Ce mașini SECOND-HAND au cumpărat românii în 2022

Iată că după un adevărat periplu printre diverse categorii de mașini: tradiționale noi, electrice noi și electrice second hand a venit momentul adevărului pentru piața auto din România: mașinile second hand cu propulsie tradițională.

La fel ca la cele noi, nu voi face o despărțire între diesel și benzină, și vom vedea împreună un top al celor mai vândute mașini (clasificate după numele fabricantului și mai puțin după modele), din ultimul an, la care voi adăuga (ca de obicei) și câteva „extravaganțe” sau surprize. Asta pentru a vă putea transmite date despre cât mai mulți constructori preferați de români.

Hai să începem! Înainte de toate o să va spun că numărul lor total este doar puțin peste 368.000. Număr care, în situația actuală, mi se pare foarte mare și asta se vede pe străzi.

Dacă la cele noi, leader era Dacia, aici Volkswagen este vârful de lance cu 84.196 de unități. Aici dominator este încă modelul PASSAT și mai ales cel 2.0 TDI, pe locul următor venind firesc modelul Golf.

Pe locul al doilea ne întâlnim,  fără nici o surpriză, cu BMW cu 36.584 de bucăți, în mod firesc aici majoritar este modelul Seria 3        

Pe locul 3 aproape firesc se află constructorul AUDI cu 36.014 unitati, aici leader este modelul A4, urmat îndeaproape de A6. Am mai remarcat că, al modelul A6 cea mai căutată a fost varianta ALLROAD.

Pe locul 4 avem un alt constructor german: MERCEDES cu 23.767 de unități. Aici lupta pentru întâietate se dă între C Klasse și E Klasse, dar e de remarcat și modulul ML-GLE care e foarte căutat și adus.

Extrem de aproape de locul 4, pe 5, la numai 500 distanță se află FORD cu   23.272 unități. Pentru FORD lupta se dă între Focus și Fiesta, dar am remarcat că modelul Transit (deși utilitară) este foarte căutat.         

Pasiunea pentru OPEL este puternică în continuare și îl regăsim pe fabricantul german pe locul 6 cu 21610 de bucăți. Astfel, pasionații sunt în continuare axați pe modelul Astra, urmat de Insignia și, interesant, Zafira (care a depășit Corsa).

Constructorul francez RENAULT rămâne la vârful preferințelor românilor și vine pe locul 7 cu 16949 unități. Dacă la cele noi modelul cel mai căutat era Clio, aici este Megane primul, apoi Clio.

Pe locul 8 de mult așteptatul constructor ceh Skoda cu 16139. Pentru Skoda ierarhia e simplă: Octavia și celelalte. Singurul model care se apropie cât de cât este Superb, dar distanța e mare, foarte mare.

Constructorul național DACIA este pe un uimitor loc 9 cu 15402. Pe mine m-a surprins puțin! Nu sunt destul Dacii pe aici? Mai trebuie să aducem și de pe afară?? Pentru DACIA aș spune ce (surprinzător din nou) domină Logan, care a surclasat Duster (model pe care eu l-aș fi văzut pe locul 1).

 Pe locul 10 îi regăsim pe cei de la TOYOTA cu puțin peste 7500 de unități. Aici majoritar este modelul Auris, urmat de pasiunea românilor pentru mașini mari: Land Cruiser.

Pe locul al unsprezecelea la un nivel de unități foarte  apropiat se află pe SEAT cu 9358, PEUGEOT cu 9234 și NISSAN cu 9179

Iar pe 13 îi vom așeza pe VOLVO cu 7415,  pe Hyundai cu 6735, pe MAZDA cu 6037, pe SUZUKI cu 5052, pe CITROEN cu 4988 și pe KIA cu 4046.

Vă invit să vedeți clipul pentru mai multe informații: