Filme cu și despre consumul de alcool

Singurul motiv pentru care am ales această categorie de filme este pentru că, săptămâna trecută, colegii mei au plecat din Las Vegas și mi-am amintit de primul film din lista mea de azi, așa că nu o să o mai lungesc ca pe guma de mestecat și vă anunț că primul film despre care vă vorbesc astăzi se numește Leaving Las Vegas.

Nicolas Cage este un alcoolic care rămâne fără loc de muncă și se duce în Las Vegas cu scopul de a bea până moare. Întâlnește o prostituată frumoasă după standardele anilor 90 ai secolului trecut, jucată de Elisabeth Shue. Filmul este trist, procesul de autodistrugere al personajului lui Nicolas Cage este greu de urmărit, dar interpretarea lui este impresionantă, în sensul că este foarte credibil. Din momentul în care apare Elisabeth Shue, filmul îți dă impresia unei povești de dragoste, dar este mai mult decât atât, cred eu: este povestea a doi oameni care folosesc iubirea pentru a contrabalansa suferința.

Flight este un film pe care este posibil să îl fi văzut, fiind mai recent, adică din 2012, care, apropos de felul în care percepem timpul, a fost acum 10 ani. Denzel Washington este un pilot de avion care bea alcool înainte, în timpul și după zboruri. În timpul unui zbor, o defecțiune face avionul să se prăbușească, dar Denzel îi salvează pe toți, cu excepția unei însoțitoare de zbor, care era și amanta lui, culmea. Are loc o investigație, în urma căreia Denzel face ceva despre care nu vă spun ca să nu vă dau spoilere. Secvența mea preferată din film este una în care un dealer de droguri jucat de John Goodman îl trezește pe Denzel Washington din beție cu ajutorul cocainei. Cum altfel?

Black Snake Moan nu este neapărat un film despre alcool, dar este despre dependențe. Samuel L Jackson joacă un cântăreț de blues din sudul Statelor Unite care găsește o blondă semi-dezbrăcată pe drum și își ia angajamentul să aibă grijă de ea. Blonda e jucată de Christina Ricci, pe care, cei mai apropiați de vârsta mea o știu din rolul lui Wednesday Addams. Nu pot să spun ce anume mi-a plăcut la film, rolul lui Samuel Jackson fiind destul de enervant, din ce îmi aduc aminte, și nici povestea nu m-a dat pe spate. Are, totuși, o atmosferă memorabilă, cu transpirație și un lanț foarte gros. Dacă aveți ocazia, vedeți Black Snake Moan, cu riscul să vă placă.

Nil By Mouth e încă un film de care nu a auzit nimeni și care este într-unul din topurile mele. L-am văzut fiindcă îmi place un actor, Ray Winstone, și am căutat toate filmele în care a jucat. Filmul este regizat de Gary Oldman. Ray Winstone joacă un alcoolic abuziv care își distruge viața și familia. Într-o notă la fel de optimistă, filmul este foarte bun și Ray Winstone este și mai bun. Nu știu de unde faceți rost de el, dar ați face bine să vă uitați la el. Și, ca notă de subsol, puteți să mai căutați și alte filme cu Ray Winstone.

Days of Wine and Roses este un film alb-negru și înainte să închizi televizorul sau să schimbi programul, fii ține minte că filmul acesta l-a inspirat pe Bill Withers să scrie piesa “Ain’t No Sunshine”, iar dacă o melodie atât de frumoasă a fost inspirată dintr-un film, deduc eu că filmul acela ar trebui să fie de cel puțin două ori mai frumos. Un cuplu pornește de la două băuturi la masa de prânz și sfârșește în alcoolism, într-un film important din punct de vedere estetic, social și cultural, aș zice. Jack Lemmon este unul din cei mai apreciați actori americani care au existat vreodată și în Days of Wine and Roses este absolut spectaculos, într-un rol memorabil, în fiecare secvență.

Sideways este genul acela de buddy-movie în care protagoniștii sunt diferiți din aproape toate punctele de vedere, dar rămân prieteni datorită unui element comun. În cazul acesta, elementul comun este iubirea pentru vin. Doi bărbați trecuți de 40 de ani cu aproape zece petrec o săptămână într-o zonă viticolă din California, unde beau vin, vorbesc, beau niște vin, întâlnesc niște femei, beau un vin, se plâng de viețile lor și beau și o sticlă de vin. Deși mi-a plăcut foarte tare acest film în care Paul Giamatti iubește Pinot Noir-ul, nu mi-a plăcut niciodată Pinot Noir. Și chiar dacă, în film, dă cu Merlot de pământ, cupajul dintre Merlot și Cabernet este preferatul meu. Suficient despre vin, să revenim la filme.

Drinking Buddies este o comedie indie americană, unde indie înseamnă că nu a fost produs de vreunul din marile studio-uri, și că a avut un buget mic, în cazul acesta de doar 1 milion de dolari. Filmul spune povestea a doi prieteni care lucrează la o berărie craft și ajung să se combine. V-am zis acest spoiler fiindcă, sigur v-ați fi prins și singuri. E amuzant pe alocuri filmul, Jake Johnson fiind priceput la comedie, iar Olivia Wilde e frumoasă în continuare. Vă invit să vedeți acest film care, chiar dacă este o comedie romantică, este o comedie romantică diferită.

Secretul Lui Bachus este un film românesc regizat de Geo Saizescu lansat în 1984, cu cei mai buni actori ai perioadei: Emil Hossu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin și Ștefan Mihăilescu Brăila. Bachus este, în mitologia romană, zeul vinului. Astfel se explică prezența filmului pe lista mea cu filme despre consumul de alcool, deși nu prea bea lumea în film, fiind realizat în perioada comunistă de altcineva decât Sergiu Nicolaescu., care avea voie. Este vorba despre o rețea infracțională organizată și prinderea ei, într-o satiră liniștită, aș zice eu, asupra unor elemente sociale ale anilor 80 în România socialistă.

ltimul film din lista de astăzi este Another Round, pe care vi l-am mai recomandat acum ceva timp. Ziceam așa: Filmul spune povestea unor profesori de liceu care se înhamă la un experiment în care beau alcool în fiecare zi. Ei pornesc de la o premisă conform căreia ne naștem cu o cantitate prea mică de alcool în sânge și că o stare limitată de ebrietate te poate face mai bun, mai atent, mai spiritual, îți poate deschide mintea. E un film despre libertate, tinerețe, frumusețea vieții, care te poate face să plângi cu un ochi și să râzi cu celălalt. 

Dacă vreți să vedeți cum recit textul de mai sus cu o interpretare de 25 de premii Oscar, vedeți clipul: