VIDEO – Ce este EGR și la ce este folosită această piesă

EGR

EGR defect. O problemă destul de comună zilele astea, dacă ai o mașină modernă cu multe mii de kilometri la bord. Dar ce înseamnă această avarie?

De cele mai multe ori, supapa EGR suferă o defecțiune după ce o mașină este folosită intensiv în mediul urban și doar pentru drumuri scurte. Problema apare din felul în care este utilizată această supapă, în sensul că nu este deschisă la ralanti. Ea mai rămâne închisă şi atunci când temperatura motorului nu a atins nivelul optim de funcţionare. Dacă mașina ta nu se încălzește niciodată pe drumul dintre casă și birou, să nu te miri că EGR-ul ţi se va defecta peste câțiva ani.

Piesa în sine nu costă foarte mult. Poți cumpăra un EGR nou cu aproximativ 500 de lei pentru majoritatea modelelor, însă acest preț este totuşi orientativ. Practic, înlocuirea ar putea să te coste mai mult la o reprezentanță. Vestea bună este că nici aşa reparaţia nu va însemna o avere, cum ar fi cazul unei noi turbosuflante, a unui DPF sau a pompei de injecție de presiune înaltă. Însă tot este o cheltuială pe care s-ar putea să fii nevoit să o faci ca să fii sigur că mașina va funcționa optim.

Printre simptomele unui EGR defect se numără funcționarea neregulată la ralanti, pierdere de putere, ezitări la accelerație și un consum de carburant mai ridicat. Nu este obligatoriu să observi toate aceste simptome, care ar putea oricum fi provocate şi din alte cauze. Dar EGR-ul ar putea oricând să se numere printre suspecți.

EGR este acronimul de la Exhaust Gas Recirculation, adică recircularea gazelor de evacuare, iar piesa care se ocupă de asta este o supapă controlată electronic sau vacuumatic, după caz. Operaţiunea este necesară pentru scăderea temperaturilor din camera de combustie și pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot (NOx). Mai multe detalii găsești în clipul de mai jos. Enjoy!