Incluziunea socială băgată pe gât – în filme și nu numai

Acum ceva timp, Academia Americană de Film a anunțat niște reguli noi pe care trebuie să le îndeplinească un film pentru a putea fi eligibil să fie nominalizat la cel mai bun film. Regulile sunt despre incluziune socială. Concret, unul din personajele principale trebuie să fie parte a unei minorități rasiale sau de identitate. Da, au mers atât de departe încât preferințele sexuale ale personajului devin prioritare, chiar atunci când nu sunt relevante pentru poveste.

Această mișcare se simte și în producțiile TV. Studiourile Amazon au primit feedback negativ pentru includerea unui hobbit de culoare în serialul The Rings of Power, care urmează să aibă premiera pe 2 septembrie. Sequel-ul serialului Vikings numit Valhalla, produs de Netflix a primit și el feedback negativ din partea internetului pentru distribuirea unei femei de culoare în rolul unui viking pe nume Jarl Haakon, care a existat și care a fost mai alb ca electoratul lui Donald Trump.

Americanii disperați după incluziune au mai multe reguli, toate cam în aceeași direcție. Reacțiile negative au apărut atunci, dar, de teama activiștilor care aruncă cu pietre virtuale în oricine li se opune, lumea cinematografiei merge pe burtă și respectă regulile.

În primul rând, ar trebui să menționez că industria americană de film dictează trendurile în toată lumea cinematografiei. Chiar dacă europenii încearcă un aer de superioritate față de americani, până la urmă, toți se aliniază la normele impuse de mașinăria de la Hollywood.

Asta înseamnă că festivalurile de film din Europa ajung și ele în aceeași oală. Doar că aici oala este una fandosită, plină cu fructe de mare. Cumva, de fapt, europenii au făcut astfel de filme dinaintea americanilor, doar că într-un fel care nu e forțat.

Ce fac americanii cu noile lor reguli este un soi de limitare a creativității. Există, și vor exista întotdeauna, o grămadă de filme foarte despre un bărbat alb heterosexual, dar aceste filme nu vor fi eligibile să fie nominalizate pentru cel mai bun film, deoarece nu respectă noul regulament al academiei americane de film. Ceea ce este, după toate normele mele de logică și echitate, nedrept.

Am vorbit mai mutle despre acest subiect în clipul de mai jos, unde am recomandat și câteva filme all-inclusive, ca să nu arunce comunitatea liberală cu pietre virtuale în mine: