VIDEO: Ce este ESP, cum funcționează și la ce folosește?

ESP

ESP este o tehnologie de siguranță devenită obligatorie pentru toate mașinile noi vândute în Europa. Este obligatoriu de câțiva ani, iar asta a scumpit ușor prețul modelelor care nu îl aveau în standard până atunci, dar este o de bun augur această obligativitate, în caz că mai aveați îndoieli.

La fel ca ABS-ul, tehnologia din spatele sistemului de control al stabilității nu este tocmai nouă, dar este îmbunătățită periodic de furnizorii care le vând producătorilor de automobile aceste ansamble. În funcție de marcă și model, există configurații diferite ale sistemului ESP, care permit funcționarea în diferite moduri și în diverse situații. Un exemplu în această direcție este modul sport al sistemelor ESP/ESC.

Exact ca în cazul ABS-ului, nu ai un motiv real pentru a dezactiva acest sistem atunci când conduci. Singura decuplare pe care o poți face este a sistemului de control al tracțiunii, de care ai putea să ai nevoie dacă rămâi blocat în zăpadă sau noroi și nu reușești să ieși cu sistemele activate. Altfel, este indicat să ai mereu ESP-ul pornit și să conduci cu atenție.

După cum îți voi explica și în materialul de mai jos, ESP-ul nu este magician și nu poate să facă miracole pe șosea dacă te bazezi pe el ca să te facă un șofer mai bun. Cu alte cuvinte, nu poate să încalce legile fizicii pentru tine dacă intri prea tare în viraje sau dacă vei conduce cu anvelope prea uzate sau în condiții meteo nefavorabile și vrei să abordezi toate manevrele de parcă ai fi pe asfalt uscat.

Explicația de mai sus ține de bun simt și responsabilitate în manevrarea unui automobil, dar experiența din viața reală ne-a arătat tuturor că nu toți posesorii de permis de conducere respectă mașinile lor, regulile de circulație și ceilalți participanți la trafic, așa că suntem nevoiți să subliniem și acest aspect. Acestea fiind spuse, este momentul să te invit să urmărești clipul de mai jos.