Cinci soluții de transport alternativ pentru vară

hoverboard si tricicleta

Vara este cel mai bun moment ca să schimbi felul în care te miști prin oraș și să cauți soluții de transport alternativ. Nu vorbim despre o mașină nouă, ci despre moduri ingenioase de transport, ecologice, sănătoase și eficiente. Dacă locuiești într-o metropolă precum Bucureștiul, sigur știi ce chin e să înoți prin aglomerație. Te-ai gândit adesea cum ar fi să poți fenta coada, însă de cele mai multe ori pur și simplu n-ai avut ce face. Nici o problemă, am pregătit câteva idei pentru tine.

Sunt destul de comod în privința transportului de zi cu zi. De cele mai multe ori, prefer să merg cu mașina pe distanțele medii, de câțiva kilometri. Mai ales atâta vreme cât, din păcate, nu există o alternativă decentă de transport în comun. Ce-i drept, încerc să evit autobuzele și tramvaiele pe cât posibil, pentru că nu agreez “condițiile” oferite de respectabila Regie de transport public a Capitalei.

Vara lui 2017 e momentul schimbării

Ei bine, începând chiar din primăvară, am fost surprins să văd mai mulți oameni pe biciclete, pe trotinete și pe alte mijloace alternative față de anii trecuți. Pe lângă scuterele clasice și motocicletele, care implică o cheltuială de câteva mii de euro (eu îi spun investiție în fericirea personală), ai suficiente alternative mai accesibile, ce te vor scoate din monotonie și îți vor rezolva problema transportului urban. Am o listă cu cinci idei de transport alternativ care sunt potrivite pentru vară. Fiecare te poate ajuta să uiți de mașină fără să simți că îți pierzi timpul sau banii pe prostii.

Bicicletă clasică sau hibridă

bicicleta pe calea victoriei

Poți să cumperi o bicicletă cu nouă sute sau cu nouă mii de lei. Dacă bugetul tău bate în plafonul superior, poți chiar alege între o bicicletă specializată sau una hibridă, cu asistență electrică. Orice ai cumpăra, vei experimenta un mijloc de transport ecologic, care te poate ajuta să-ți îmbunătățești condiția fizică. Îți recomand să închiriezi înainte să cumperi, ca să știi ce tip de biclă ți se potrivește și cum e viața de biciclist. Nu uita de cască și de antifurt!

Trotinetă sau role

trotineta

Dacă nu îți surâde ideea unei biciclete, poți apela la o trotinetă. O iei cu tine aproape oriunde, fără efort, și nici nu o să o simți dacă o ții în portbagaj. Dacă ești începător, aplică politica pașilor mici: parchezi mașina la câteva minute distanță de locul unde ai treabă și continui drumul cu trotineta. Până te înveți. Cu trei sute de lei cumperi o trotinetă decentă. Dacă plouă, cum am pățit noi la ședința foto, ar fi bine să ai în geantă și o pelerină de ploaie.

Rolele sunt și ele o alternativă fun, dar pentru ele trebuie să ai mereu la tine încălțări de schimb. În plus, rolele necesită antrenament mai mult ca să le stăpânești. Orice ai alege între cele două variante de mai sus, vei ajunge cu zâmbetul pe buze la destinație. Nici rolele nu costă foarte mult. Trei sute de lei ar trebui să fie de ajuns pentru o pereche „entry level”. O să te ajute și la moral. Ai văzut oameni supărați pe trotinetă sau pe role? Nici eu.

Skateboard/longboard/penny board

skateboard

Dacă rolele și trotineta nu îți satisfac nevoia de senzații tari, poți să-ți încerci talentul pe un skateboard. Ai de făcut o alegere între placa “clasică”, un penny board, sau un longboard. Cel din urmă are cel mai mare ampatament din categoria skate, pe când un penny board abia dacă are loc să-ți pui tălpile. Încearcă-le pe toate înainte să decizi care ți se potrivește. Două-trei sute de lei îți ajung pentru un model nou-nouț.

Hoverboard

hoverboard

Prin 2015 au apărut pe piață primele hoverboard-uri. Sunt relativ ușor de folosit și au devenit mai sigure din punct de vedere al circuitelor electrice. Altfel spus, acum le încarci fără teamă că o să provoci un incendiu. Hoverboard-urile sunt o alternativă la mersul pe jos și pot fi distractive dacă poți să îți păstrezi echilibrul pe ele. În plus, unele modele îți permit să și ții în mână o umbrelă, pe vreme rea.

Prețul este ceva mai ridicat, iar la modelele din gama „premium” poți ajunge chiar și la ordinul miilor de euro. Dar, dacă ții cont că un model din prima generație Segway costa cât o mașină nouă, parcă îți mai revine optimismul. În 2017, poți cumpăra un hoverboard nou de nivel „entry” cu trei-patru sute de euro.

Trotinete și scutere electrice

trotineta electrica

Am ajuns la categoria jucăriilor ceva mai costisitoare, dar avantajul lor este că îți asigură mișcare fără efort și fără poluare directă. Poți să parcurgi zece kilometri dintr-un foc pe o trotinetă electrică de aproape 1.000 de euro. Scuterele electrice sunt încă și mai scumpe, dar asigură o autonomie cel puțin la fel de mare. Scuterele au micul inconvenient că nu pot fi duse în apartament. În lift nu încap, iar pe scări trebuie să fii neam cu Hercule ca să le poți căra. La fel ca la toate celelalte sugestii de mai sus, te sfătuiesc să încerci înainte să cumperi.

Zeci de ore petrecute în trafic?

trafic bucuresti

Automobilele sunt pasiunea vieții mele și nu am cum să fiu un inamic al mașinilor, dar conștientizez că nu este bine să stau doar la volan. Mai ales că „stau” devine prea adesea cuvântul-cheie. Pentru un pic de variație și de dragul vitezei, am momente în care renunț la autoturism ca să mă descurc exclusiv cu picioarele din dotare. De exemplu, nu merg cu mașina la cumpărăturile săptămânale sau zilnice.

Îmi place să merg pe jos când transport cumpărăturile, pentru că așa evit să mă izolez de orașul și de cartierul în care locuiesc. Mașina în care ești șofer sau pasager devine mult prea repede o capsulă ermetică, în care sigur vei rata vibrațiile și ritmul Capitalei. Vestea bună este ca poți să faci o schimbare pozitivă în viața ta și să simți orașul altfel. Nu costă mult, iar totul poate căpăta contur din timpul verii.

Dintre cele cinci propuneri de mai sus, una sigur ți se potrivește. Tu ce ai încercat până acum?