VIDEO – Țepele din jocurile video – Evanghelia Gaming-ului Ep. 7

Data trecută la Evanghelia Gaming-ului am stabilit că jocurile video la 60 de euro nu au fost niciodată mai ieftine. Acum vom vorbi despre cum ele nu costă doar 60 de Euro de foarte mult timp. Asta din cauză că oamenii din spatele producțiilor au găsit tot felul de metode prin care să ne atragă să plătim mai mult, ca să facă un ban în plus. Dar asta oare provine din lăcomie ori din necesitate? Ei bine, despre asta vom vorbi astăzi.

DLC și SEASON PASS

Image result for season pass

La o primă privire, pare că jocurile video sunt imune la inflație. Dar oare sunt într-adevăr? Fiindcă ele au rămas tot la prețul de 60 de euro. Sincer nu cred ca știe cineva motivul. Nu îmi imaginez că s-au întâlnit pe ascuns mai marii industriei și au complotat în secret ca să împiedice creșterea prețului. Dar la un moment dat, cumva a apărut conceptul de a taxa bani pe lucruri extra care uneori sunt de-a dreptul exploatatoare. Ca de exemplu ideea de Downloadable Content sau DLC. Care practic înseamnă că jocului inițial i se adaugă mai mult timp de jucat, contra cost. Poate fi cu părți noi anexate modului single player, deși acest lucru se întâmplă extrem de rar în zilele noastre. Pe lângă acestea, sunt și expansiunile care sunt un fel de DLC mai cărnos, ca să mă exprim astfel. A doua variantă de DLC este în mediul multiplayer. Asta se întâmplă extrem de des în zilele noastre. În special la jocurile de tip shooter la care se adaugă hărți, arme ori alte lucruri care să te facă să dai bani pe ele. În afara celor 60 de euro dați pe prețul inițial al jocurilor.

De regulă ele sunt lansate la câteva luni distanță unul față de celălalt și dacă vrei să le ai pe toate, le poți cumpăra la pachet, sub formă de Season Pass, ca în talcioc. Trei la preț de două și așa mai departe. Ideea din spate e să te facă să crezi că tu cumperi la reducere, dar de fapt, deja ai dublat aproape banii inițiali de joc pentru conținutul extra. Nu dau neaparat în conceptele respective, dar mi se pare prematur să cheltuiești bani înainte ca jocul să apară, sau ca aceste conținuturi să fie lansate pe piață. Fiindcă le poți lua înainte ca jocul să apară. 

Pre-Order sau MTX

Alte încercări de a încasa bani în plus vin sub forma pre-comenzilor. Anume, poți plăti integral jocul cu luni înainte ca acesta să apară și primești anumite lucruri în plus. Acestea din urmă rareori sunt de lungă durată, iar eu am aflat aproape de fiecare dată că mă puteam lipsi de ele. Fiindcă la câteva ore de gameplay după, au devenit inutile pentru progresie. Ideea din spate este că suntem momiți, crezând că primim ceva de substanță, când realitatea este alta.

Apropo de lucruri fără substanță, a venit timpul să vorbim despre micro-tranzacții, altfel numite MTX-uri. Ele sunt o formă de jocuri de noroc în care cumperi anumite cutii cu recompense aleatorii. Belgia cel puțin așa le-a denumit și le-au interzis prin lege. Un lucru care mi se pare foarte corect. Fiindcă sunt menite să exploateze copiii și oamenii care nu înțeleg mecanismele perverse din spatele lor. Acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care lăcomia unor oameni de business încearcă să ne ia din buzunar, banii prin manipulare. Acum vă voi lăsa cu clipul de mai sus și vă urez spor la vizionat.