EGR defect. O problemă destul de comună zilele astea, dacă ai o mașină modernă cu multe mii de kilometri la bord. Dar ce înseamnă această avarie?

De cele mai multe ori, supapa EGR suferă o defecțiune după ce o mașină este folosită intensiv în mediul urban și doar pentru drumuri scurte. Problema apare din felul în care este utilizată această supapă, în sensul că nu este deschisă la ralanti. Ea mai rămâne închisă şi atunci când temperatura motorului nu a atins nivelul optim de funcţionare. Dacă mașina ta nu se încălzește niciodată pe drumul dintre casă și birou, să nu te miri că EGR-ul ţi se va defecta peste câțiva ani.

Piesa în sine nu costă foarte mult. Poți cumpăra un EGR nou cu aproximativ 500 de lei pentru majoritatea modelelor, însă acest preț este totuşi orientativ. Practic, înlocuirea ar putea să te coste mai mult la o reprezentanță. Vestea bună este că nici aşa reparaţia nu va însemna o avere, cum ar fi cazul unei noi turbosuflante, a unui DPF sau a pompei de injecție de presiune înaltă. Însă tot este o cheltuială pe care s-ar putea să fii nevoit să o faci ca să fii sigur că mașina va funcționa optim.

Printre simptomele unui EGR defect se numără funcționarea neregulată la ralanti, pierdere de putere, ezitări la accelerație și un consum de carburant mai ridicat. Nu este obligatoriu să observi toate aceste simptome, care ar putea oricum fi provocate şi din alte cauze. Dar EGR-ul ar putea oricând să se numere printre suspecți.

EGR este acronimul de la Exhaust Gas Recirculation, adică recircularea gazelor de evacuare, iar piesa care se ocupă de asta este o supapă controlată electronic sau vacuumatic, după caz. Operaţiunea este necesară pentru scăderea temperaturilor din camera de combustie și pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot (NOx). Mai multe detalii găsești în clipul de mai jos. Enjoy!

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

7 Comments

 1. 1

  Salut Seba.Bravo,imi place cum descrii diversele piese ale motoarelor,in cazul de fata EGR-ul,chiar daca o faci in linii mari.Spune-mi te rog,un motor turbo benzina cu injectie directa trebuie exploatat ca unul diesel turbo?Uite asta as vrea sa vad in clipurile tale viitoare-modul corect in exploatare a diverselor tipuri de motoare(turbo benzina,diesel,injectie directa de benzina,hibride,etc)Merci anticipat.

  • 2

   Salut, Dan.
   Mulțumesc!
   Prezentările acestea le facem în linii mari pentru că nu vrem să plictisim publicul și nici să lungim materialele foarte mult, peste perioada de timp pe care sunt dispuși utilizatorii să o urmărească pe YouTube.
   Cât despre întrebarea ta, în principiu, răspunsul este da. Trebuie să menajezi pedala de accelerație până ajunge la o temperatură rezonabilă motorul, iar apoi îl poți tura în voie. Mai departe de atât, revizii la timp și carburant de calitate și nu ar trebui să ai probleme. Evită să-l ții subturat sau să-l forțezi să accelereze într-o treaptă superioară de la turații joase. Un plus față de diesel ar fi faptul că nu există necesitatea regenerării filtrului de particule, pentru că nu există această piesă la un motor pe benzină aflat în producție în prezent, deci ai scăpat de o grijă din acest punct de vedere.
   Baftă!

 2. 3
  • 4

   Salut, Cristian.
   Este posibil să funcționeze diferit în anumite condiții, dar nu ar trebui să-ți producă o defecțiune gravă. Nu putem garanta că vei trece de ITP cu EGR-ul anulat, s-ar putea să fie probleme la acest capitol.

 3. 5

  Salut ! Dar ce te faci cand ai o cutie automata ? cum sa nu tii motorul subturat ? mai ales in Bucuresti…Ar trebui sa o folosesti in modul manual ( +/-) , dar ai optat pt o cutie automata , pt comfort sa nu mai schimbi vitezele (mai ales in oras). Mi-ar placea sa vad un video despre cutiile automate dublu ambreiaj , in ziua de azi sunt cu ambreiaje uscate si cu ambreiaje umede. Cele cu ambreiaje uscate sunt un esec dupa pararea mea avand in vedere cat de repede cedeaza ambreiajele din cauza temperaturii mari de functionare neavand racire.Am vazut masini la 20k de km cu probleme la ambreiaje. Si ca sa schimbi un kit de ambreiaje uscate de exemplu la DSG din grupul VAG , te costa….mult.Pe mine m-ar fi ajutat sa vad un video la voi despre automatele dublu ambreiaj uscate si umede – cu siguranta nu as mai fi cumparat masina pe care am dat aproape 30 de mii de euro si cu care in 20k de km am probleme cu, cutia automata dublu ambreiaj uscat.

  • 6

   Salut, Gabriel.
   Un prim pas ar fi să eviți drumurile scurte, ca să aibă motorul tău timp să se încălzească și să atingă temperatura optimă de funcționare la fiecare drum. Cât despre transmisiile automate cu două ambreiaje uscate, ar fi destul de complicat să facem un clip din care să le explicăm potențialilor clienți cum să identifice o asemenea mașină fără să fie nevoie să întrebe vânzătorul. Dar ne gândim și la acest subiect pe viitor.

 4. 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.