VIDEO – Fără diesel în orașele din Vest. Urmăm?

fără diesel

Fără diesel! Acesta ar fi mesajul legislatorilor și ecologiștilor în ultimii ani, iar o bună parte din această aversiune este cauzată de scandalul Dieselgate. Responsabilitatea este împărțită cu europenii care au cumpărat prea multe autovehicule diesel și au ajuns să polueze în exces orașele în care trăiesc.

În Germania, de exemplu, o decizie din instanță le va permite autorităților locale să decidă interdicția accesului autoturismelor cu motorizare diesel în anumite orașe. Trebuie să menționăm că această restricție ar fi aplicabilă modelelor Euro 5 și Euro 6 abia după 1 Septembrie 2019, la patru ani de la introducerea obligativității primei norme de mediu menționate, ca apoi să mai treacă încă patru ani până la interzicerea mașinilor diesel Euro 6 în orașe.

Între timp, în România, actualul format al programului de înnoire al parcului auto favorizează motorizările diesel, deoarece unele dintre acestea emit mai puține grame de CO2 decât un propulsor comparabil care este alimentat cu benzină. Însă, motoarele cu aprindere prin compresie au emisii mai ridicate de oxizi de azot, iar fix aceste noxe au depășit anul trecut valorile considerate sigure de cercetători. Iar asta se întâmpla în Germania, unde nu îndrăznește nimeni să-și elimine filtrul de particule sau să-și elimine EGR-ul.

Da, aceste lucruri se tot întâmplă la noi și primim comentarii că am devenit prea interesați de mediul înconjurător. Ba mai mult, ni se reproșează că suntem prea ecologiști și că am exagerat cu mașinile electrice. Aceste mesaje nu fac decât să sublinieze cât de departe suntem față de statele din Europa de Vest, unde poluarea este luată în serios. Mai ales când discutăm despre cât de rău ne face tuturor acea poluare. Să recunoaștem cu toții că nu doar mașinile poluează, iar asta este o problemă pe care ar trebui să o pună și autoritățile, însă automobiliștii sunt prea ușor de taxat în comparație cu alte potențiale ținte, cum ar fi diverse corporații și companii care ignoră sau ocolesc reglementările în domeniu cu ajutorul unor armate de avocați.

Până să ajungem la asta, iată ce ar trebui să știi despre interdicția motoarelor diesel în Europa și despre ce s-ar putea întâmpla la noi.