Trei plaje liniștite din România

Dacă îmi urmărești articolele de suficient de multă vreme, inevitabil îmi cunoști și vârsta. Dacă nu, îți zic eu acum: mă apropii de 21 de ani. Știți calapodul: petreceri, distracție, ieșiri, vacanțe, nopți pierdute în șir, iar în tot timpul rămas…muncă. Un ritm destul de alert, care tinde să consume rapid bateriile generației din care fac parte. Așa că singura soluție la îndemână rămâne…evadarea. Un loc rupt de lume, unde doar să dorm și să mă relaxez. 

De la această nevoie a plecat și ideea materialului de astăzi, mai ales că ne apropiem de 1 Mai. Ce zici de câteva plaje unde ai putea să mergi și să te bucuri de toată liniștea din lume?

Plaja Corbu

Prima recomandare: plaja Corbu. Se află la nord de Mamaia și la aproximativ 35 de kilometri de Constanța. Acum câțiva ani, cine mergea pe acolo ți-ar fi zis în șoaptă că e de neratat. Mai ales dacă vrei să fugi de tumultul dinspre sud. Între timp, nuanțele s-au mai schimbat, au apărut pensiuni și viluțe – bine cotate pe site-urile de specialitate, patru din cinci stele rating mediu. Ceea ce…să recunoaștem denotă interes sporit pentru dezvoltarea turistică. Deocamdată, încă e liniște. Încă e de mers.


Plaja Vadu

Imediat după localitatea Corbu, la vreo 20 de minute de condus, vine satul Vadu. De aici, cu puțin noroc, ajungi la cea mai nordică plajă de pe litoral. Încă este sălbăticie – oarecum de înțeles pentru că te afli pe teritoriul Rezervației Deltei Dunării. Nu ai cazare, nu ai mâncare, băutură și nici măcar umbră. Dar, mai presus de orice, înțeleg că nu există semnal la telefon. Ceea ce este ideal. Atenție la drum: e destul de dificil accesul, o dată din cauza drumului betonat cu dale desprinse, din când în când. Apoi pentru că te strecori printr-un peisaj de stepă, cu o…cărare dacă îi pot spune așa, pe care abia încap două mașini. Efortul merită. Plus că, dacă mergi ori la Vadu ori la Corbu, e bine să dai o fugă și până la cetatea Histria, pe malul lacului Sinoie. E cel mai vechi așezământ grecesc de pe meleagurile noastre, întemeiată în 657 Î.Hr.

Plaja Sulina

Ne-am mutat deja la Sulina, după cum bine ai sesizat. La vreo doi, trei kilometri de oraș, la capătul unui drum pietruit o să dai peste o plajă aproape neamenajată, cu apă curată și deloc adâncă.  Pe care, din când în când, mai vin văcuțele la scăldat. Iar asta nu e o glumă.  Sper că știi că la Sulina se ajunge doar cu pe apă, din Tulcea. Sunt șalupe rapide, cam 50-60 de lei de persoană, dar în mai puțin de două ore ești acolo. Există și un vapor mai ieftin, dar mai  molcom, căruia îi trebuie dublu să acopere distanța de 70 de kilometri, pe apă. Avantajul e că plaja Sulina are un site propriu. Turiștii pot intra și vedea exact ce variante de cazare, mâncare și plimbări există.  

În astfel de locuri m-aș uita mai întâi, dacă aș vrea să fug de Mamaia sau stațiunile din Sud. Par petice de nisip rupte de lume, dar un pic de semi-alienare –  adică, în cuplu sau cu prietenii – n-a făcut rău niciodată nimănui.

PS: Dacă ești fan al sudului, aruncă un ochi și pe bucata de coastă dintre Eforie Sud și Costinești. E posibil să găsești ceva interesant și pe acolo.