VIDEO – Noutăți pe alese de la Salonul Auto de la Frankfurt

Salonul Auto de la Frankfurt

Salonul Auto de la Frankfurt a adunat câteva zeci de premiere mondiale în acest an. Noi l-am vizitat pe repede-înainte, așa că am fost nevoiți să facem o selecție a modelelor pe care să vi le prezentăm. Nu de alta, dar multe erau încă acoperite atunci când a trebuit să plecăm spre România.

Vestea bună este că am avut suficient timp să studiem noua generație a lui Dacia Duster, un model așteptat de mulți dintre voi. Știm asta și datorită comentariilor de pe YouTube, unde ne-ați tras de guler pentru că nu îl aveam prezentat. Așadar, ne-am ținut de promisiune și aveți mai jos o prezentare video a noului model. Alte noutăți includ Audi R8 RWS, o variantă cu propulsie a supercar-ului din Ingolstadt, care va fi ușor de condus doar pentru cei care știu cum să strunească un V10 de 5.2 litri cu 540 CP și 540 Nm.

Standul Audi a mai avut și alte noutăți, cum ar fi noua generație a lui A8 și două concepte interesante: Elaine și AICON. Cel din urmă ne-a atras atenția, pentru că are un sistem de conducere autonom de nivelul cinci și a renunțat complet la pedale și la volan. Este încă departe de producție, dar subliniază clar intenția Audi de a oferi mașini complet autonome în viitor.

Ferrari a făcut un salt de la California la Portofino, iar totul s-a întâmplat în standul său de la Frankfurt, odată cu prezentarea înlocuitorului roadster-ului său. Denumit după un port din Italia, Portofino are patru locuri și un motor V8 turbo de 600 CP. Este mai rapid și mai dinamic decât California T, având numeroase elemente îmbunătățite. Deloc rău pentru cel mai ieftin Ferrari. Standul Mercedes-Benz a fost situat într-o clădire separată, iar nemții au venit cu o mulțime de concepte și modele de serie. Ne-am concentrat pe două vehicule de producție. Clasa X este primul pick-up de la Mercedes-Benz și vine pe platforma lui Nissan Navara NP300. El își propune să fie accesibil și să aducă noi clienți pentru producătorul german. La polul opus stă Mercedes-AMG Project One. Este un hypercar cu un motor preluat din Formula 1 și va fi construit în doar 275 de exemplare, iar unul pleacă de la aproape 2.3 milioane de euro. Nu visa că o să ai vreodată unul, pentru că toate au fost deja rezervate și vor deveni instant modele de colecție. Adică nu vei găsi unul la ofertă prea curând.

Revenind la mașini mai pentru pământeni, SEAT a venit la Frankfurt cu Arona și cu Cupra R. Cel din urmă va avea doar 799 de exemplare și este cel mai puternic și mai rapid model al constructorului din Martorell. Motorizarea 2.0 turbo livrează 310 CP în varianta cu transmisie manuală sau 300 CP în compania unei unități DSG cu șase trepte. Probabil că vor ajunge câteva și prin România, dar vor fi și ele ținute sub cheie. Skoda a prezentat la Frankfurt noul Karoq, un SUV care îl înlocuiește pe Yeti. În timp ce modelul compact al cehilor s-a cumințit cu design-ul curajos încă de la facelift, înlocuitorul său prezintă un aspect încadrat în tendințele actuale ale mărcii care aparține de concernul Volkswagen încă de la începutul anilor ‘90.

Jaguar s-a prezentat în fața germanilor cu E-Pace, un SUV mai mic decât F-Pace care a împrumutat suspensia lui XF și platforma tehnică a lui Range Rover Evoque pentru a asigura un rival cu comportament dinamic. Fiind în segmentul lui BMW X1, Mercedes-Benz GLA si Audi Q3, pretențiile sunt mari pentru E-Pace. BMW a avut o hală aproape la fel de mare ca Mercedes-Benz la Frankfurt, dar pe noi ne-a atras cel mai tare noul M5. În timp ce Audi s-a gândit și la o variantă cu propulsie pentru R8, o premieră pentru cei din Ingolstadt, BMW a introdus tracțiunea integrală pe M5 pentru prima dată în peste 30 de ani de carieră.

Noul M5 are 600 CP și poate totuși să trimită toată puterea la roțile din spate dacă așa dorește șoferul. Motorizarea rămâne un V8, dar nu va mai fi oferită niciodată cu transmisie manuală, pentru că nu au fost suficienți clienți pentru această variantă în scurta sa carieră alături de generația precedentă a modelului. Ce vă spuneam noi despre transmisiile automate?

Să lăsăm vorbele și să trecem la imagini.