Cel mai scump serial produs vreodată e meh

Să ne înțelegem. Sunt un fan al universului Tolkien. AM văzut și revăzut filmele, am citit cărțile, sunt abonat la canalele de youtube, tot tacâmul. Știrea de acum câțiva ani despre serialul Lord of the Rings m-a bucurat peste măsură. Sunt unele elemente din audiovizual la care mă bucur ca un copil în magazinul cu jucării. 

După aceea a venit epoca woke. În care, doar cu scopul incluziunii sociale și al infamului political correctness, am început să vedem povești modificate genetic. Știți și voi la ce mă refer, nu vreau să mai intru în detalii, am făcut-o deja în clipul acesta: Bun, acum să revenim la serialul Lord of the Rings – The Rings of Power. Pe 2 septembrie a avut premiera pe Prime Video, serviciul de streaming de la Amazon. Cu două episoade, care în primele 24 de ore, după spusele lor, au adunat 25 de milioane de vizionări. Ca termen de comparație relevant, House of the Dragon a avut în primul weekend de la premieră sub 10 milioane. 

Acum, să vă spun de ce cred eu că este mediocru. 

Amazon a cumpărat drepturile de televizare de la  moștenitorii lui Tolkien doar pentru cărțile Lord of the Rings și The Hobbit, plus anexele. Dar nu au drepturile de televizare a cărții The Silmarillion. Problema este că acțiunea din serial se petrece în timpul celei de-a doua epoci, care e descrisă cel mai bine fix în Silmarillion. Astfel, creatorii The Rings of Power sunt nevoiți să omită detalii importante și să improvizeze altele. Acesta e doar un argument despre acuratețea adaptării. Să mergem mai departe.

Povestea este prima pe care o vezi, dacă tot restul e ok. Să explic: dacă se vede bine și se aude bine, te poți concentra pe poveste. Și povestea ar trebui să te atragă din primele minute. Cel mult, din primul episod, nu? Ei bine, aici nu se întâmplă asta. Da, arată impecabil, muzica e excelentă, e și niște actorie decentă pe acolo. Dar povestea nu este fascinantă, așa cum, cred eu că ar trebui să fie. Nu are un cârlig care să mă prindă și să nu îmi mai dea drumul până la final. Eu am o explicație pentru asta. Producătorul serialului este aceeași entitate cu distribuitorul serialului. Și se pare că deja sunt planificate cinci sezoane din acest serial. Deci nu mai e nevoie ca cei care produc serialul să impresioneze și să convingă distribuitorul să cumpere produsul lor. Fiindcă deja e cumpărat. Lipsește episodul pilot, așa cum toate marile seriale au avut până acum. Ceea ce crează buzz-ul pe social media, care te pune pe tine să postezi pe twitter după ce te uiți. 

Buzz-ul există, totuși, însă nu este foarte pozitiv. Internetul colcăie de comentarii negative și, aparent, dovezi ale unui fenomen meschin: celebra pagină imdb.com, care e deținută de Amazon, a șters toate recenziile negative pe care le-a primit serialul până acum. Astfel că, pe site, serialul face, cum s-ar spune, de la foarte bine în sus. 

Nu mă deranjează asta, nu prea sunt eu omul să scrie recenzii pe site-uri, dar e dubios. Internetul s-a răzvrătit și împotriva băgării pe gât a unor personaje de culoare din toate rasele: avem elfi, hobiți, oameni și da, orci de culoare. Problema e că internetul nu are filtre și toată răzvrătirea aia s-a tradus în rasism. 

Să revenim la ce e pe ecran, fiindcă, în cele din urmă, asta contează. Avem o Galadriel tânără, jucată de actrița aceasta din Suedia, pe care o cheamă Morfydd Clark și care e simpatică, dar doar atât. Personajul e construit vulnerabil, “cu fitil scurt,” dacă îmi permiteți expresia aceasta referitoare la temperamentul elfei. Aici e o problemă destul de mare din punctul meu de vedere fiindcă Galadriel e un personaj destul de iubit de fanii universului Tolkien, iar ea este unul din cei mai puternici Elfi, mai frumoasă decât oricine altcineva din Middle Earth, mai înțeleaptă și mai puternică. Tolkien însuși o descrie ca fiind cea mai frumoasă și mai puternică elfă rămasă în Middle Earth în a treia epocă.

O altă chestie este lipsa de violență grafică pe ecran. Nu sunt un împătimit al violenței, dar dacă îmi arăți un orc care taie un elf pe gât cu lama, mă aștept să văd sânge curgând din rană. Dar nu văd, că trebuie să se uite și copiii la serial, nu, Jeff Bezos?

Cel mai și cel mai deranjant aspect la acest serial este ritmul lui. Deja eu sunt la al treilea episod, fiindcă atâtea au apărut și încă suntem în stadiul în care ne prezintă personaje noi, ne acomodăm cu universul poveștii. Durează foarte mult până să ajungem undeva și acele mici cliffhangere de la finalul episodului nu sunt suficiente. Nici măcar misterul creat în jurul personajlui căzut din cer nu este suficient. Vă zic de acum, pronosticul meu e că e Gandalf. 

Nu are doar părți proaste, de aceea nu zic că este un serial prost. E mediocru, ceea ce, având în vedere așteptările mele și bugetul cu care s-au lăudat, îl face dezamăgitor. Dar, are o imagine impecabilă, efectele vizuale, atât CGI cât și cele practice sunt exemplare, muzica este superbă, ai presărată și niște actorie decentă pe acolo și până la urmă, e plăcut de privit.