Cum să supraviețuiești primei vacanțe în cuplu

”Cele mai multe dintre despărțiri au loc după vacanța de vară”. Aşa sună titlul unui articol care mi-a picat sub ochi de dimineaţă, iar verdictul ăsta tranşant m-a făcut să-mi analizez vreme de două minute viața amoroasă din ultimii ani. Toată chestia asta cu despărțirile a fost documentată iar cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii pun punct unei relații, mai ales după ce petrec mai mult de o săptămână pe alte meleaguri, în cuplu. Când se întâmplă asta cel mai des? În vacanța de vara. Un lucru e cert, o deplasare mai îndelungată în compania jumătăţii tale îți poate întări sau îți poate distruge relația. Din experienţa mea, nu foarte vastă încă, am desprins câteva învăţături care sper să te ajute să-ţi închei vacanţa cu acelaşi “relationship status”, ca să vorbesc în termeni de social media.

Cunoaște-ți partenera!

Nu te arunca orbește la un sejur în doi. În primă fază, ai zice că n-ai ce pierde, că o să fie o companie plăcută, că nimic nu o să vă strice pacea şi Zen-ul. Dar nu mereu e așa. Dacă ea reușește să te enerveze câtuşi de puţin în zilele obişnuite, de acasă, conflictul se va amplifica exponenţial atunci când o să vă aveţi drept companie doar pe voi, tot timpul, în vacanță. Încearcă să îi cunoști tabieturile, obiceiurile, ce îi place și ce nu îi place să facă. Așa, ai o şansă chiar să-i faci surprize plăcute. Ideal ar fi ca şi ea să procedeze la fel cu tine. Morala? Evită să pleci la drum cu o persoană necunoscută doar de dragul de a avea un companion. Te vei simţi stingher sau chiar frustrat şi o să ajungi repede să regreți decizia.

Stabilește un buget realist

Întinde-te cât ţi-e plapuma, cum ar zice înţelepciunea bătrânească. Împrejurările m-au silit să renunţ la cucerirea femeilor doar cu ajutorul banilor de la tata. Domnul Ibrian senior mi-a zis cândva o vorbă pe care decenţa mă împiedică să o reproduc, dar care m-a făcut să mă simt dator vândut. Trebuie să îți stabilești un buget realist, o destinație precisă și ai un plan de cheltuieli bine pus la punct. Nu vrei să te trezești acolo, în plin sejur, că duduia vrea chestii pe care nu ţi le poţi permite.

Fii domn, dar să mai plătească şi ea

Nu zic neapărat să împărțiți cheltuielile ca nemții, pe jumătate, deşi abordarea asta are tot mai mulţi adepţi. Dar evită să plătești tu pentru absolut tot. Sunteţi împreună la distracţie, ar trebui să fiţi împreună şi la cheltuială. Unii ar considera de bun-simț ca bărbatul să acopere mai mult din nota de plată, dar vei şti că ai dat de o femeie decentă numai în clipa în care se oferă să pună şi ea un ban. E de ajuns că-i deschizi uşa sau că-i tragi scaunul la restaurant, că te ridici în picioare când ea pleacă de la masă, ca să mă convingi că ai maniere. Brânza e pe bani, nu e în interesul nimănui să încurajezi parazitismul social, oricât ai fi de gentleman, şi nu vrei să atragi în jurul tău doar profitoare. În primul rând, feministele ţi-ar sări în cap, pe bună dreptate, pentru că femeile sunt perfect capabile să-şi asigure o vacanţă din banii şi din munca lor. Secolul al XIX-lea s-a terminat de ceva timp.

Oferă-ți un moment de răgaz

Viaţa în doi cu partenera ta o să-ţi consume 99% din timpul de vacanţă în doi. Cu toate astea, îţi recomand să găseşti câteva minute şi pentru tine, ca să nu o sufoci şi ca să nu te sufoce. Oferă-te să mergi până la un magazin să cumperi beţişoare de urechi şi cască gura în voia cea bună, timp de care ea va profita să citească o carte sau să-şi audă gândurile cum se reflectă de pereţi. Singurătatea e terapeutică. O să îți prindă bine și ție să stai puțin cu gândurile tale, că d-aia e vacanță. De asemenea, poate că ea vrea la Planetariu şi tu vrei la bowling, nu e nici o tragedie dacă petreceţi câteva ore separat, fiecare unde are treabă.

Ai grijă ce spui

Poate că taximetristul te-a simțit că ești turist și te-a păcălit la bani, recepționerul ți-a amânat preluarea camerei şi mâncarea a fost oribilă. Orice încercări ţi-ar scoate în cale vacanţa în doi, trebuie să îți păstrezi calmul și să nu te enervezi. Spumele pe care le faci îi vor afecta starea de spirit partenerei tale. Trebuie să îți măsori bine de tot vorbele, să ai grijă ce și când spui. Nu de alta, dar totul o să se întoarcă împotriva ta. Mai ales că tipele au o memorie înspăimântător de capabilă să reţină fiecare cuvinţel de-al tău ce le-a scos cândva din sărite. Cu prima ocazie, o să ţi le reproducă fidel, în cadrul unei dureroase prelegeri morale a cărei concluzie este, inevitabil, că tu eşti de vină pentru orice.

Socializați

Degeaba vă păcăliţi că zilele în doi vă oferă toată compania de care aveţi nevoie. Mai devreme sau mai târziu, sigur o să vă plictisiţi şi o să începeţi pe neştiute să vă călcaţi reciproc bătăturile. Nu e o idee bună să vă sufocați zi-lumină. Mergeți și socializați, legaţi noi prietenii şi distrați-vă. Orice psiholog îţi va confirma că un anturaj mai mare şi mai vesel vă ajută să vă mai detensionaţi și o să vă bucurați mai intens de momentele în cuplu care sigur vor urma.

Aşadar, tot acest articol a pornit de la titlul care spunea că despărţirile au loc cel mai frecvent după o vacanţă în doi, mai ales vara. În apărarea mea, aş vrea doar să subliniez că am meditat la vechile mele iubiri şi am concluzionat că fostele mele relaţii s-au terminat primăvara. Deci am ştiut să-mi gestionez bine relaţiile estivale, dar probabil că am dat chix de Sfântul Valentin, de 1 şi de 8 Martie.