Trenduri de care să uiți în 2019

Dacă săptămâna trecută vorbeam aici despre câteva trenduri care vor prinde avânt în 2019, a venit momentul să ne uităm şi către cele care îşi vor găsi sfârşitul în acest an, conform opiniilor specializate. Cumva, trendurile care vor ieşi din modă anul acesta contrazic fix ceea ce se chinuie specialiştii să implementeze, opunându-se ideii de sustenabilitate şi simţului practic. Vom vedea ieşind din scenă câteva tendinţe care ne-au obosit vizual deja de câţiva ani şi cu siguranţă nici tu nu le vei duce prea mult lipsa.

Eclectism exagerat

Trenduri de care să uiți în 2019

E simplu să detectezi un interior exagerat de eclectic. Dacă ţi se pare că spaţiul te sufocă şi că îţi cad în cap diverse lucruri, e prea mult, chiar dacă totul are o temă şi se încadrează într-o paletă de culori. Având în vedere că în noul an se promovează o atitudine sustenabilă, totul ar trebui să aibă un scop şi să deservească o funcţiune. Eclectismul este un stil deosebit şi plin de personalitate, dar atunci când lucrurile din încăpere te împiedică sau îţi îngreunează procesul de a o folosi, înseamnă că e prea mult. Designul trebuie să meargă mână în mână cu funcţionalitatea iar tot ceea ce se află într-o încăpere ar trebui să fie util într-un fel sau altul. Chiar dacă îţi doreşti o amenajare eclectică, care să se inspire din mai multe stiluri, trebuie să investeşti doar în obiecte ce îţi vor îmbunătăţi viaţa şi în calitate. Trebuie să renunţi la accesoriile de proastă calitate, care se vor umple de praf, şi de diverse lucruri de care chiar nu ai nevoie, ca numeroasele rame de plastic, tot felul de pături de plastic sau de plantele artificiale, care sunt doar o sursă de microbe şi acarieni.

Arta minimalistă

Din câte ne spun revistele de specialitate, multe principii ale minimalismului încep să piardă teren iar primul element care trebuie eliminat este modul minimalist de a decora. Din cauza liniilor artificial de drepte şi uniformităţii generale, acest mod de a decora tinde să fie impersonal şi rece iar tendinţa de acum este cea de a crea amenajări mai apropiate de sufletele noastre şi în care să se simtă clar o notă personală. Ramele simple, albe, gri sau negre, în care s-au înrămat diverse postere cu elemente geometrice, sau extrem de stilizate, nu mai sunt la modă, ele făcând că amenajarea ta să fie una anonimă, şi lipsită de căldură, care ar putea fi găsită oriunde. Ideea specialiştilor este să expui doar obiecte decorative, tablouri şi postere care îţi plac şi care vorbesc despre personalitatea ta, despre gusturile tale şi care să te facă să te simţi ca acasă.

Încăperi monocrome şi fără texturi

Trenduri de care să uiți în 2019

Lookul monocrom a fost în trend destul de mulţi ani, datorită popularităţii minimalismului, însă în timp, s-a demonstrat că o încăpere de acest fel poate părea neprietenoasă şi poate duce chiar la accentuarea sentimentului de singurătate. Pe lângă lipsa culorii, sau diversităţii, şi lipsa unui melanj de texturi potenţează sentimentul de austeritate şi sterilitate prezent în aceste încăperi. Pe lângă alb şi nuanţele de gri, trebuie să existe şi o pată de culoare care să dea viaţă camerei dar şi câteva texturi diferite care să se completeze, cum ar fi fladerul lemnului de la podele sau mobilier cu ţesăturile sau, de ce nu, chiar şi un perete texturat. 

Din fericire, tendinţa din 2019 este de a crea spaţii cât mai funcţionale, dar şi cât mai calde şi mai personale, perfecte pentru a duce o viaţă echilibrată, mai uşoară şi mai plină de farmec. Dacă investeşti cu măsură în calitate, utilitate dar şi in lucrurile care îţi plac, nu ai cum să dai greş.