem în 2024, găsești ce vrei pe platformele de streaming, și dacă ești chibzuit nu plătești mai mult de un astfel de abonament. Ce rost are să mai ai 200 de canale TV dacă abia ai timp să îți vezi familia 3 ore pe zi. Sigur, unii operatori te obligă la pachetul ăla mare ca să ai și internet rapid. Chiar și așa plătesc doar 70 de lei pe lună pentru acel gigabit. Dar oricum nu deschid televizorul decât odată pe an când vin alți membrii ai familiei la mine.

Economie- vreo 30 de lei pe lună.

Subscripții nefolosite

Am făcut și eu recent curățenie, cum fac odată la maxim 2 ani, și am economisit 1000 de lei anul acesta. Subscripții de filme, HBO GO care încă nu se înțelege cu standardele Dolby de audio de acum 25 de ani, și PlayStation pe care nu l-am deschis de un an și jumătate. Vezi ce plăți lunare ți se iau de pe card și fă curățenie.

Economie – 90 de lei pe lună

Orice la reducere

Când cumperi ceva de care nu ai nevoie la reducere de 50%, la 100 de lei de exemplu, nu economisești 100 de lei, ci cheltui 100 de lei. Poate nu ești în punctul în care cumperi chestii cu gândul că le faci cadou. Și acolo e greșit, că tu le iei pentru tine și nu te gândești ce își dorește prietenul sau vre-un membru al familiei. Pur și simplu crezi că i-ar trebui lui pe viitor ca să scapi de acel lucru.

Asta se numește aversiune față de risc. Sindromoul FOMO, fear of missing out e prezent și aici și companiile știu asta foarte bine. De aia toate sunt la reducere tot timpul anului, chiar dacă știi și tu că prețul acela inițial nu a fost niciodată real. 

Excepție fac puține magazine, și unul din ele e chiar magazinul nostru. Poți să verifici și tu să vezi că recucerile noastre sunt pe bune.

Eu îmi fac o listă, cu lucruri de care am nevoie, și una cu cele pe care le vreau. Alea pe care le vreau, stau acolo cu lunile. Cum ar fi aparatul ăla de ras pe care zic că mi-l iau de 2 ani, și încă îl folosesc pe ăla vechi cu care mă ciupesc de fiecare dată. Nu e scump, dar îl tot amân.

Ideea e că, dacă am nevoie de ceva acum îl cumpăr. Chiar dacă nu e la reducere. Dar cu produsele pe care le vreau urmăresc constant evoluția prețului, și îl cumpăr când e chiar la reducere.

Abonamentul ăla la sala de fitness

unde nu ai mai ajuns de anul trecut din ianuarie, când ai zis că îți schimbi viața. Și 10 minute de mers pe jos pe zi îți pot ridica cu 60% șansele de viață. Dacă nu stai pe scaun 12 ore ești bine. Ridică-te odată la 30-40 de minute, plimbă-te prin cameră și bea niște apă. Dacă chiar mergi la sală măcar de două ori pe săptămână, atunci bravo ție, nu mai zic nimic aici și îți doresc mult succes și motivație.

Economie – 150 lei pe lună

Haine ieftine

Nu mi-am mai luat haine de vreo 3 ani, și nu duc lipsa lor. Iar tricourile pe care mi le-am luat au fost astea de pe GB.ro pe care le port în fiecare zi, le spăl odată pe săptămână și arată mai bine ca cele noi. Ah, ba nu, am dat 60 de lei pe 3 tricouri de casă, și 70 de lei pe un hanorac din ăsta negru cu care mă vezi tot timpul. Dacă le speli corect și nu la 60 de grade te vor ține ani buni. Renunță la fast fashion și ia niște haine mai de calitate, pe care le vei schimba mai rar, mult mai rar. Cheltuiești în medie peste 2000 de lei pe haine pe care le porți o singură dată, și apoi le arunci, sau zici tu că le donezi.

Le duci la mall și zici că ajung la oameni nevoiași, dar ele aterizează pe o plajă dintr-o țară din lumea a treia. Singurii care le colectează, le spală și le dau cui are chiar nevoie sunt cei de la crucea rosie. Din câte știu eu, dacă ai și alte surse lasă-le mai jos în comentarii.

Mi-am luat și eu și Ioana niște blugi de la Levis când am ajuns în afară, și după mai bine de 4 ani arată la fel de bine ca în prima zi. Perfect valabil și cu hanoracele, nici nu zici că au și ele 3-4 ani. Acum, nu zic de haine de fiță, că alea sunt și mai scumpe și le schimbi și mai des ca să te dai mare, vorbesc de haine de calitate. Facem o listă și cu brandurile care țin de 5 ori mai mult ca cele din mall? Știu că te tentează.te

Economie – lunar nu există, o să o vezi peste 2-3 ani însă.

Apă plată

Fă un test de apă potabilă la laborator și vezi cum poți să o filtrezi. În medie, cheltuiești cel puțin 200 de lei pe lună pe apă îmbuteliată, pentru o familie de două persoane. Asta dacă bei cât de cât 2 litri pe zi. Îți scoți banii de pe testul de apă și de pe sistemul de filtrare în mai puțin de un an, și de acolo e doar profit. Am făcut un video acum câțiva ani exact pe tema asta, și Andrei Bala e și acum recunoscător.

Economie – 80-90 de lei pe lună. Sau poate chiar mai mult dacă îți cumperi apă la 0.5 că e mai comodă. Calculul e făcut pentru bidoanele de 5 sau 10 litri.

Cafeluța fancy de zi cu zi.

