World Cup Qatar 2022 – fantome, miliarde de dolari, corupție și ipocrizie. Vizionare plăcută!
Pe 20 noiembrie începe Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Desfășurarea unui campionat mondial într-o țară precum Qatarul a născut numeroase controverse, și pe bună dreptate. O să le luăm pe rând. Dar înainte, mi-ar plăcea să punem toate datele în context. Qatar este o țară peninsulară din Golful Persic, cu o populație de aproximativ 2,8 milioane, dintre care doar vreo 300.000 de persoane sunt cetățeni, restul de 2,5 milioane fiind străini. Din considerente economice, Qatarul se situează pe locul 4 în toată lumea ca venit pe cap de locuitor. Din aceeași categorie, este pe locul 3 în lume în materie de rezerve de gaze naturale și petrol. Ceea ce face Qatarul special. Religia oficială este Islam. În Qatar homosexualitatea este ilegală, relațiile amoroase extraconjugale la fel. Nici măcar nu ai voie să dormi în aceeași încăpere cu o persoană de sex opus, dacă nu sunteți căsătoriți. Bun, să ne apropiem de fotbal. FIFA a ales încă din 2010 Qatarul ca țară organizatoare și de atunci au început sprâncenele să se ridice. Este prima țară musulmană care găzduiește o cupă mondială. În Qatar este foarte cald, după cum vă puteți imagina. Așa se explică desfășurarea evenimentului la sfârșitul anului, spre deosebire de iunie-iulie, așa cum a fost până acum. Clima din Golful Persic este deșertică, iar în timpul verii poate sări lejer de 50 de grade Celsius. Deci, jucăm în sezonul toamnă-iarnă. E impropriu spus că jucăm, joacă echipele care s-au calificat. Naționala României nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din anul 1998, când Hagi era căpitan.
Luna Noiembrie la ei nu e ca la noi: prognoza anunță temperaturi de peste 30 de grade celsius în unele zile.
Qatar nu stătea tocmai bine în infrastructura sportivă în 2010, atunci când a câștigat licitația pentru organizarea Campionatului Mondial din 2022. Dar s-a pus și a construit. Estimările cheltuielilor Qatarului pentru organizare sunt de peste 200 de miliarde de dolari. Cele șase stadioane pe care vor juca cele 32 de echipe calificate au aer condiționat, deși sunt stadioane deschise. Consumul energetic pentru asta este unul imens, chiar dacă se laudă ei cu panouri fotovoltaice, nu vor fi suficiente. Cu toate astea, noi ne temem de amprenta de carbon atunci când bem cu paiul.
Suficient cu date și statistici, să trecem la informațiile cu adevărat importante. The Guardian a publicat un raport care vorbește despre peste 6500 de persoane decedate în Qatar de când a câștigat licitația pentru găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal. Este vorba despre lucrători din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka , iar raportul reprezintă date compilate din surse guvernamentale, ambasadele și consulatele țărilor respective. Cifra este mai mare, cu siguranță, întrucât statisticile acestea nu includ morți din țările care trimit cei mai mulți muncitori în Qatar: Philippine și Kenya. Din 2010, Qatarul a demarat un proces amplu de construcție și modernizare, majoritar ca pregătire pentru Campionatul Mondial. Pe lângă stadioane, au construit drumuri, un aeroport nou, toată infrastructura de transport, hoteluri și altele.
Dar de ce au murit atât de mulți oameni? Oficial, sunt raportate foarte puține decese cauzate de accidente la locul de muncă. Restul sunt încadrate la cauze naturale. Problema e că aceste cauze naturale se referă la, de exemplu, stop cardio-respirator sau infarct. Și eu cred că aș face infarct dacă aș lucra la peste 50 de grade celsius. Poate nu l-aș face pe șantier, dar dacă mor în tramvai, cine m-a omorât, tramvaiul sau șantierul pe care am stat 10 ore în soare?
Într-o declarație, un purtător de cuvânt FIFA a declarat că și-a luat angajamentul să protejeze drepturile muncitorilor la proiectele pentru Cupa Mondială. “Prin măsurile foarte stringente de siguranță din locații, frecvența accidentelor pe șantierele Campionatului Mondial a fost scăzută în comparație cu alte proiecte din lume. ” au spus purtătorii de cuvânt FIFA, fără să ofere vreo dovadă în acest sens.
Probabil ați observat că subiectul este controversat. Declarații peste declarații, unii boicotează sau îndeamnă la boicot, precum legenda Manchester United, Eric Cantona. Alții fac campanii de zece milioane de dolari precum legenda Manchester United, David Beckham.
Dar hai să vedem, cum e cu ipocrizia? Standardele duble, dacă vă sună mai puțin dur. Din 2010 până acum, mai multe acuzații de corupție au fost făcute asupra oficialilor FIFA, vizând, în principal, frauda și mita. Concret, mai multe surse din interiorul Federației au arătat cu degetul spre sume mari de bani primite pentru drepturi media și de marketing, și chiar pentru influențarea deciziei de a organiza Cupa Mondial din 2022 în Qatar. În 2015, greii Sepp Blatter, președintele FIFA de atunci și Michel Platini, vicele, au fost suspendați din funcție.
Revenind la ipocrizie. În 2014, Brazilia a fost gazda Cupei Mondiale. Brazilia este o țară cu un nivel de corupție și criminalitate foarte ridicate. Sigur, fotbalul este sfânt acolo, dar cum credeți că au fost tratați muncitorii brazilieni care au lucrat la pregătirea evenimentului, având în vedere diferențele de clasă socială ca de la cer la pământ? Totuși, ne-am uitat cu toții la televizor. Peste patru ani, Rusia a organizat evenimentul. Toată lumea știe cât de corupți sunt rușii. Aveți voi vreun resentiment că v-ați uitat la finala de la Moscova dintre Franța și Croația? Eu nu am. Și fac pariu că nici Eric Cantona nu are.
Sigur, puteți spune că de data aceasta, în Qatar se întâmplă ceva special, având în vedere, în primul rând, cum tratează drepturile omului și în al doilea rând, legăturile cu fotbalul pe care țara peninsulară le are. Atunci când am auzit că va avea loc în Qatar Cupa Mondială de anul acesta am zis: ce treabă are Qatarul cu fotbalul?
Vă invit să vedeți materialul complet mai jos: