Trenduri ieşite din comun în designul interior

Odată la ceva timp, printre trenduri şi compoziţii inspirate şi elegante, se mai strecoară şi unele amenajări sau obiecte de mobilier mai bizare, concepute special pentru a şoca sau pur şi simplu pentru a se potrivi cu gusturile mai ieşite din comun ale unor beneficiari speciali. Designeri celebri creează piese de mobilier ciudate pentru a da un vibe excentric unui interior altfel banal sau concep de la zero amenajări ieşite din comun pentru a lansa noi trenduri sau pentru a mulţumi diverse vedete. Câţiva designeri au reuşit chiar să transforme kitschul în artă, alţii pur şi simplu s-au inspirat din surse neconvenţionale sau au folosit materiale deosebite.

Kitschul ca inspiraţie

Trenduri ieşite din comun

Atunci când auzim cuvântul “kitsch”, ne gândim automat la ceva de prost gust, la opulenţă prost înţeleasă şi la obiecte de calitate îndoielnică. În mod normal, am avea dreptate, însă câţiva designeri renumiţi la nivel mondial s-au inspirat din acest fenomen şi au creat amenajări cu adevărat spectaculoase. Bineînţeles că nu e uşor să incluzi kitschul în locuinţă şi să obţii un efect vizual de calitate, dar când elementele aparent fără legătură sunt combinate cu pricepere şi măsură, rezultatul poate fi unul interesant şi echilibrat. Secretul este să foloseşti doar câteva accesorii sau piese de mobilier ce duc înspre kitsch şi să le găseşti locul într-o amenajare cât mai simplă pentru a putea controla efectul final.

Interioare Steampunk

Trenduri ieşite din comun

Deşi Steampunkul nu este un curent foarte cunoscut la scară largă, în timp a devenit un adevărat stil de viaţă, fanii adoptând vestimentaţia specifică dar şi stilul de a decora. Acest trend a preluat elemente specifice epocii victoriene, dar şi influenţe industriale din acea perioadă. Când spunem “steampunk” trebuie să vizualizăm Londra secolului XIX, iar compoziţiile inspirate de acest trend se remarcă prin accesorii vintage, mobilier din lemn sculptat închis la culoare, culori închise şi elemente metalice expuse.

Eclectism hippie

Despre eclectism am mai discutat şi putem recunoaşte că este un stil interesant pentru că permite îmbinarea mai multor stiluri pentru a se potrivi mai bine cu stilul proprietarului. Totuşi, eclectismul cu influenţe hippie nu este pentru toată lumea. Aceste compoziţii combină multe elemente şi culori foarte diferite, fără a ţine cont de vreo regulă anume. De multe ori, în aceste interioare regăsim şi accesorii de inspiraţie indiană, simboluri yoghine şi texturi de toate felurile. În ceea ce priveşte culorile şi printurile, sunt foarte diverse şi sunt combinate în fel şi chip. Totuşi, atmosfera este una veselă şi dinamică, dar puţin mai sufocantă.

Obiecte cu forme inedite

Pentru personajele mai excentrice, nu e nimic mai plictisitor ca un fotoliu care arată fix a fotoliu. Şi fix pentru cei avizi de obiecte unice, cu forme ieşite din comun, designerii s-au inspirat din cele mai ciudate locuri pentru a crea mobilier deosebit. Ţi se pare că livingul e cam plictisitor? Alege un fotoliu sub formă de mână. Lipseşte ceva de pe noptieră? Caută lampa creată de Philippe Starck care în loc de picior are un AK47 auriu sau argintiu.

Chiar dacă aceste trenduri sunt uşor ieşite din comun, poţi fura puţină inspiraţie şi le poţi adapta pentru o pată de culoare. Puţin excentrism poate fi benefic compoziţiei tale, dacă este integrat cu măsură şi grijă şi poate da o notă personală.