Hagi, Messi, Maradona, Ronaldo – TOȚI SUB ACELAȘI ACOPERIȘ
Ce e fotbalul? Sportul rege. Câte postere ai avut pe perete cu Hagi, Messi, Del Piero? Îți aduci aminte emoțiile pe care le-ai simțit când vedeai meciurile Naționalei?
Să se fi schimbat în vreun fel modul în care oamenii se raportează la artiști, specialiști sau fotbaliști încă în viață? Nu de alta, dar noi facem valuri, baluri și statui mai mult „in memoriam”. În fine, nu știu cât e ăsta un lucru specific României și cât nu. Cert e că s-au întrunit câțiva oameni dedicați și cu spirit întreprinzător care au scos fotbalul din întuneric, l-au rafinat și au pus bazele unui muzeu la standarde europene. Și au făcut o treabă excelentă.
Deloc întâmplător, ba chiar foarte bine s-au orientat, l-au pus în buricul târgului. Fiind așa la stradă, îl poți repera foarte ușor și îți poate fura privirea să te convingă să îl vizitezi pe loc, pentru a vedea ce și cum au meșterit băieții ăștia de i-am pomenit adineauri, pe terenul care găzduiește Muzeul Fotbalului.
N-o să dau prea mult din casă, pentru că merită să-l vizitați și voi, dar trebuie să spun că Muzeul Fotbalului este un loc destul de generos în care istoria și nume legendare fac driblinguri, cu accent pe vârfurile care au transformat fotbalul într-un spectacol – Messi, Ronaldo, Maradona, Ibrahimovic – ca să prezentăm mai întâi oaspeții, dar vă las aici câteva imagini pentru a vă face singuri o idee.
Câte mingi, autografe, tricouri de colecție, fanioane și vuvuzele, atâtea și experiențe interactive, care adunate și însumate ne oferă cel mai tonic și nostalgic desfășurător până la timpul ăsta. Era și păcat să se pună praful pe ele, uitate într-o cameră și găsite peste zeci de ani de către un nepot sau nepoată care nu are nici măcar o idee despre istoria lor și însemnătatea acestora. Experiența vizitării unuiastfel de loc este întregită de interacțiunea cu oamenii care asigură bunul mers al lucrurilor și care sunt la datorie aproape zi de zi, de marți până duminică, în intervalul 11:00-19:00.
Era să uit de faptul că acesta este primul muzeu de fotbal deschis în Europa de Est, iar clădirea în care acesta se desfășoare are 1500mp. Există 8 niveluri de experiențe diferite, precum camera interactiva, camera dedicată echipei naționale, camera dedicată fotbaliștilor internaționali și camera unde poți îți pune în practică talentul tău de fotbalist. Prețul unui bilet este de 49 de lei pentru persoanele peste 14 ani și 33 de ani pentru copiii în vârstă de până la 14 ani, dar dacă vii într-o echipă de 11 persoane, fiecare membru are parte de un discount, prețul pentru un bilet este de 42 de lei.
Text: Emilia Valentina Marin