Back to School: Trei sfaturi financiare pentru copilul tău în noul an școlar

Începerea școlii este una dintre cele mai stresante perioade dintr-un an calendaristic. Cei care nu au copii asociază frecvent această perioadă cu începutul aglomerației pe șoselele din oraș, însă cei mai afectați sunt, evident, părinții. Aceștia se confruntă nu numai cu timpul pierdut în trafic, ci și cu grijile specifice unui nou an școlar.

De departe, cel mai important lucru de rezolvat înainte de startul noului an școlar este instituția de învățământ pe care să o aleagă pentru copil, în cazul în care copilul începe o nouă etapa majoră. Grădinița, școala și liceul sunt scumpe mai ales în sectorul privat, dar și în cel de stat dacă luăm în calcul numeroasele cheltuieli care apar peste noapte pentru diverse lucruri.

În era Facebook și Instagram, stilul vestimentar pentru școală joacă de asemenea un rol important pentru copii de la vârste tot mai fragede, întrucât aceștia văd pe rețelele sociale numeroase exemple mai mult mai mai puțin adecvate vârstei. Nu în ultimul rând, simultan cu creșterea interesului pentru rețelele sociale, vârsta de la care copii își doresc un telefon mobil scade puternic, ca urmare a influențelor din partea colegilor și a dorinței de a “intra în rândul lumii”.

Pe de altă parte, indiferent dacă ai un copil în clasa 0 sau în primii ani de liceu, este important să-l înveți să capete câteva obiceiuri sănătoase cu privire la bani. Poate crezi că este prea devreme pentru asta și că astfel de “griji” cad exclusiv în sarcina adulților. Totuși, o atitudine sănătoasă în privința gestionării banilor pentru a înțelege concepte de bază este esențială pentru formarea ca adult. Asta cu atât mai mult cu cât programa școlară nu include nimic practic la acest capitol, ci cel mult explicații seci pentru niște concepte prea abstracte pentru a fi atrăgătoare pentru un copil.

Învață-l să înțeleagă valoarea banilor

Person Holding Pink Piggy Coin Bank

Indiferent ce vârstă are copilul tău, dacă este suficient de mare pentru a merge la școală este bine să învețe unele concepte financiare de bază. Nu mă refer la deficite bugetare sau investiții pe bursă, ci la un concept elementar ignorat inclusiv o bună parte a populației adulte: venituri vs. cheltuieli.

Veniturile copilului tău sunt reprezentate de sumele de bani pe care i le oferi periodic. Aici includem atât banii pe care îi oferi copilului în mod direct pentru a-și cumpăra singur diverse dulciuri, cât și banii pe care îi cheltui tu pentru copilul tău atunci când mergi să își aleagă nouă ținută vestimentară pentru școală.

În loc să-i oferi haotic diverse sume mici de bani, îți recomand să schimbi un pic strategia și să-i oferi săptămânal o sumă de bani mai mare pentru nevoile sale. Spune-i că suma asta reprezintă toți banii pe care îi va vedea de la părinți în săptămâna curentă, astfel că este responsabil să o cheltuiască cu grijă pe parcursul următoarelor șapte zile.

Dacă după câteva zile se întoarce și cere din nou bani pentru că i-a cheltuit, spune-i că îi va primi abia la începutul săptămânii viitoare. Încearcă să-i explici că banii “nu cresc în pom” și că sumele disponibile au anumite limite care nu pot fi depășite. În plus, întreabă-l pe ce și-a cheltuit banii și sugerează-i discret o metodă prin care să evite repetarea unei astfel de situații: își poate nota pe un caiet prețurile la “bunurile” achiziționate, astfel încât în câteva săptămâni să-și poată creiona singur o strategie financiară: “azi cumpăr înghețată de trei lei, dar amân ciocolata de cinci lei pe săptămâna viitoare”.

Poate ți se pare o metodă de “tortură”, dar este un principiu sănătos pe care îl aplicăm cu toții atunci când devenim adulți, cu excepția cazului în care mizăm pe credite proaste. În cazul unui copil aflat deja la liceu, poți chiar să treci la pasul următor și să-i oferi o sumă mai mare pentru întreaga lună, pentru a simula astfel un salariu. Este cea mai bună metodă prin care va înțelege valoarea banilor și va începe singur să gândească strategii pentru a ține o evidență a veniturilor și a cheltuielilor.

