Turist prin Nisa

Vreme superbă, arhitectură și peisaje ca-n povești. Astăzi vă voi spune ce anume mi-a plăcut in vacanța mea petrecută la Nisa.

Acest oraș din sudul Franței, supranumit și “capitala coastei de Azur” își merită porecla cu desăvarșire. Eu sunt pasionat de fotografie stradală și obsedat după călătorii. Așa că-ți dai seama că m-am simțit ca-n Rai pe străduțele din Nisa.

Ce-i drept e și un oraș pe care l-am vânat de ceva vreme. Am stat săptămâni după o cazare decentă și-n cele din urmă am găsit pe AirBNB lângă Gara du Nice.

Clădirile vechi sunt îngrijite și sunt folosite ca inspirație pentru cele noi. Așadar, nimic nu pare nelalocul lui.

Străzile sunt relativ înguste iar culorile calde ale clădirilor și acoperișurile oranj deja faimoase în întreaga lume, fac orașul un deliciu arhitectural.

Să nu mai punem la socoteală și faptul că cel mai cunoscut hotel din Nisa, Hotel Negresco este construit chiar de un român. Găsești istoria locului pe Wikipedia.

Designul simetric dar extravagant în combinație cu bunul gust de care localnicii dau dovadă fac orice balconaș să arate bine indiferent de cât de “modestă” este clădirea din care face parte.

Turist prin Nisa

Oamenii din Nisa

Mai toată lumea știe despre vanitatea francezilor și despre aerul superior pe care îl afișează aceștia, nu pot spune asta și despre localnicii din Nisa care au fost foarte calzi și deschiși în orice circumstanță am vorbit cu ei, ba chiar mi-au dat și niste ponturi bune despre unde aș putea să mănânc cea mai buna mâncare.

Sportul

Un lucru pe care îl respect foarte mult și care mi-a rămas întipărit în minte este dedicarea oamenilor din Nisa pentru orice tip de mișcare. Dorința lor de a trăi o viată sănătoasă, de a scăpa de stres prin sport și de a face din asta o activitate de grup este de menționat.

Am vazut toate categoriile de varstă, de la 5 ani până la probabil 85 de ani făcând sport și îmbrățișând acest stil de viață. De la volley pe plajă, jogging și până la ciclism pe drumurile șerpuite din oraș, toată lumea face sport.

Și da, știu, cu toții am face jogging pe “Promenade de la Anglais” dacă am putea dar în lipsa celei mai faimoase străzi din Nisa, zic că e bine să luăm exemplu și să facem măcar o oră de mișcare în fiecare zi, când nu e prea poluat pe afară.

Și am ajuns la finalul articolului dar nu vă întristați pentru că am lasat ce era mai bun la sfarșit și anume peisajele. Las pozele să vorbească în locul meu.

Din partea mea Nisa rămâne o destinație de nota 10 pe care trebuie să o vezi cel putin o dată. Ai nevoie de o săptămână să trăiești ca-n Nisa, să înțelegi pe deplin locul și oamenii.