În acest episod, m-am gândit să fac o mică analiză despre prețul jocurilor video. Mai ales că foarte multă lume se plânge de cât de scumpe sunt. Dar oare sunt într-adevăr scumpe sau e posibil ca ele să nu fi fost niciodată ieftine? Răspunsul la această enigmă îl găsiți în ediția de astăzi din Evanghelia Gaming-ului

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Dacă ați mai urmărit Evanghelia Gaming-ului, stiți că este seria în care îmi „predic” opiniile despre starea industriei de gaming. Înainte de toate, trebuie să facem un curs rapid de economie. Și anume, despre inflație. Nu vă speriați, e relativ simplu. Un dolar din 1950 valorează acum aproape zece dolari și jumătate. Adică ce puteai cumpăra atunci cu un dolar îți iei acum cu zece. După cum am spus: simplu.

Când Nintendo a salvat lumea gaming-ului în 1985, au ieșit pe piață cu cel mai reprezentativ aparat de rulat jocuri video vreodată. Nintendo Entertainment System sau NES pe scurt. Prețul de lansare în Statele Unite a fost de 199.99 de dolari. Ei bine, conform Biroului de Statistică, în 2018, valoarea reală a lui NES raportată la inflație ajunge în jurul sumei de 470 de dolari. Chestia e că în lei, lucrurile se complică și mai tare. 

Tot ce vine din țara celor liberi devine euro la noi. Altfel spus, un NES ar costa astăzi 470 de euro. În moneda noastră contemporană ar fi măcar 2200 RON. Cât un Xbox One X care a apărut în noiembrie 2017. Tot în 1985, în tabăra Nintendo, a fost lansat revoluționarul Super Mario Bros. Un titlu sinonim cu gaming-ul. Totodată, succesorul lui Mario Bros. din 1983. Costul unei astfel de casete de joc a fost, în 1985, 29 de dolari și 99 de cenți. Convertiți în dolarii de astăzi ar însemna puțin peste 70 de dolari. Adică 70 de euro în partea aceasta a lumii, iar în România ar costa aproape 330 de lei. 

Hai, vă aștept în secțiunea de comentarii cu părererile voastre. Numai bine!

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.