VIDEO – Mercedes-Benz Clasa A: Smartphone pe roți

Mercedes-Benz Clasa A

Mercedes-Benz Clasa A a ajuns la cea de-a patra generație și acum se poate mândri cu titlul de cel mai tehnologizat model al clasei compacte. Evident, asta se aplică în cazul unei variante echipate cu mai multe pachete opționale, dar rivalii săi încă nu se pot mândri cu tehnologiile alături de care a fost lansat acest model.

În cadrul debutului internațional al noii generații A-Class, am avut ocazia să discutăm cu membrii echipei de dezvoltare după ce ne-au prezentat cele mai bune părți ale noii compacte de la Mercedes-Benz. Tehnologia joacă un rol cheie pentru generația tânără, iar Mercedes-Benz Clasa A a fost proiectat încă de la început pentru a fi compatibil cu sisteme de car sharing și asistenți vocali.

Asta înseamnă două lucruri: noul A-Class va putea fi oferit cândva și în cadrul unui serviciu de ”car as a service”, adică mașină de închiriat pe termen scurt, respectiv faptul că poți să le împrumuți mașina prietenilor tăi fără să fie nevoie să vă întâlniți fizic și să le dai cheia și talonul. Sigur, asta nu funcționează pentru varianta standard, îți trebuie un pachet de opționale și să activezi respectiva funcție, deci stai fără griji, că nu îți ia nimeni noul tău A-Class fără să îi dai voie întâi.

Totodată, Mercedes-Benz A-Class are și un asistent virtual, botezat Mercedes și înzestrat cu o voce de femeie. Seamănă cu Siri, dacă mă întrebi pe mine, iar capacitățile sale sunt impresionante. Poate să facă orice altceva în afară de schimbat setări care țin de felul în care rulează mașina, adică nu poți cupla modul sport sau să decuplezi vreun sistem de siguranță sau să activezi tempomatul, dar poți porni încălzirea în scaune și să setezi o destinație fără să fii nevoit să înveți un limbaj de lemn care implică un anumit format al comenzilor. Evident, nu este magie, dar sistemul funcționează și oamenii care l-au dezvoltat spun că el poate să învețe din experiența cu fiecare utilizator. Cu timpul, mașina o să ”știe” ce vrei de la ea și o să fie gata să răspundă mai repede la cerințele frecvente.

Pe partea tehnică, A-Class-ul actual a crescut destul de mult, atât în materie de dimensiuni, cât și în ceea ce privește confortul. Este una dintre cele mai confortabile mașini din segment, însă nu se poate mândri și cu același nivel de sportivitate pe care îl oferea predecesorul său. Varianta AMG ar trebui să rezolve această situație, însă publicul țintă al modelului ar trebui să fie mulțumit de noua configurație. Pleacă de la 30.300 de euro cu TVA inclus în România, iar listele de comenzi sunt deja deschise. O să ajungă în curând în showroom-uri, unde îl vei putea admira și tu dacă este pe lista de modele pe care ți le dorești.

În orice caz, este cu siguranță o variantă care merită luată în seamă dacă vrei un hatchback compact de la un producător premium. Dacă nu te-a cucerit varianta hatchback, ai puțină răbdare, ar trebui să sosească și un A-Class cu o caroserie berlină și așteptăm și noul CLA, iar ambele ar trebui să se bucure de aceleași tehnologii. Ți-am povestit destule despre noul Mercedes-Benz A-Class, este timpul să te invit să urmărești testul nostru. Enjoy!