Filme bune venite din RUSIA

Trecem printr-o perioadă în care aversiunea pentru tot ce este rusesc este la înălțimi record. Sigur, totul e pus pe seama atrocităților pe care le vedem în Ucraina, dar, aș vrea să vă reamintesc că rușii sovietici au făcut mai multe atrocități de-a lungul timpului, chiar mai grave, și lumea nu avea nicio problemă să asculte Tchaikovski. 

Nu este un material despre firea dualistă a omului, deși este un aspect important. Acesta este un material despre filme rusești. Să le cataloghez ca bune ar fi o subapreciere. Filmele din lista aceasta sunt speciale, unice. 

Încep cu pionierul Serghei Eisenstein și filmul lui din 1925,  Crucișătorul Potemkin. Este considerat unul din cele mai importante filme făcute vreodată, fiind revoluționar în ce privește manipularea prin montaj și structura poveștii. 

Filmul spune povestea revoltei din 1905, în care membrii echipajului vasului crucișător Potiomkin s-au ridicat împotriva ofițerilor. E un film de propagandă sovietică, revolta respectivă fiind considerată prima revoluție rusă, premergătoare revoluției socialiste din 1917. Filmul este important pentru a înțelege influența filmelor sovietice asupra cinematografiei de pretutindeni.

Nu vreau să vi le listez pe toate aici, dar vă invit să vedeți materialul cu niște filme foarte bune și un final dramatic: