Trenduri în design interior care au ieşit din topuri

Trendurile în designul interior şi moda apar ca răspuns la nevoile consumatorilor dar şi ca o reflexie a comportamentului şi preferinţele lor, însă unele nu părăsesc niciodată, sub o formă sau alta, topurile şi minţile profesioniştilor. Materialele de calitate, designurile clasice şi culorile de bază nu se vor demoda niciodată şi indiferent de preferinţe şi contextul socio-economic, ele rămân şi se adaptează. Totuşi, sunt şi unele care la momentul apariţiei au făcut valuri, au fost cât se poate de respectate şi au apărut obsesiv prin reviste, filme şi vitrine. Dar odată cu trecerea anilor şi schimbarea mentalităţii, ele au părăsit scena şi sperăm să nu se întoarcă prea curând.

Mobilier de consum

Trenduri care au ieşit din topuri

De “fast fashion” sigur ai auzit, dar probabil nu te-ai gândit că şi în lumea amenajărilor interioare a luat naştere prin anii ’80 un fenomen asemănător, cel de “fast furniture”. Această noţiune descrie perfect mobilierul de calitate cam proastă, cu un aspect totuşi plăcut şi la preţuri mai mici, deci mobilierul de consum. Îţi cumperi o canapea relativ ieftină, cu un design simplu, de care scapi rapid la prima mutare sau când te-ai plictisit. Tipul ăsta de mobilier nu are nici o valoare estetică, e din materiale ieftine şi e prost lucrat, aşa că în timp, ajungi să arunci sume considerabile pe lucruri care nu fac nimic bun pentru casa ta. Alege mai bine obiectele din materiale de bună calitate, puţin mai scumpe, dar care arată într-un fel şi care îţi vor fi alături pentru mulţi ani.

Asortări exagerate

Trenduri care au ieşit din topuri

Mai ţii minte când bunica ta căuta luni în şir draperii care să se asorteze perfect cu canapeaua? Dar şi cu covorul, mobilierul şi mileul? Acest trend a trecut demult în nefiinţă iar specialiştii se bucură pentru că dădea naştere unor amenajări plicticoase şi seci din punct de vedere vizual. Pe lângă faptul că o cameră decorată într-o singură culoare sau cu un singur model poate fi neinteresantă, este şi destul de greu să coordonezi perfect diferitele elemente. În loc să cauţi lucruri prea asemănătoare, alege să combini în funcţie de contraste, să introduci accente de culoare şi să te foloseşti de nuanţe şi modele care să se complimenteze.

Flori artificiale

Acum ceva ani, florile artificiale erau peste tot, în cantităţi abundente, iar orice proprietar care se respecta avea măcar câteva aranjamente pe care le cautase din greu. Din fericire, acest trend a murit, inclusiv variantele de calitate, din mătase, fiind considerate de prost gust. Nimic nu se compară cu plantele naturale iar cele artificiale ocupă loc, colectează praf şi nu arată deloc natural. Dacă îţi doreşti o pată de culoare, optează pentru accesorii înflorate sau chiar pentru câteva plante în ghiveci.

Dacă îţi doreşti o amenajare elegantă şi la modă în locuinţă, renunţă la aceste trenduri şi alege să adunci culori şi combinaţii moderne, plante şi obiecte de mobilier de bună calitate, cu un design deosebit. Atunci când vine vorba de designul interior, calitatea chiar bate cantitatea iar atenţia şi dedicarea îşi vor spune cu adevărat cuvântul.