Cum să economisești bani în mod inteligent

“Liniștea financiară nu înseamnă să cumperi bunuri, ci să înveți să trăiești cu mai puțin decât produci pentru a-ți rămâne bani pentru investiții” – Dave Ramsey, om de afaceri american și personalitate TV.

Să economisești bani nu este deloc un lucru ușor, iar acest lucru este valabil indiferent de veniturile pe care le ai. Spun asta inclusiv pentru că mulți dintre prietenii mei nu reușesc “să pună bani la saltea” deși câștigă bani frumoși și pleacă frecvent în vacanțe în străinătate. Explicația este mai simplă decât pare la prima vedere: metoda de economisire pe care au ales-o nu este cea potrivită. Hai să-ți povestesc metoda pe care o folosesc eu. Nu este perfectă și nu garantez că va funcționa și în cazul tău, dar este cea mai bună metodă pe care am descoperit-o până acum.

Pe ce se duc banii tăi în prezent?

Înainte să începi să economisești este esențial să știi pe ce se duc banii tăi în prezent. Poate ți se pare exagerat sau plictisitor, dar fără un control asupra propriilor tăi bani nu vei putea să economiseşti şi nu vei putea să investeşti în noul iPhone sau în compania aia de pe bursă care ţi se pare atât de atractivă.

Evident, nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă. Este suficient să evidenţiezi banii cheltuiţi lunar pe chirie, facturi, transport, mâncare sau gadgeturi. Înţelegi tu ideea: categorii de produse, nu produse în sine. În timp, acest exercițiu te va ajuta să înțelegi că uneori cheltui inutil anumite sume de bani, iar de aici și până la a pune deoparte banii respectivi mai este doar un pas. Pentru cei mai mulți dintre noi, pasul decisiv înseamnă să pui deoparte banii care îți mai rămân înainte de salariu. Aceasta este metoda despre care îți spuneam la început că este greșită, iar acum a venit momentul să-ți dezvălui metoda corectă.

Pune bani deoparte imediat după salariu

Pentru a economisi bani, primul lucru pe care trebuie să-l faci când primești salariul este să pui deoparte o sumă oarecare de bani: 50 de lei, 100 de lei, 300 de lei. Suma în sine contează mai puțin, însă recomandarea mea este să încerci ca aceasta să se învârtă măcar în jurul pragului de 5% din veniturile tale lunare.

Indiferent de sumă, cel mai eficient este să pui banii într-un cont de economii sau într-un depozit bancar. Știu, la prima vedere pare mai practic să păstrezi banii cash, mai ales în primele luni, când sumele vor fi doar de ordinul sutelor de lei. Un cont de economii sau un depozit bancar elimină însă în bună măsură tentația de a cheltui banii respectivi pe o ieșire la restaurant sau pe încă o pereche de încălțăminte de care nu aveai (încă) nevoie.

În timp, pe măsură ce “depui” bani în fiecare lună, vei observa că suma banilor economisiți se mărește, se mărește, se mărește. Mie îmi place să spun că banii astfel economisiți reprezintă un fond de rezervă din care mă pot “alimenta” în cazuri speciale, cum ar fi o urgență medicală. Un fond de rezervă care ajunge la echivalentul a trei salarii lunare este decent, dar cel mai bine este să pui deoparte o sumă egală cu veniturile tale pe șase luni.

Ce faci dacă nu funcționează nici această metodă?

Pentru mine, disciplina financiară este mai mult o formalitate. Știu însă că pentru multe persoane este un calvar să pună bani deoparte, chiar și prin metoda dezvăluită mai sus. Uneori, tentația de a cheltui bani pe lucruri mai mult sau mai puțin folositoare este mai mare decât cea de a pune bani deoparte. Și mai atractivă din anumite puncte de vedere, ce-i drept. Există însă o soluție și în acest caz: există câteva bănci care te ajută să economisești bani fără să-ți mai bați tu capul cu asta.

De exemplu, BCR oferă serviciul Planul de economii, prin care stabilești o sumă care va fi transferată automat din contul tău curent într-un cont de economii, într-o anumită zi din fiecare lună. În acest fel, vei economisi lunar bani fără să miști vreun deget.

Până la urmă, contează mai puțin metoda care funcționează pentru tine pentru a economisi, important este să începi să pui bani deoparte. Nu duce însă totul la extrem: este important să economisești, dar nu uita să te bucuri de viață.