Filme cu și despre Crăciun

Nu există vreun fel mai plăcut de a îți petrece perioada sărbătorilor de iarnă decât pe o canapea confortabilă, cu un ceai sau un pahar de vin roșu în mână și un film bun în fața ochilor. Fie că le prindeți accidental pe vreun post tv, fie că le vedeți pe un serviciu de streaming, filmele de Crăciun îți dau o stare foarte bună și, să fim sinceri, sunt foarte lejer de privit.

Lista mea de recomandări este doar atât: o listă, nu un top. Filmele nu sunt puse în vreo ordine anume, alta decât cea în care mi-au apărut mie în cap atunci când am scris episodul acesta.

Home Alone 2: Lost in New York este primul film din lista mea, un preferat al maselor. Am ales partea a doua a celebrei serii pentru că mi se pare cea mai bună dintre toate datorită personajelor secundare memorabile, a decorurilor bogate și a poveștii frumoase. Filmul acesta are de toate: familie, aventuri, umor, New York, Joe Pesci și pe tanti cu porumbeii.

Al doilea film din lista mea este Klaus, o animație pe care o găsiți pe Netflix. Top Tip: dacă aveți copii pe lângă voi care nu vorbesc încă limba Engleză sau nu știu să citească subtitrari, filmul acesta este disponibil și dublat în limba română. Și după ce vedeți filmul, puteți să începeți să-l învățați engleză. 

Pentru cei care nu l-au văzut, în Klaus este vorba despre un poștaș care e trimis să livreze 6000 de scrisori pe o insulă izolată. Pe insulă există un conflict secular între două familii, care, de fapt, nici nu își mai amintesc de ce se ceartă. Undeva, în pădure, tânărul poștaș descoperă un bătrân cu barbă albă, care, ghici ce! face jucării.

Este o minunăție de film de care se pot bucura copiii de toate vârstele, inclusiv cei de vârsta ta.

Trading Places este o comedie din 1983 cu Eddie Murphy și cu Dan Aykroyd, doi dintre cei mai amuzanți oameni de pe planetă la vremea aceea. Filmul spune o poveste simpatică despre doi tipi diferiți din toate punctele de vedere care, în urma unui pariu, fac schimb de locuri în viață. Ce e interesant la filmul acesta este faptul că acest schimb se petrece involuntar și din tot conflictul acesta iese mult umor. A doua chestie care mi se pare interesantă este felul în care diferențele de clasă socială sunt ilustrate în film. Dacă-l prindeți pe undeva și nu l-ați văzut încă, vă recomand să vă uitați la el, cu riscul să vă placă.

Edward Scissorhands este celebrul film cu Johnny Depp, ceea ce este un pleonasm, fiindcă Johnny Depp nu a jucat decât în filme celebre. Imaginea actorului cu părul ciufulit și foarfece în loc de mâini a făcut parte din iconografia anilor ‘90. Filmul lui Tim Burton spune o poveste Frankensteiniană a unui inventator macabru care crează un om artificial dar nu apucă să îl completeze. În loc de mâini, Edward capătă foarfece și trăiește izolat până ce o întâlnește accidental pe Winona Ryder. Bineînțeles că se naște o poveste de iubire presărată cu momente memorabile cu Edward sculptând cu mâinile lui ascuțite în gardul viu.

The Nightmare Before Christmas este încă o animație din lista de filme de Crăciun, scrisă și produsă de Tim Burton. Cu toate acestea, nu aș ține copiii aproape pentru acest film. Este genul acela de animație care poate da coșmaruri copiilor. Este o animație stop-cadru cu miniaturi și 227 de păpuși animatronice create pentru film. O animație specială ca stare și, deși poate speria copiii, este foarte frumoasă.

Ultimul film, după cum probabil vă așteptați, este Die Hard. 

Primul, al doilea, hai și al treilea din seria cu John Maclaine sunt filme perfecte de Crăciun, chiar dacă, aparent, sunt filme de acțiune. Doar partea a doua din serie se petrece în perioada sărbătorilor de iarnă însă, toate trei sunt filme pe care eu, și sunt sigur că nu sunt singur aici, le asociez cu Crăciunul.

Am vorbit mai pe larg despre toate aceste filme în clipul de mai jos: