Detox: riscuri și potențiale beneficii ale unei diete la modă

detox foto joe cross

Detox este un termen pe care probabil l-ai auzit până acum. Posibil să-l fi văzut pe un site, într-un hashtag pe Instagram sau chiar pe un ambalaj de smoothie care promite marea cu sarea.

De cele mai multe ori, acest termen vine însoțit de fel și fel de rețete care includ diferite fructe și legume trecute prin blender. Rezultatul este o dietă cu diferite sucuri din surse naturale, despre care oamenii care o recomandă spun că îți va aduce numeroase beneficii și că trebuie să o adopți cât mai repede. În mod interesant, până și ei îți spun că nu merge să trăiești doar cu acele sucuri, ci că trebuie să faci din când în când o ”cură” din aceasta de ”detox”. Dacă faci un mini-sondaj pe cont propriu printre colegi, prieteni și cunoștințe, te vei trezi sigur cu câteva rețete și idei. Ce mai, aproape că ești pe drum spre raionul de legume-fructe din supermarket și te gândești la blenderul tău de acasă. Știi tu, acel blender pe care l-ai folosit de cel puțin cinci ori de când l-ai cumpărat.

Din păcate, la fel ca la multe alte diete sugerate pe internet, treaba aceasta cu detox nu are un fundament științific. Oamenii care au urmat o facultate de profil și lucrează în domeniu numesc aceste informații pseudo-știință. Adică pare ceva științific și pare să aibă logică până la un punct, dar orice profesionist o să măture cu știința asta de baltă pe jos.

De ce nu ai nevoie de un detox cu produse din comerț sau cu rețete de pe internet?

detox
Încep cu o veste bună. Dacă ești sănătos clinic, corpul tău face singur detoxifierea promisă de rețetele de pe internet cu sucuri verzi sau colorate în fel și chip. Încă nu ți-am spus cea mai tare chestie pe care am descoperit-o când mă documentam pentru acest material. Nu îți spune nimeni de ce toxine ar trebui să scapi prin această detoxifiere. Pentru că nu au nici un fundament acele rețete pentru cei care sunt relativ sănătoși. Cel mult, acestea pot ajuta pacienții doar dacă sunt prescrise de un medic specializat în domeniu, nu un expert în diete.

Practic, dacă funcționezi la parametri optimi, corpul tău elimină tot ce nu îi trebuie prin rinichi, plămâni și piele. Ficatul îți curăță sângele, iar mucoasa de pe tractul respirator și plămânii curăță aerul pe care îl inhalezi. Nu, nu curăță și gudronul din țigări sau particulele din aer. Nu 100%, cel puțin. Așadar, un corp sănătos, chiar dacă nu este bun de dat exemplu la o lecție de anatomie, va putea să se curețe singur cu organele din dotare. Gratis.

În ceea ce privește substanțele toxice, acestea pot fi eliminate din corp doar dacă doza la care ai fost expus nu te omoară sau îmbolnăvește. Mă refer aici în mod special la substanțele chimice ingerate din greșeală, moment în care trebuie să citești ambalajul substanței și să suni la ambulanță sau să fugi la spital. Pare stupid că trebuie să menționez asta într-un articol, dar trebuie să facem distincția între toxinele despre care se tot vorbește în aceste cure detox și substanțele toxice care pot ucide pe loc sau îmbolnăvi grav.

Ce riscuri există la dietele de tip ”Detox”?

detox

La fel ca la un regim foarte strict sau orice extremă din viața ta, există numeroase riscuri. În primul rând, anumite persoane nu ar trebui să încerce vreodată un regim de tip detox. Printre aceste categorii se numără femeile însărcinate, copiii, lăuzele, persoanele care suferă de boli autoimune sau care au nevoie de un regim alimentar special, persoanele care trec printr-o perioadă stresantă și cei care au suferit de tulburări alimentare în trecut.

Practic, o cură de acest gen ar veni, cumva, în atenția celor care sunt deja sănătoși sau poate celor care sunt cu câteva kilograme peste greutatea lor ideală. Sedentarii sunt și ei atrași de asemenea diete-minute, dar știm deja cu toții că nu există așa ceva. Problema principală ar putea fi la stomacul tău dacă încerci să ții un regim ”detox”, pentru că s-ar putea să trăiești diverse neplăceri la acest nivel. În orice caz, dacă te bate gândul la așa ceva, gândește-te doar că fructele conțin zaharuri naturale, iar acestea îți ajung direct în pahar dacă le treci prin blender, însă nu vei beneficia și de fibrele din fructele consumate. Mai mult decât atât, vei ajunge să arunci pulpa din fructele și legumele respective. Poate că ți-ar fi făcut mai mult bine dacă le-ai fi mâncat ca atare. Așadar, nu trebuie să mai bei vreodată un mix de broccoli cu spanac, pentru că acum știi că nu te ajută cu nimic. Sper.

Nu neg că este posibil să slăbești dacă înlocuiești fripturile de porc cu smoothie-urile, dar nu poți să te bucuri prea multă vreme de beneficiile acestea, pentru că vei ceda. Fizic sau psihic. Însă, pe termen scurt, dacă treci de la cartofi prăjiți cu friptură la un suc din fructe și legume, vei pierde în greutate.

Ce alternativă ai la detox care să-ți aducă un beneficiu real?

detox

Ca de obicei, nu există scurtături, așa că singura variantă cu adevărat eficientă dacă vrei să slăbești sau să fii mai sănătos este să te apuci de sport și să mănânci mai sănătos. Pur și simplu, nu ai cum să sari peste anumite etape din procesul de slăbire, iar una dintre ele este deficitul caloric. Adică trebuie să mănânci mai puține calorii decât vei arde într-o zi și să-ți faci din asta un obicei de care să te ții. Zi de zi. Secretul este să îți alegi o zi în care să poți să ocolești regimul și să îți faci poftele, într-o oarecare măsură, ca să nu îți pierzi mințile.

Zic să renunți la ideea de detox, așa cum te încurajez să renunți și la mâncărurile prăjite, sucurile carbogazoase și alte dulciuri nepotrivite și vezi cum poți să îți îmbunătățești stilul de viață. Termenul din urmă l-am folosit special, pentru că nu este un regim, ci o normalitate.