Via Transilvanica se deschide pe 8 octombrie

Pe data de 8 octombie va avea loc deschiderea oficială a traseului Via Transilvanica. Ce este Via Transilvanica? Aceasta este denumirea în latină a Banatului, o regiune a țării noastre cunoscută în două feluri: Banatul istoric și cel românesc si totodata este denumirea oficială a primului traseu de lungă distanță din România, care traversează țara de la Putna la Drobeta-Turnu Severin. Odată cu deschiderea acestui traseu, țara noastră se va alătura țărilor care au deja astfel de trasee celebre și care adună milioane de turiști curioși anual.

După o perioadă de 4 ani și jumătate, Via Transilvanica prinde viață reușind să numere peste 1400 de km cuprinse în 15 județe reușind astfel să infrațească Putna cu Drobeta-Turnu Severin. Astfel acesta reușește să devină oficial primul traseu de lungă distanțe din România care reușește să traverseze pe diagonală țară, din nord-vest până în sud vest. 

Până în prezent, proiectul a adunat mii de turiști, atât români cât și străini, încă din faza de construcție a traseului.

“România și Transilvania beneficiază de o diversitate incredibilă, care cumva a stat ascunsă. Fiecare comunitate are de oferit o experiență absolut memorabilă, atât pentruospitalieri, pentru că drumeții vin cu poveștile de pe toată Via Transilvanica când ajungîntr-o comunitate nouă, dar și pentru drumeți deoarece aceste comunități de careniciodată nu au auzit, dintr-odată își arată atât de multe fețe care trebuie doar descoperite.” a declarat Alin Ușeriu, creatorul Via Transilvanica. 

Scopul Via Transilvanica este de a reinventa turismul (din zona rurală) a României, de a facilita accesul călătorilor la comunităţile de pe traseu şi la poveştile lor, ajutându-le să se dezvolte în mod sustenabil şi responsabil.

Proiectul a fost realizat de frații Useriu alături de echipa Tășuleasa. Aceștia au venit cu ideea de a marca fiecare kilometru cu câte o bornă unică, bornă ce poate fi achiziționată  în miniatură de pe site-ul ptoiectului. O astfel de bornă are un preț de pornire de la 1000 de euro, iar toți banii strânși din vânzarea acestora sunt folosiți pentru amenajarea fiecărui kilometru de traseu. Astfel, fiecare dintre noi a putut și poate să își aducă aportul în acest proiect. Însă poti susține proiectul și prin simple donații pe site-ul acestuia.

Printre ambasadorii și susținătorii proiectului Via Transilvanica se numără și: Marcel Iureș,Marius Manole, Andreea Esca, Pavel Bartoș, Dragoș Bucurenci, Amalia Enache, HoriaTecău, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Nicolae Al României, Alina Maria deRoumanie, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Eduard Schneider, Mirela Pop, Mircea Bravo, IonBarbu, Andi Moisescu, Ada Milea etc., oameni care au înțeles importanța și totodata frumusețea acestui proiect și care s-au implicat în mod activ pentru a se asigura că Via Transilvanica va ajunge realitate.

Evenimentul se va desfășura în Piața Cetății din Alba Iulia  și va avea un târg, ateliere, expoziții și concerte. Oricine va veni în Piața Cetății începând cu ora 10.00 și până la orele  23.00 se va bucura de experiențe inedite, gândite și pregătite până la ultimul detaliu de Asociația Tășuleasa Social.