Cum să decorezi cu ajutorul plantelor

Despre cât de importantă pentru sănătate este prezenţa plantelor în locuinţă am mai amintit, însă trebuie să luăm în considerare şi rolul lor estetic. Un colţ verde, câteva ghivece sau plante bine poziţionate pot schimba o întreagă amenajare din plicticoasă şi banală într-una caldă, personală şi, de ce nu, plină de farmec. Pentru că spaţiul tău să prindă viaţă datorită plantelor, trebuie să studiezi locurile în care ar trebui amplasate, ce specii se potrivesc cu decorul şi ce ghivece şi vaze ar trebui să le găzduiască. Plantele pot deveni o parte importantă a compoziţiei şi o pot modela într-un mod pozitiv.

Ţine cont de proporţii

Ca în toate subiectele ce au legatură cu domeniul amenajărilor interioare, proporţiile sunt vitale. Trebuie să tratăm plantele ca pe orice alt element decorativ, aşa că va trebui să ţinteşti spre obţinerea unui echilibru vizual plăcut. Dacă îţi doreşti să decorezi un spaţiu de dimeniuni mici sau de o înălţime redusă, evită plantele înalte, voluminoase sau atârnătoare şi optează pentru unele micuţe, ca succulentele sau cactuşii, cu ajutorul cărora să alcătuieşti compoziţii interesante şi dinamice. Atunci când ai de-a face cu un spaţiu generos, este de preferat să alegi plante care ocupă mai mult loc, tocmai pentru a umple şi decora armonios spaţiul cu ajutorul vieţii vegetale.

Unde să le amplasezi

cum să decoram cu ajutorul plantelor

Bineînţeles, atunci când hotărâm poziţia unei plante sau a unui colţ verde trebuie să ţinem cont de specie şi de cantitatea de lumină de care are nevoie planta pentru a supravieţui. Pe lângă acest considerent important, că doar nu vrei plante ofilite, trebuie să ţii cont şi de spaţiul pe care îl decorezi şi de efectul dorit. Pentru a decora rafturi goale, alege câteva plante mai mici, în ghivece colorate sau cu design geometric, şi amplasează-le pe fiecare etajeră. Poţi pune şi o plantă atârnătoare pe ultimul raft de sus care cu ajutorul formei şi frunzelor va umple vizual spaţiul gol. Colţul monoton şi nefolosit dintre canapea şi fotoliu decorează-l cu ajutorul unui pomişor vesel, cum ar fi un bosai mai mare. Dacă spaţiul nu este foarte luminos, evită să umpli pervazul de plante şi amplaseză-le tot în apropiere de lumină, dar pe o bancă sau o etajeră.

Glastre, vaze, boluri şi terarii

cum să decoram cu ajutorul plantelor

Ai ales plantele preferate şi crezi că vor arăta minunat la tine în living, însă clasica glastră din plastic maro strică tot efectul. Succesul unei compoziţii deosebite vine din atenţia la detalii, iar glastrele, vazele şi bolurile pot evidenţia frumuseţea şi formele plantelor pe care le conţin. Pentru un interior amenajat în stilul minimalist, optează pentru glastre monocrom cu forme geometrice interesante, vaze şi boluri din sticlă transparentă cu design simplu. Dacă simţi că amenajarea ta are nevoie de puţină veselie, adaugă o pată de culoare cu ajutorul unor glastre colorate sau, de ce nu, unele pictate sau decorate cu piese de mozaic. E de preferat să alegi unele din ceramică sau porţelan, iar dacă optezi pentru unele de plastic, alege modele foarte simple, din material gros, de calitate.

Pentru un plus de personalitate, alege să expui plantele în moduri cât mai interesante şi neconvenţionale. Plantele de dimensiuni mici, care nu au nevoie de multă apă, pot fi expuse cu succes în globuri din sticlă transparentă, pe care le poţi agăţa de rafturi sau de tavan. La modă sunt şi terariile, în care să alcătuieşti diverse compoziţii dupa bunul plac. În ceea ce priveşte plantele şi modul în care le poţi folosi ca obiecte decorative, nu există limită atât timp cât ai imaginaţie şi răbdare.