Cât costă să faci facultatea, liceul, școala și grădinița la stat și la privat în 2016

A început un nou an școlar, iar de ieri și facultățile. Pentru studenții care nu au reușit să intre pe locurile de la buget ale facultăților de stat sau care au optat pentru o universitate privată urmează o perioadă în care trebuie să achite taxele anuale de școlarizare. De asemenea, există un număr din ce în ce mai mare de părinți care preferă să-și înscrie copiii la grădinițe, școli și licee private, ca urmare a numeroaselor probleme semnalte în ultimii ani în învățământul de stat.

Pentru fiecare dintre aceste situații, costurile anuale se ridică, de obicei, la câteva mii de lei anual, o investiție care, cu unele excepții în cadrul facultăților private, este justificată din punct de vedere al calității.

Cât costă să faci o facultate privată în România?

Era o vreme în care cu numai o sută de lei pe lună puteai face o facultate privată în România. Acele vremuri au apus însă demult, iar în prezent costurile au devenit destul de mari, chiar dacă nu se compară cu prețurile solicitate de universitățile de stat. Universitățile bucureștene de stat solicită cel puțin 3.000 de lei pentru un an de studii, în timp ce la facultățile cu profil tehnic trebuie să achiți cel puțin 4.000 de lei pe an. Taxe mai mici, de 2.000 – 3.000 de lei, găsești doar la universitățile din provincie.

taxa-1-facultate-1

* Universitatea de Vest din Timișoara are și o facultate de muzică, unde taxa anuală este de 10.000 de lei.
** La Facultatea de teatru și televiziune, taxa de studii ajunge până la 5.500 lei
*** La Facultatea de Arte și Spectacole, taxele ajung la 10.000 de lei

Așa cum era de așteptat, universitățile private practică prețuri mai mici, care încep de la 1.800 lei. Totuși, în cele mai multe cazuri plătești circa 2.500 de lei pentru fiecare an de studiu.

taxa-2-facultate-2

* La Facultatea de Arhitectură taxa este de 6.100 lei
** La Facultatea de Medicină taxa este de 13.300 lei

Pe lângă aceste cheltuieli, studenții din provincie care studiază în București și nu au loc într-un cămin de stat sunt nevoiți să locuiască cu chirie. Una dintre opțiuni este reprezentată de ocuparea unui loc în cămine private pentru studenți, iar prețurile variază de la circa 350 de lei pe lună până spre 500 de lei pe lună.

Cât costă să faci un liceu privat în România?

Legislația spune că învățământul românesc este gratuit până în clasa a XII-a, adică până la sfârșitul liceului. Cu toate acestea, învățământul românesc este caracterizat de o perioadă dificilă din cauza metodelor de studiu învechite, a numărului prea mare de elevi dintr-o clasă și a dezinteresului unor profesori.

Tocmai de aceea, cele 17 licee private acreditate din București vin în completarea programei naționale obligatorie de învățământ și includ și diverse cursuri opționale practice, adaptate mai bine cerințelor de pe piața muncii, în detrimentul liceelor teoretice de stat unde se învață multă teorie fără aplicabilitate practică. Pe de o parte, există licee private la care admiterea se face în funcția de media obținută la Evaluarea Națională, iar cele mai multe solicita inclusiv media 10 la purtare pe linie. Prețurile sunt însă ridicate și încep de la circa 4.200 de euro pentru un an de școlarizare.

taxa-3-liceu-1

Pe de altă parte, există și licee private cu prețuri accesibile, mai mici chiar decât cele solicitate de unele universități private. Acestea mizează de asemenea pe o programă de studiu similară cu cea a programelor de stat, însă în cele mai multe cazuri admiterea nu ține cont de media de la Evaluarea Națională, singura cerință fiind participarea la acest examen.

taxa-4-liceu-2

În schimb, la stat, singurele cheltuieli sunt cele legate de haine, manuale și diverse rechizite, pe lângă celtuielile ocazionale alocate pentru diverse evenimente sau pentru întreținerea clasei.

Cât costă să faci o școală privată în România?

Problemele actuale înregistrate la liceu sunt practic o continuare a celei din școala primară, care se confruntă cu simptome asemănătoare. O posibilă soluție vine din partea școlilor primare private. Aici, avantajele sunt și mai clare decât în cazul școlilor de stat, întrucât accentul este pus pe învățarea de limbi străine și alte componente practice. De exemplu, elevii au posibilitatea de a învăța diverse sporturi, inclusiv înot sau șah, și participa la numeroase jocuri în care învață să socializeze.

Din păcate, costurile pentru aceste școli private sunt foarte ridicate și ajung în cele mai multe cazuri să depășească 5.000 de euro pentru un an de studii.

taxa-5-scoala

La fel ca și în cazul liceelor, școlile de stat nu presupun taxe de școlarizare, însă elevii au nevoie de haine sau uniforme, ghiozdan, manuale sau rechizite.

Cât costă să faci o grădiniță privată în România?

Pentru mulți părinți, calvarul sistemului de învățământ începe cu grădinița, mai ales din cauza numărului limitat de locuri și a dificultății de a înscrie copilul la cea mai apropiată unitate de casă.

Acesta este domeniul pe care instituțiile private l-au exploatat cel mai bine, ca urmare a unor servicii de o calitate semnificativ mai bună: număr mai mic de copii într-o grupă, multe ore de limbi străine precum engleza, franceza și/sau germana, de regulă chiar în fiecare zi, activități prin care copii învață să socializeze într-un grup și, nu în ultimul rând, transport de acasă la grădiniță și retur. În plus, la fel ca și în cazul școlilor private, copiii au oportunitatea de a învăța numeroase sporturi în afara orelor obișnuite petrecute la grădiniță. Aproape fiecare grădiniță și-a adaptat programul în funcție de nevoile părinților, astfel că oferă program scurt, care de regulă este în intervalul 8-13, program de nivel mediu, care se poate întinde până la ora 16-17, și program prelungit, caz în care copiii pot rămâne la grădiniță până spre ora 20:00.

Pentru toate acestea, prețurile solicitate de grădinițele particulare sunt de regulă mult mai mari decât cele ale grădinițelor de stat, acolo unde în principiu achiți doar circa 12 lei/zi pentru mâncare, adică circa 250 de lei pe lună. Iată câteva exemple, cu mențiunea că prețurile la fiecare grădiniță diferă în funcție de programul ales de părinți.

taxa-6-gradinita

Concluzii

Sistemul de învățământ particular oferă în prezent numeroase opțiuni pentru părinții care, dintr-un motiv sau altul, nu doresc să apeleze la unitățile de învățământ de stat. Grădinițele private au costuri de circa 2-3 ori mai mari decât cele de stat, în timp ce școlile private sunt de departe cele mai scumpe. La liceu situația începe să se schimbe: există licee private cu prețuri accesibile la care nici măcar nu contează nota de la Evauarea Națională și licee private foarte scumpe unde media 10 la purtare este obligatorie la admitere. În schimb, facultățile private sunt în general mai accesibile decât facultățile de stat făcute în regim cu taxă.

Ție cum ți se par prețurile solicitate de instituțiile private de învățământ comparativ cu ceea ce oferă în mod obișnuit statul român?