Aia de care tragi vreo 5 ore, și pe care ai dat azi 10-15 lei. Și probabil nu e singura, că îți mai iei una la prânz. Doar o cafea pe zi te ajunge la peste 300 de lei pe lună, de persoană. Dacă sunteți doi, ai trecut deja de 150 de euro pe lună, prețul unui aparat de cafea decent. Da, și cafeaua boabe costă, dar în medie ieși la vreo 1-2 lei pe cană, nu 10-15 lei. Și iaici vorbesc de cafeaua scumpă și proaspătă de la prăjitorie, aia de peste 100 de lei kilogramul, nu cea din supermarket care a fost ambalată anul trecut.

În plus, când ajung prietenii tăi la tine poți să te dai mare cu skill-urile tale de barista învățate doar în ultima lună, și să îi servești cu o cafea care o să-i impresioneze.

Economie – vreo 200 de lei pe lună, că îți dau voie să bei o cafea sau două în fiecare weekend la o terasă

Mancarea zilnică de la restaurant

Îți e rușine cu caserola? Sau nu ai văzut cât de slabă e mâncarea la livrări? Și cât de scumpă este? Garnitura a ajuns 20-25 de lei pentru o lingură de piure sau de orez? Iar o friptură bună sau un burger ajunge lejer la 60 de lei ori mai mult. 100 de lei și cu ciorbă și transport doar pentru o masă la prânz? Asta înseamnă 2000 de lei pe lună de persoană. 

Da, știu, meniurile de 35-40 de lei de prânz la ofertă, din care abia te saturi la o masă, sunt pline de ulei și au un gust mai bun și dacă le faci tu, cel mai nepriceput bucătar. Ca să nu mai vorbesc de ingredientele slabe calityativ sau chiar expirate. Nu mai bine îți faci tu mâncare sănătoasă acasă?

Am fost și eu acolo, și am zis că nu am timp să gătesc, dar cu 2-3 ore odată la 3-4 zile am făcut mâncare pentru jumătate de săptămână. Și pentru micul dejun, pentru două persoane. În plus, petreci și timpul cu persoana dragă ție și mai ieși și la un restaurant odată la două săptămâni și mănânci ceva bun și proaspăt.

Economie – cel puțin 1000 de lei pe lună.

În primele luni însă, o să faci o greșeală, o să cumperi prea multă mâncare.

În România, aproape o treime din mâncarea pe care o cumpărăm o aruncăm. Și asta o spun studiile. Peste 2 milioane de tone de mâncare, adică bani aruncați pe fereastră.

O să dureze până reglezi volumul de mâncare cumpărat și înveți să nu mai faci risipă și aici. Ideea e că trebuie să începi de undeva, și regulile nu sunt la fel pentru toată lumea. Pregătesc un clip și pe această temă, și o să detaliez cât de mult posibil. Bagă un like aici dacă vrei să vezi așa ceva.

Orice dintr-o benzinărie.

Știi foarte bine că adaosul comercial e până la cer la benzinărie. Mai exat până la 500%. Ține 2 sticle mari de apă în mașină, și nu mai ai bătăi de cap când pleci la drum. Fă-ți pachețel, mai ales dacă circuli mult. Așa cum fac și șoferii de camion care au învățat să mănânce mai bine. Ține în portbagaj o cutie cu snacks-uri, e mai greu vara e drept, pe care să le ai la îndemână când plecați la drum. Știu, e mai ușor când nu ai copii, dar o oprire rapidă la supermarket înainte să ieși din oraș îți va reduce cheltuielile de ronțăială cu cel puțin 50%. Extrem de util mai ales când ai familie mai mare.

Taxele de aeroport și călătorie

Nu mi-am mai cumpărat un sandviș sau o masă în aeroport de ani de zile, pentru că mănânc când plec de acasă și când ajung în orașul respectiv. Am plătit pentru apă în schimb pentru că nu am fost în stare să îmi iau o sticlă de călătorie nici până acum. 3-4-5 euro per zbor, doar pentru am fpst delăsător, mai ales că majoritatea aeroporturilor, mai puțin otopeni, oferă apă potabilă gratis.

Pauză de la video, îmi comand o sticlă reutilizabilă. Noroc că s-a dat acum legea că apa va fi gratis la restaurant și în România. Nu garantez însă pentru aeroport.

Economie – dacă zbori de două ori pe an, cel puțin 20 de lei pe lună

Nu mai plăti pentru îmbarcare prioritară și loc preferențial în avion.

Îți dublezi costurile de călătorie. Și Ryanair spune că prioritatea e pentru bagajul tău nu pentru tine  Iar cu locurile în avion, dacă nu ai copil mic nu strică să iei o pauză de 3-4 ore pentru tine. Și așa veți sta legați unul de celălalt la destinație.

Un pont este cardul de debit visa gold cu care ai acces de cateva ori pe an la otopeni in lounge. E plin de lume acolo, dar ai mancare si bautura gratis. Si poti sa intri si cu un prieten.

Economie – dacă zbori de două ori pe an, cel puțin 20 de lei pe lună

Plăți întârziate

Când ai rate sau credite, nu amâna plata după data scadentă. În special la cardurile de cumpărături și la descoperirile de cont. Comisioanele alea sunt bani aruncați degeaba și mă fac uneori și eu vinovat de așa ceva. Nu sunt bun cu scadențele dar învăț și eu. 

De aia fac și acest video, mă ajută și pe mine să îmi aduc aminte de toate chestiile astea și să fiu mai responsabil. 

Hai să facem și calculul de final, o să rămâi surprins.