Filme cu și despre muzică

Muzica are calitatea de a aduce oamenii împreună mai mult decât băutura și mâncarea la un loc. Muzica te poate face să visezi și să sari în sus de bucurie în doar câteva secunde.

A început Festivalul George Enescu, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România. Cu ocazia aceasta, vă recomand câteva filme cu și despre muzică, în speranța că vă voi deschide apetitul să le vedeți și poate chiar să mergeți la un concert.

The Doors – Oliver Stone – 1991

Filmul nu vorbește despre trupă atât cât îl portretizează pe solistul ei, Jim Morrison, interpretat impecabil de Val Kilmer. Este unul dintre filmele acelea în care actoria ridică filmul. Sigur, muzica are și ea un rol crucial aici și unele secvențe complet electrizante de concerte. Dar filmul, în caz că nu l-ați văzut deja, este, în cea mai mare parte a sa, incomod de privit. Jim Morrison este ilustrat în momente de profundă decadență, scufundat în droguri și alcool, într-o poveste al cărei final îl știm dinainte să începem să ne uităm la film.

Searching for Sugar Man 

Un documentar surprinzător despre un artist despre care nu auzisem nici eu nici cei mai mulți oameni care l-au văzut. Filmul spune povestea lui Sixto Rodriguez, un artist american din anii 70 care a eșuat în Statele Unite și oriunde altundeva în lume, cu excepția Africii De Sud, unde era cel mai popular artist din Univers. După o știre falsă conform căreia Rodriguez a murit, creatorii filmului pornesc în căutarea adevărului și îl găsesc pe Rodriguez.

Amadeus – Milos Forman – 1984. 

Acesta este preferatul meu din lista de recomandări. Nu pentru că aș fi eu vreun împătimit după muzica lui Mozart. Doar că filmul, cu tot ce reprezintă el, este spectaculos. Portretul compozitorului geniu este relatat din perspectiva unui om care îl disprețuiește pe Mozart, compozitorul Antonio Salieri. În mod ironic, deși Salieri a fost mereu considerat un compozitor mediocru, filmul a îndreptat multe urechi înspre muzica lui.

Respect – 2021

Aretha Franklin este considerată cea mai importantă voce a muzicii moderne. Din anii ‘60 până în prezent, americanii au avut conflicte rasiale pe o parte și s-au lăudat cu Aretha Franklin pe cealaltă. 

Filmul RESPECT o arată pe câtăreața de soul și R&B din copilărie până la maturitate deplină, fără să facă abuz de sentimentalisme sau patriotisme specifice filmelor americane despre americani. Ce este cel mai frumos la filmul acesta este că o să îți rămână muzica în minte câteva zile după ce o să-l vezi. În cazul meu așa a fost. Cel mai rău este că, din motive de copyright, eu nu pot să includ muzica Arethei Franklin în clipul acesta.

Almost Famous – Cameron Crowe – 2000

Almost Famous este un film plin de nostalgie, chiar dacă nu ai trăit în anii 70. Cu toate acestea, este un film pe care parcă îți vine să îl îmbrățișezi. Este povestea unui puști de 15 ani, inteligent și ambițios, care, printr-o conjunctură aparte, ajunge să scrie pentru revista Rolling Stone. Este trimis să scrie un material despre o trupă în drum spre succes. El ține strâns de creion și hârtie, se aruncă cu capul înainte într-o experiență formatoare pentru el, într-un film care este în același timp portretul unei perioade, cât și un bildungsroman.

Miles Ahead

Acesta este un film special din punctul meu de vedere. Filmul nu este atât de bun luat de sine stătător, chiar are momente plictisitoare. Doar că are ceva special. Pe lângă muzica lui Miles Davis, filmul are o atmosferă cu totul diferită de restul filmelor cu și despre muzicieni. 

În primul rând, Miles Ahead este regizat de Don Cheadle, care joacă și rolul titular. Situația unui actor care să se regizeze de unul singur într-un film nu e nicio noutate, dar de cele mai multe ori, nu ies filme bune. De data aceasta, Don Cheadle face un film aparte, atât ca regizor cât și ca actor. Sunt evidente implicarea și interesul lui pentru film. Imaginea lui Miles Davis este una deloc flatantă, ci mai degrabă a unui artist în luptă cu demonii săi.

Jimi: All is by my side

Un film nu foarte bine văzut, destul de criticat, dar care mie mi-a plăcut. Din nou, are ceva special, sau poate că am eu o atracție pentru filmele acestea. Dar să-l vedeți. O să vă faceți propria impresie. E important, la astfel de filme, să le dai o șansă. Deoarece ele nu pornesc din pole-position, având un rapper în rolul lui Jimi Hendrix și, altfel, niciun nume important atașat. Ceva special s-a întâmplat, totuși, acolo, încât a ieșit un film special. Așa cum e Andre Benjamin, așa cum e Jimi Hendrix și muzica lui.