RCA pentru trotinete si biciclete electrice – Cavaleria

Anul 2024 începe cu un proiect nou pe masa Senatului care modifica Legea asigurărilor de tip RCA 132/2017, într-un mod curajos aș spune.

Astfel, proprietarii de trotinete și biciclete electrice vor trebui să plăteasca RCA pentru acestea. Acesta nu este un fenomen nou pentru Europa, România punând prin aceasta de acord termenul de “vehicul”, care în legislația națională era văzut doar acela ce se supune înmatriculării/înregistrării. Iată că prin această modificare și celelalte tipuri vor trebui să treacă prin supliciul și cheltuiala asigurării.

Dacă pentru cele care se supun înmatriculării/înregistrării în ceea ce privește identificarea lor lucrurile sunt clare, pentru biciclete si trotinete lucrurile sunt cât se poate de neclare și de ambigue.

Pe lânga o identitate proprie pe care fiecare astfel de vehicul în parte ar trebui să o aibă, este nevoie și de o modalitate de identificare a lor individuală, unică și vizibilă în trafic (cum de exemplu la celelalte este numărul de înmatriculare). În câteva țări Europene inclusiv Islanda exista deja acest proiect funcțional cu numere cu tot.

 

Eu sunt curios cum vor face asta cei de la înmatriculari având în vedere că au dificultăți și la numerele pentru motociclete, de multe ori dând numere pătrate de autoturism în loc de cele de moto. Cum ar fi o trotinetă cu un număr din ăsta?

Legea, în forma actuală, nu prevede nimic referitor la identificare (ca vehicul și nici ca participant la trafic) spunând ceva de “posibilitatea” identificării electronice daca nu e afectat GDPR-ul. Dar păgubitul cum va identifica vehiculul electronic când ăla va trece ca gândul pe lângă el după ce l-a lovit??? 

Mai mult și încadrarea ca vehicul este de-a dreptul comică:

Astfel, proiectul de lege defineşte ca fiind vehicul orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie, dar care nu se deplasează pe şine cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau masă proprie mai mare de 25 kg şi o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h; orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menţionat, indiferent dacă este cuplată sau necuplată; tramvai. Ce legătură are asta cu trotinetele??