Legea Marțială din Ucraina, Drone din Iran, Putin minte iar

Probabil ați auzit recent vorbindu-se despre lege marțială în anumite regiuni din Ucraina, despre drone iraniene, tot felul de probleme noi pe frontul ucrainean. Hai să vedem ce și cum.

Ce înseamnă Lege Marțială?

În primul rând, este “marțială” și nu “marțiană”, așa cum am auzit pe cineva zicând. Îi zice așa tocmai pentru ce reprezintă: puterea supremă într-o anumită regiune revine armatei. Numele vine de la Marte, zeul războiului în mitologia romană. Legea marțială este dată în caz de război, calamitate naturală, uneori revolte civile violente. Interesant în cazul acesta este că Volodimir Zelenskiy, președintele Ucrainei, a declarat lege marțială pe 24 februarie, atunci când a început invazia trupelor rusești.

Cine poate să declare Lege Marțială

Liderul oricărui stat poate declara lege marțială. Sau, după caz, liderul zonal. Guvernatorul unui stat american ar putea să facă asta doar în regiunea asupra căreia are autoritate. Cum s-a și întâmplat, de exemplu, în timpul atacurilor de la Pearl Harbor. Acum, Președintele Federației Ruse a declarat lege marțială asupra unor regiuni din Ucraina, pe care le-a anexat ilegal, imoral și ilogic acum nu multă vreme. Aceste zone sunt deja celebrele Luhansk, Donetsk,  Kherson și Zaporizhzhia. Odată cu declararea legii marțiale, liderii militari pot acum să redirecționeze forța de muncă înspre interese marțiale, precum și să aresteze pe oricine consideră necesar, să evacueze oameni din locuințele lor, totul mult mai rapid decât ar putea o conducere civilă.

Ce urmări poate avea Legea Marțială

Putin a spus că intențiile sunt de a direcționa economia spre militare și să oprească saboteorii ucraineni de a mai intra în regiunile respective. Putin a spus multe, totuși. Și nu m-aș feri să spun că minte des Vladimir. De fapt, măsura declarării legii marțiale anunță exact disperarea lui Puinteresele tin. Ați văzut și voi în ultima perioadă, sunt sigur, că trupele ucrainene câștigă teren. Rușii sunt într-atât de speriați încât pare că nu știu ce să mai inventeze. Au anunțat chiar că Ucraina planifică să folosească o bombă murdară, ceea ce înseamnă un modul exploziv standard, precum dinamita, de care se lipesc deșeuri radioactive. Efectele nu sunt, în mod evident ca ale unei bombe nucleare, dar o astfel de explozie poate face câteva cartiere de nelocuit o perioadă lungă, din cauza radioactivității ridicate.

Sigur, Germania, Franța și Statele Unite au spus că rușii vor să folosească acest pretext pentru a motiva un potențial atac nuclear. Cu toate acestea, nu au trecut la următorul nivel defensiv în ce privește amenințarea nucleară.

Hai să vedem care e treaba cu dronele. 

Cu siguranță ați auzit despre dronele iraniene. Dacă nu, vă pun eu la curent. Iranul este, din august, furnizorul principal de drone al rușilor. Chiar dacă oficialii iranieni neagă asta. Între zecile de drone trimise până acum, se găsesc și Shahed, dronele de unică folosință, menite să se autodistrugă la impact. Ele au o autonomie de peste 1600 de kilometri. Iranienii au mai trimis drone Maher-6, care sunt mai mari și sunt menite pentru supraveghere, dar duc și 4 rachete. 

De când au primit primele transporturi cu drone iraniene în august, operatorii ruși nu au știut să le folosească pe cele mai multe. Altele aveau defecte mecanice și nu au putut fi folosite. 

Drept urmare, operatorii ruși de drone au fost trimiși în Iran pentru training. N-a prea mers. Atunci, au venit instructori iranieni în Rusia și pe fronturile din Ucraina, ca să îi învețe pe săracii ruși pe ce butoane să apese. Între timp, însă, Ucraina a primit mult echipament militar anti-drone de la prietenii lor mai puternici, Germania și Statele Unite ale Americii. 

Și când au început, în cele din urmă, dronele să zboare, au început să fie doborâte în aer de ucraineni. Fie cu lansatoare de rachete, fie cu mitraliere, fie chiar cu MiG-uri. Cu toate acestea, unele drone pilotate de ruși au avut succes, dacă pot să mă exprim așa. Numeroase zone din Ucraina au fost lovite de drone, inclusiv zone rezidențiale, centrale electrice și  termice, atacuri în urma cărora au murit zeci de civili, printre care și copii. 

Cum stăm acum, după opt luni de la începerea invaziei? 

Nu foarte bine. Numărul victimelor din rândul civililor crește. Conversațiile la nivel înalt despre amenințarea nucleară a Rusiei continuă. Ucrainenii par să aibă un avânt bun în recucerirea propriilor teritorii. Ce găsesc lăsat în urmă de ruși este un dezastru, care ar putea fi rezumat foarte simplu prin cuvântul distrugere: locuințe, infrastructura rutieră, sursele de curent electric și furnizare de căldură, tot ce au putut distruge militarii ruși, au distrus. 

Statistici spun că până la finalul lunii septembrie, peste 120.000 de case și 16.000 de blocuri de locuințe au fost distruse în timpul războiului. Banca Mondială, Uniunea Europeană și guvernul ucrainean estimează, până acum, costuri de 350 de miliarde de euro pentru recuperare. Asta dacă războiul s-ar opri acum. Dar nu pare să se oprească.