Oferă-i bani pe un card bancar

Person Holding Card and Terminal

Al doilea pas în dezvoltarea financiară a copilului tău este să-i oferi banii săptămânal sau lunar pe un card bancar, în locul tradiționalului cash. Asta pentru că în prezent poți plăti aproape oriunde cu cardul bancar și este mult mai ușor să gestionezi banii în acest mod. În plus, eviți situațiile în care copilul pierde banii din neatenție, pe când cardul bancar poate fi blocat rapid din aplicație. Probabil singurul avantaj al cash-ului din perspectiva asta este că îl învață pe copil să calculeze corect restul pe care trebuie să-l primească.

Conform legislației din România, vârsta minimă pentru a putea accesa servicii bancare este de 14 ani. Într-o astfel de situație, mergi cu copilul tău la bancă și deschide-i un cont bancar.

Dacă ai un copil mai mic de 14 ani, poți apela la soluții alternative, iar una dintre ele este să faci încă un cont curent cu card atașat pe numele tău. Ulterior, transferi bani în contul bancar secundar pentru copil și îi oferi acestuia cardul bancar pentru a-l folosi la plăți. Este important însă să alegi o bancă la care să ai posibilitatea de a personaliza gradul de utilizare al cardului prin aplicația de mobile banking: să limitezi tranzacțiile zilnice la o anumită sumă și să blochezi retragerile de la ATM. Nici măcar nu trebuie să-i spui PIN-ul, întrucât aproape oriunde se pot face plăți contactless fără PIN pentru sume de până în o sută de lei.

A doua variantă este reprezentată de produsele bancare destinate copiilor. În prezent, în România, Unicredit este singura bancă cu un astfel de produs: Mastercard Young este un card de debit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani pentru care poți să blochezi tranzacțiile la ATM și poți seta o limită de plată pe zi.

Un avantaj al acestei strategii este că îl înveți pe copil să renunțe la cash, iar ție îți va fi foarte ușor să verifici instant în aplicația mobilă a băncii plățile realizate de copil.

Acordă-i libertate financiară

Woman Holding Card While Operating Silver Laptop

Probabil că tentația de a-i spune copilului ce merită să cumpere și ce nu este foarte mare, însă în egală măsură este important să-i acorzi libertatea de a decide singur. Poate că uneori își va lua țeapă cu anumite produse, dar acesta este cel mai sănătos mod prin care va înțelege ca data viitoare să fie mai atent pe ce își cheltuie banii.

Prin urmare, oferă-i libertatea de a decide ce face cu banii lui (chiar dacă, de fapt, sunt banii tăi) și lasă-l să înțeleagă singur diferența dintre a cumpăra un suc atunci când merge la film și a cumpăra un suc de la supermarket.

Evident, îi poți sugera discret diverse soluții alternative pentru a-și gestiona banii mai bine, cum ar fi să își facă acasă un pachet cu un sandviș pentru pauza mare de la școală în loc să cumpere unul scump și prost de la primul supermarket. Dar încearcă să pui problema astfel încât el să gândească soluția optimă, fără să îi impui tu ceva concret.

Un alt exemplu este reprezentat de transport. Dacă școala este destul de departe de casă, explică-i care sunt diferențele dintre costul de a merge cu transportul în comun (preț mai mic pentru mai puțin confort) și costul de a merge cu mașina (preț mai mare pentru carburant pentru mai mult confort).

Concluzie

Chiar dacă la prima vedere ideile astea ar putea părea ușor deplasate, în realitate sunt esențiale pentru ca un copil să înțeleagă cât mai devreme posibil la ce trebuie să se aștepte atunci când va fi adult.

Dacă învață de mic să înțeleagă ce sunt veniturile, ce sunt cheltuielile și cum trebuie să controleze veniturile pentru a nu rămâne fără bani până la următoarea “tranșă” de la părinți, copilul va fi mai pregătit pentru viața de adult. În plus, va înțelege mai devreme cum variază prețurile pentru același produs în funcție de locul din care îl achiziționezi și cum să adopte strategii pentru a reduce cheltuielile.

Ai fi surprins cât de mulți adulți nu reușesc să economisească bani pentru simplul motiv că nu au o evidență clară cheltuielilor și, practic, nu știu pe ce se duc banii lor. Copilul tău merită însă un viitor mai bun.