Cum menții amenajarea locuinței tale

Ai reuşit, în sfârşit, să îţi împlineşti visul de a avea propriul tău refugiu, perfect pentru un gentleman modern, aşa ca tine. Ai ales cu atenţie finisajele, ai studiat cu atenţie mobilierul şi te-ai gândit chiar şi la câteva accesorii. În mare, atmosfera îţi place şi esti mândru de ce ai realizat, însă simţi totuşi că ceva lipseşte pentru ca locuinţa ta să pară ca scoasă din filme sau revistele de profil. De multe ori, pentru a potenţa atmosfera şi a personaliza un spaţiu coordonarea perfectă între mobilier, finisaje şi stil nu este suficientă, ci este nevoie să aplici şi câteva trucuri pentru a face ca totul să se lege.

Profită de lumina naturală

Metode simple prin care să îţi menţi amenajarea

Dacă simţi că locuinţa ta are proporţii cam modeste, iar asta diminuează efectul pe care încerci tu să îl obţii, încearcă să profiţi la maximum de lumina naturală pe care o ai la dispoziţie. O idee bună ar fi să renunţi la draperii şi perdele astfel încât lumina să intre nefiltrată. Da, o măsură controversată, însă dacă nu stai la ultimele etaje, s-ar putea să îţi pericliteze intimitatea. Altă variantă ar fi să ţii draperiile strânse pe parcusul zile şi să optezi pentru unele în nuanţe deschise. Poţi alege şi perdele cât mai transparente, care să lase lumina să treacă, în nuanţe de alb şi cu un model cât mai simplu. Totuşi, dacă locuinţa ta e mai întunecoasă, apelează la corpuri de iluminat cu mai multe surse şi plasează câteva oglinzi în aşa fel încât lumina lor să se reflecte şi să învăluie întregul spaţiu. Un alt beneficiu al acestei metode este faptul că încăperile vor părea mai spaţioase.

O schemă monocromă

Bineînţeles că un interior realizat doar în nuanţe de alb, gri sau oricare altă culoare, poate fi rece, impersonal şi lipsit de creativitate, însă îţi poţi baza amenajarea pe o schemă cât mai simplă de culori. Pentru a mări vizual spaţiul, fă în aşa fel încât culoarea întunecată să nu ocupe decât maximum 30% din spaţiu, să devină mai mult un accent pentru crearea de contraste. Chiar dacă alegi doar două culori pentru încăperea ta, joacă-te cu nuanţele şi combină-le în aşa fel încât să se completeze. O schemă simplă de culori este mult mai uşor de aplicat şi menţinut în timp şi conferă un aer elegant amenajării, cu efort minim. Pentru a mări vizual spaţiul, optează pentru alb ca dominantă şi adaugă şi o culoare mai închisă pentru contrast, cum ar fi albastrul indigo, maroul abanos sau, de ce nu, negrul, iar dinamismul îl poţi obţine prin alternarea de nuanţe ale celor două culori principale.

Evită dezordinea decorativă

Anumite stiluri, cum este cel eclectic sau cel boho, se bazează fix pe o dezordine studiată, create cu ajutorul obiectelor decorative şi a textilelor. Dacă vrei ca locuinţa ta să arate îngrijit şi masculin, şi nu ai timp sau chef de asortat nimicuri, optează pentru câteva accesorii bine alese care să se potrivească şi atât. Câteva tablouri sau postere cu subiectele preferate, alături de textilele potrivite, sau o piesă de mobilier ieşită din comun, sunt suficiente pentru a personaliza într-un mod simplu orice amenajare. Dacă ştii că esti genul care strânge diverse, ia şi câteva organizatoare elegante în care să le depozitezi. Alege doar obiecte decorative care să te reprezinte şi care să dea o notă personală spaţiului tău, însă respectă schema de culori pentru o atmosferă unitară. Poţi expune poze făcute de tine, diverse schiţe sau postere cu echipa preferată, iar pentru accesoriile textile alege unele cu un model interesant şi modern, care să completeze amenajarea.

Să creezi o amenajare elegantă, pe gustul tău, este doar primul pas, urmând ca tu să reuşeşti să menţi acest look şi în timp. Poate părea o muncă solicitantă, însă trebuie să ţii cont de ce ai realizat, de ce ţi-ai dorit şi să alegi în continuare obiecte care să se potrivească.