Culorile perfecte pentru o bucătărie spectaculoasă

Culorile şi combinaţiile de culori sau nuanţe reprezintă un aspect extrem de important pentru orice locuinţă şi pentru orice spaţiu, o schemă de culori bine aleasă putând să transforme complet orice amenajare, iar alegerea acestei scheme poate fi un process chiar simplu, dacă ţi cont de câteva idei de bază. Pe lângă efectul vizual pe care îl crează culorile, ele au un impact important şasupra stării noastre emoţionale, unele putând să te agite, altelesă te liniştească, iar altele chiar să te facă să mănânci mai mult. Tocmai datorită acestui impact psihologic trebuie să fi foarte atent atunci când îţi alegi culorile pentru orice cameră, iarbucătăria nu face excepţie. Doar nu vrei te îngraşi degeaba sau, dimpotrivă, săţi dispară complet pofta de mâncare.

Un spaţiu luminos

Culorile perfecte

Numeroase studii făcute în diverse restaurante au demonstrat că atunci când localul era mai întunecos, doar cu iluminare ambientală, clienţii au avut tendinţa de a consuma mai multă mâncare. Asta s-ar traduce prin faptul că dacă tu ai o bucătărie întuncoasă, tu vei mânca mai mult iar în timp, te vei îngrăşa. Păstrează lumina difuză şi culorile foarte închise pentru spaţii destinate relaxării, cum ar fi livingul sau dormitorul, şi încearcă să aduci cât mai multă lumină în bucătărie. Atât pentru pereţi, cât şi pentru mobilier, optează pentru culori deschise, ca albul, galbenul sau bejul, iar dacă vrei culori mai puternice, ca verdele, albastrul sau griul, încearcă să te orientezi spre nuanţe mai deschise ale acestora, ca verdele pal, bleul sau griurile mai albicioase. Poţi folosi şi culori închise, ca maroul, negrul sau albastrul cerneală, dar foloseşte-le mai mult ca accente, ca de exemplu pentru blat, mânere sau electrocasnice, astfel încât elesă ocupe maxim 30% din amenajare.

Atmosferă caldă

Alte studii credibile au demonstrat că lumina rece, indiferent de intensitate, te va face să mănânci cu 30-40% mai mult, la fel ca şi o atmosferă întunecoasă. Ca tu să îţi menţi silueta, şsănătatea, e indicat să alegi becurile cu lumină caldă şi să nu te zgârceşti la numărul corpurilor de iluminat. Un alt studiu asupra culorilor a demonstrat că un interior amenajat exclusiv în culori reci, ca albastrul sau griul rece, nu crează un ambient prea prietenos, în care să te bucuri de mâncare. Pe lângă faptul că nu îţi va face prea mare plăcere să mănânci într-o astfel de bucătărie, nici nu te vei simţi prea înclinat să găteşti, aşa că cel mai bine pentru apetitul tău, este să alegi culori şi nuanţe caldeşi luminoase. Optează pentru nuanţe luminoase de galben, bej, verde sau pentru griuri amestecate cu nuanţe calde. Poţi folosi şmateriale cu aspect mai poros, mai texturat, ca lemnul, preferabilesenţe deschise ca stejarul, fagul sau frasinul.

Câteva combinaţii interesante

Dacă eşti descurajat şi te gândeşti că bucătăria ta va fi prea plicticoasă, fiind obligat să combini doar nuanţe fără personalitate, te înşeli. O combinie foarte căutată în ultima vreme, este cea dintre albul unt şi albastrul cerneală, însă albulva trebui să fie majoritar, zugrăveala şi fainţa având această nuanţă. Uşile mobilierului de bucătărie pot fi albastre, iar pardoseala poate fi una ceramică, cu modele delicate albastre pe fundal alb, sau, pentru puţin dinamism, poate fi chiar pardoseală din lemn. Poţi obţine o combinaţie interesantă se poate obţine şiprin alăturarea unei zugrăveli albe cu o faianţă cu tuşe de galbenşi o podea în nuanţe de verde. Intr-o bucătărie mică, mobilierul este de preferat să rămână alb sau în nuanţe de bej, cu elementele decorative ca mânerele să fie aurii.

În locuinţa românească, bucătăria a fost mereu, şi încă este, sufletul casei. Este spaţiul în care se adună membrii familiei, se savurează mâncarea şi se poartă cele mai intime discuţii. Tocmai pentru a fi un spaţiu sigur şi plin de căldură, bucătăria trebuietratată şi decorată cu atenţie şi drag.