ABS este o tehnologie destul de veche în industria auto, iar debutul său în lumea moto a avut loc în urmă cu trei decenii. Chiar și așa, încă există destule mașini fără ABS pe șosea, iar mulți șoferi încă nu știu exact ce face acest sistem.

Pe scurt, tehnologia ABS te ajută să frânezi cu toată capacitatea mașinii tale fără să blochezi roțile. Ultimul aspect este cel mai important în această ecuație, deoarece ai mai mult control asupra vehiculului atunci când roțile nu sunt blocate și poți să virezi ca să eviți un accident în timp ce frânezi. Sigur, are și limitări această tehnologie, ca oricare alta, dar acestea sunt legate mai mult de fizică decât de capacitățile sistemului. Mă refer aici la legile fizicii și la faptul că nu vei putea face miracole în materie de frânare cu o mașină doar pentru că are ABS, ci doar îți va face călătoriile mai sigure.

ABS este un acronim de la anti-lock braking system, ceea ce înseamnă fix ce ți-am descris mai sus. O adăugire la sistemul de frânare care previne blocarea roților. Oricum, dacă ești un șofer prudent, vei simți rar spre niciodată sistemul ABS în funcțiune. Asta nu înseamnă că nu este bine să-l ai, desigur, ci că nu trebuie să conduci într-o asemenea manieră încât să-l folosești des.

Nu se strică de la folosire, din fericire, dar înseamnă că nu manifești o conduită preventivă la volan dacă ABS-ul mașinii tale este folosit aproape zilnic. Dacă ți se întâmplă asta, ar trebui să mărești distanța față de vehiculul din fața ta și să anticipezi mai bine ce urmează să se întâmple pe șosea pentru a putea evita necesitatea frânării cu toate resursele de care dispune mașina.

În orice caz, ți-am povestit suficiente lucruri despre sistemul ABS, așa că te invit să urmărești materialul în care îți explic pe scurt cum funcționează și când a debutat în industria auto.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

2 Comments

 1. 1

  Salut. Spune-mi te rog daca tehnologia ABS este prezenta si pe masinile de rally [WRC]. Daca da, De ce? Daca nu, De ce?
  Cu stima Vlad

  • 2

   Salut, Vlad.
   Mașinile din WRC nu au ABS, însă există mașini de curse cu ABS, dar are o configurație diferită de sistemele pe care le găsești pe stradă. Este altă soluție tehnică și nu se compară în funcționare și scop cu cele de la autoturismele obișnuite.
   Piloții din WRC, de exemplu, nu folosesc ABS deoarece mașinile lor au și alt tip de pompă de frână, iar cele două diferențe semnificative față de mașinile de stradă le permit un control mai fin al frânelor. Însă, ca să se bucure de acest control al frânelor, ei au nevoie de o experiență deosebită în manevrarea acestora fără să le blocheze și să intuiască și când îi avantajează blocarea roților.
   Pe o mașină de stradă, nu vei obține niciun beneficiu dacă scoți ABS-ul, pentru că ar trebui schimbată și pompa de frână cu o unitate fără servo-asistență. Iar ca să conduci în siguranță cu așa ceva, ar trebui să fii mereu cu ochii în patru și să ai reflexe impecabile. Ca idee, până și piloții de top din WRC mai greșesc, inclusiv la frânare, deci te las să tragi singur concluziile aici.
   Mulțumim pentru întrebare, îmi place cum ai formulat-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.